Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Německá ekonomika a velké posuny na realitním trhu

Víkendář: Německá ekonomika a velké posuny na realitním trhu

19.09.2020 9:03
Autor: Redakce, Patria.cz

„Není pochyb o tom, že Německo si během letošního mimořádně náročného roku vedlo poměrně dobře a je to zejména díky vládě Angely Merkelové.“ Na stránkách Bloombergu to tvrdí Andreas Kluth. K tomu ale dodává, že politika, která doposud fungovala dobře, se může nakonec otočit proti německé ekonomice. 

Kluth poukazuje na to, že se Německu podařilo „zploštit epidemickou křivku“ a vláda do ekonomiky napumpovala asi 1 bilion eur. V květnu tak začalo hospodářství opět růst a podle vlády bude celoroční pokles mírnější, než se původně čekalo. Na počátku roku 2022 by se pak mělo nacházet na stejné úrovni jako před současnou krizí. Velkým úspěchem pak bylo podle ekonoma zachování pracovních míst, kterého se dosáhlo i tím, že byla pozastavena platnost běžných pravidel bankrotu. Vláda k tomu použila „století starou politiku na zachování pracovních míst i pro ty, kteří nemají co na práci“. 

Tento Kurzarbeit v podstatě představuje dotaci firmám na to, aby nepropouštěly své zaměstnance. Ti tak dostávali stále svůj plat a „jsou připraveni na chvíli, kdy se poptávka opět zvedne“. Tato politika je jednou z příčin, proč se německé hospodářství tak rychle dostalo z Velké deprese let 2008–2009. Nyní je vnímána jako „mezinárodní zlatý standard podpory pracovních míst“ a „je kopírována v Evropě i jinde ve světě“. 

Podpora pracovních míst a faktické zastavení bankrotů ale měly být jen přechodným nástrojem. Kancléřka Merkelová je i přesto prodloužila a to až do konce roku 2021. „Němečtí ekonomové se obávají, že kombinace těchto politik vytvoří zombie společnosti, které by měly skončit a odejít z trhu kvůli problémům nesouvisejícím s pandemií.“ Kluth k tomu dodává, že podle některých odhadů je takových společností již nyní 550 000. 

Podle ekonoma navíc už před krizí zaznívaly hlasy, které hovořily o úpadku německé konkurenceschopnosti v případě, že nedojde k reformám. Jedním z důvodů je demografický vývoj a k němu se přidává ztráta konkurenceschopnosti sektorů, jako je výroba automobilů. A v neposlední řadě „kulturní rezistence vůči změně“, která ponechává Německo v analogovém světě v době, kdy nastává mohutný přechod ke světu digitálnímu. 

Posílení „marky“ rizikem

Německou konkurenceschopností se zabývá i analýza Commerzbank. Ta poukazuje na zlepšující se globální ekonomické prostředí, které ale „není dostatečné na to, aby vyvážilo negativní efekt silného eura“. Commerzbank sestavuje indikátor cenové konkurenceschopnosti německé ekonomiky, který ukazuje „reálnou vnější hodnotu fiktivní německé marky“. Tento indikátor od počátku roku vzrostl o více než 3 % a „toto posílení je tak porovnatelné s tím, které nastalo v roce 2017“ – viz graf (přerušovanou čarou je vyznačen vývoj beroucí v úvahu efekt DPH):

německo  <a class=hdp ekonomika víkendář" src="/Fotobank/6de7e180-64bb-420b-8f56-fdcfff95ca1c?width=500&height=261&action=Resize&position=Center" /> 

Commerzbank tvrdí, že její index vedoucích indikátorů stále ukazuje na „nadprůměrné ekonomické podmínky“ a tudíž podporuje naděje na další oživení. Nicméně rostou rizika spojená s vývojem na měnových trzích. „Koneckonců posílení kurzu v roce 2017 bylo jedním z důvodů, proč ekonomika v letech 2018 a 2019 výrazně oslabila,“ uzavírá banka. 

Zemětřesení na realitním trhu?

Politice německé vlády zaměřené na trh práce se před nedávnem věnovala i analýza Deutsche Bank, která si všímala plánů na podporu práce z domova. V Německu se totiž hovoří o tom, že lidé by měli mít na tuto možnost právo. A podle banky by systém zahrnoval i finanční podporu zaměstnanců ze strany firem za to, že pro práci využívají vlastní bydlení. Deutsche Bank tvrdí, že řada lidí by práci z domova preferovala, politici by mohli voličům dát zmíněný nárok, ale v praxi by takový systém mohl mít řadu nezamýšlených důsledků. 

Jedním z nich by mohly být vyšší osobní náklady, což by firmy vedlo ke snižování počtu zaměstnanců. Jelikož by nyní mělo být vládní prioritou udržet co nejvyšší zaměstnanost, plán by měl být podle Deutsche Bank implementován jen pozvolna s tím, že ze začátku by lidé měli například právo pouze na jeden den v týdnu odpracovaný z domova. Pokud by pak firmy kompenzovaly zaměstnance za to, že využívají svůj domov ke své práci, mohlo by to mít podle banky dalekosáhlý dopad na realitní trh. Na jednu stranu by totiž mohla výrazně klesnout poptávka po kancelářských prostorách, na stranu druhou by mohlo dojít k prohloubení deficitu prostor k bydlení, který na německém trhu panuje. 

Zdroj: Bloomberg, Commerzbank, Deutsche Bank


 

Čtěte více:

Painter: Maximalizace hodnoty akcií, nebo něco víc?
18.09.2020 6:07
Mohou se firmy v praxi skutečně pokoušet uspokojit zájmy široké skupin...
Bloomberg: Během léta 2020 se z drobných investorů staly velryby
18.09.2020 11:00
O Wall Street koluje několik vtipů, které vysvětlují divokou jízdu na ...
Bloomberg: Nejstabilnější měna světa chrání vývoz z Tchaj-wanu
17.09.2020 15:43
Země po celém světě se snaží ochránit své ekonomiky před dopady korona...
Návrat časů, kdy se na trhu cenily takové věci, jako je silná rozvaha
17.09.2020 17:48
Společnosti slabých rozvah jsou za poslední rok téměř 10 % v záporu, z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m