Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Obnovitelné energie a ceny nemovitostí

Víkendář: Obnovitelné energie a ceny nemovitostí

27.09.2020 9:37
Autor: Redakce, Patria.cz

V zemích, kde se intenzivněji investuje do obnovitelných energií, se častěji objevují protesty od lidí, kteří bydlí v oblasti, kde jsou tyto investice prováděny. Na stránkách VoxEU to tvrdí Hans Koster a Martijn Dröes, kteří se pokouší přesně odhadnout, jaký mají tyto aktivity dopad na trh s nemovitostmi a jejich ceny. 

Ekonomové nejdříve poukazují na růst popularity a využívání obnovitelných energií. Tvrdí, že zatímco během pandemie poptávka po fosilních palivech prudce klesla, u obnovitelných energií stále prochází silným růstem. Větrné turbíny patří mezi ně, v Evropě je přitom asi 30 % jejich globálních kapacit, v USA přibližně 17 %. Do těchto technologií investuje mohutně i Čína, která, co se týče kapacit, předehnala Evropu v roce 2015 a nyní má asi 36% podíl. Větrné turbíny jsou přitom podle ekonomů stále vyšší. Zatímco v osmdesátých letech dosahovaly v průměru 30 metrů, ty nejnovější převyšují 100 metrů. 

Prudkým rozvojem prochází i solární farmy. Ta první byla podle ekonomů vybudována v Kalifornii v roce 1982, ale na popularitě si získaly až v posledních zhruba deseti letech. Jejich velikost také roste, největší je nyní v Indii a má rozlohu 40 kilometrů čtverečních. Minulý rok pak růst kapacit v těchto elektrárnách dvakrát převýšil růst kapacit větrných elektráren. Obě technologie ale čelí i kritice. Větrné elektrárny obtěžují svými zvyky, vrhají nepříjemné stíny a poškozují vzhled krajiny. To samé platí o solárních polích, které mohou také nepříjemným způsobem odrážet sluneční světlo. 

Koster a jeho kolega se v této souvislosti zaměřují na realitní trh v Nizozemí. Větrné turbíny se tu staví zejména na pobřeží, kde vane silnější vítr. Solární panely jsou zase instalovány především na severozápadě. Závěry analýzy týkající se vztahu mezi cenami nemovitostí na straně jedná a výškou větrných elektráren na straně druhé shrnuje následující graf:

víkendář

Velmi vysoké větrné turbíny tedy do vzdálenosti dvou kilometrů snižují ceny nemovitostí v průměru o 5 %. U nižších elektráren je ale efekt mnohem nižší a pohybuje se pod 1 %. Ekonomové na základě dat dále tvrdí, že téměř polovina poklesu hodnoty nemovitostí, ke kterému došlo v Nizozemí kvůli větrným elektrárnám, byla způsobena 25 turbínami. To podle nich ukazuje, jak důležité je vybírat pro tato zařízení správné místo, které je vzdáleno od nemovitostí. Medián ztráty hodnoty pak dosahuje 166 000 eur. Ekonomové k tomu dodávají důležitou věc: Větší turbíny působí větší pokles hodnoty okolních nemovitostí, ale zároveň vyrábí více elektrické energie. Pokud se ztráty přepočítají na vyrobené MWh, výhody menších elektráren z tohoto pohledu mizí. 

U solárních elektráren jsou výsledky analýzy „méně přesvědčivé“. Zejména proto, že v Nizozemí je jich méně a data tudíž nemají takovou vypovídací schopnost. Zdá se, že efekt ztráty hodnoty je omezen pouze na jeden kilometr, což není s ohledem na povahu solárních panelů překvapivé. Medián ztráty na vyrobenou MWh podle odhadů dosahuje 63 eur, zatímco u větrných elektráren dosahuje 89 eur

Vítr a sluneční světlo jsou významnými obnovitelnými zdroji. Platí ovšem, že zatímco jejich využívání prospívá celé populaci, její část nese zvýšené náklady. Studie mimo jiné ukazuje, že relativně malý počet elektráren způsobuje velkou část škod ve formě poklesu hodnoty nemovitostí. Je tedy zřejmé, jak pečlivě je třeba lokality pro stavby vybírat. A také jak velké přínosy přináší to, pokud se v odlehlých oblastech budují vysoké větrné elektrárny, míní ekonomové. 

Zdroj: VoxEU



Čtěte více:

Angeloni: Jak je to s novou strategií Fedu
24.09.2020 6:01
Při hodnocení „Powellovy doktríny“, tedy nově představené strategie Fe...
Bloomberg: JPMorgan se stává jednou z největších bank...v Německu
23.09.2020 13:32
JPMorgan Chase & Co. přesouvá zhruba 200 miliard EUR z Británie do Fr...
Ján Hladký: Tesla a její Battery day
23.09.2020 15:23
Včerejší dlouho očekávaný Battery day s sebou nepřinesl žádné revolučn...
ILO: Pandemie vedla k poklesu globálních příjmů z práce
23.09.2020 15:29
Globální příjmy pracovníků z jejich práce se v prvních třech čtvrtletí...
Bloomberg: Skončila velká rally na zlatě?
24.09.2020 14:53
Propad ceny zlata v tomto týdnu nutí investory k úvahám, zda si žlutý...
Nikola a pohádka o nahém císaři
24.09.2020 17:29
Někdy do roku 2010 na trhu platilo, že „investoři nemají rádi elektrom...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data