Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bilion dolarů sem, bilion tam

Bilion dolarů sem, bilion tam

08.10.2020 17:42

Na FTAlphaville se domnívají, že až se budou historici zaměřující se na vývoj na finančních trzích dívat zpět na letošní rok, do popředí bude vyvstávat zejména březnový propad trhu, negativní ceny ropy a „Spac mánie“. Tedy letos populární vstup na akciový trh přes speciálně založenou a již obchodovanou firmu. K tomu FTAlphaville dodává, že letos také došlo k růstu jevu zvanému TAM. Jde o takzvaný „total addressable market“, volně přeloženo jako potenciální budoucí trh. Jím se totiž ohání řada nových obchodovaných firem. Je to téma, kterému se tu občas věnuju a asi nejde ani zdaleka o jev, který by nabral na významu letos. Konec konců, svým způsobem stál už za internetovou bublinou.

FTAlphaville považuje za typický příklad pochybné práce s TAM Uber, který v roce 2019 vstupoval na burzu s tím, že ve 175 zemích na něj čeká celkový potenciální trh „osobní mobility“ ve výši 5,7 bilionu dolarů. Virgin Galactic zase hovořila o tom, že komerční lety do vesmíru jsou trhem s potenciálem 1,5 bilionu dolarů. Společnost Sentieo zase prý spočítala, že v září letošního roku použil výraz TAM rekordní počet firem chystajících se na trh.

FTAlphaville následně poukazuje na analýzu Bank of America týkající se ruské technologické společnosti Yandex. S tím, že i když se čísla týkající se TAM mohou někdy zdát přehnaná, obvykle se předpokládá, že se týkají potenciálních tržeb, které mohou být na trhu generovány. Tedy pokud by Uber měl 10% podíl na zmíněném trhu, jeho tržby by dosahovaly 570 miliard dolarů. Yandex ale koupil ruskou digitální banku Tinkoff a Bank of America porušuje tento logický „úzus“ tím, že do jejího potenciálního trhu míchá celkové velikosti různých segmentů retailového úvěrového trhu. Jeho velikost má dosahovat 2,2 bilionu dolarů. Ale i kdyby jej firma teoreticky zabrala celý, bude generovat na tržbách jen zlomek této částky (poplatky a podobně z této částky).

Velká trojka

Před časem se (ne)realističnosti odhadů konečného trhu u nově obchodovaných společností věnoval i Aswath Damodaran a já bych si dovolil ke všemu dodat, že v principu tu jde ne o jeden, ale o tři hlavní body:

Za prvé, jak velký je skutečně celý potenciální trh.

Za druhé, jaký podíl na něm firma může realisticky získat.

Za třetí, jaké marže a jakou návratnost kapitálu může realisticky získat.

Vezměme si třeba Teslu. Možná je to jen můj dojem, ale většina diskusí o této firmě a akcii se točí kolem toho, jak moc skutečně dojde k rozvoji elektromobility. Mnohem méně se již diskutuje o tom, že i kdyby nastal masivní růst počtu elektromobilů, půjde možná dlouhodobě o vysokokonkurenční trh s podobnými tržními podíly hlavních hráčů. A i kdyby trh byl obrovský a Tesla dokázala zabrat jeho velkou část, bude udržování jejího konkurenčního a technologického náskoku možná něco stát. Jinak řečeno, tržby Tesly mohou být obrovské díky obrovskému trhu a podílu na něm, ale marže a návratnost kapitálu skomírající právě kvůli tomu, aby si firma udržela tuto pozici.

Má pointa tu není v dokazování toho, jak zlé (či dobré) to s Teslou bude. Jde jen o to poukázat na celý obrázek, který se vztahuje k úvahám o potenciálním trhu. Co zmíněný Uber? Například S&P Global Market Intelligence očekává, že firma dosáhne v roce 2029 tržeb ve výši téměř 70 miliard dolarů s EBITDA marží kolem 22 %. Po investicích by měla na toku hotovosti generovat asi 14 miliard dolarů, EBITDA by měla dosáhnout asi 15,7 miliard dolarů, EBIT asi 13 miliard dolarů.

Uber měl na konci druhého čtvrtletí letošního roku celková aktiva kolem 30 miliard dolarů. Zmíněné projekce S&P Global Market Intelligence podle mých kalkulací implikují, že by se rozvaha firmy měla do deseti let zvýšit asi o 17 miliard dolarů (investice mínus odpisy plus investice do pracovního kapitálu). Na konci desetiletí by tak měl mít Uber rozvahu ve výši necelých 50 miliard dolarů. Pokud to vztáhneme k výše uvedené ziskovosti EBIT, pohybovala by se návratnost aktiv ROA na necelých 30 %. Pro srovnání: Mimořádně ziskový, efektivní, značkový a kdoví co ještě Apple má nyní stejně počítanou ROA kolem 20 %, Ferrari kolem 12 %, podobně je na tom třeba Google.

Tento příklad ukazuje: Uber by podle zmíněných projekcí neměl ani zdaleka dosáhnout velikosti proklamovaného TAM, ale stále by šlo o hodně velikou firmu. A hlavně firmu s hodně vysokou ziskovostí a návratností aktiv. Může být, ale nabízí se pak úvahy o tom, jak se tyto parametry rýmují s tím, jak velké bariéry vstupu u tohoto odvětví jsou, jak velký může být konkurenční tlak a tak dále. Kde najít rovnováhu mezi odvážnými vizemi a snahou je naplnit a až příliš uvolněným házením miliardami a biliony?


Čtěte více:

Na čem stojí náskok technologických akcií?
08.09.2020 17:29
Zoom se před několika dny jedním mohutným skokem dostal svou kapitaliz...
Bloomberg: Bombastická mašinerie Tesly se možná trochu klátí
09.09.2020 15:25
Masivní sázky na technologické akcie od japonské SoftBank Group a jí p...
Něco tu nehraje?
15.09.2020 17:36
Akcie některých technologických společností v posledních dnech znateln...
Kterým směrem vlastně působí akciová gravitace?
23.09.2020 16:56
Někde se říká, že „čím výš se vyšplháš, o to tvrdší bude pád“. U nás n...
Záhada pyramid, inflace a valuace v příštím roce
30.09.2020 18:26
Pokud se někdo účastní Ponzi schématu, v podstatě posílá peníze nahoru...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m