Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Babiš předal Zemanovi návrh na odvolání ministra Prymuly. Dodal také jméno nástupce

Babiš předal Zemanovi návrh na odvolání ministra Prymuly. Dodal také jméno nástupce

23.10.2020 11:31, aktualizováno: 23.10. 18:25
Autor: ČTK

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) předložil dnes v Lánech prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly (ANO). Prymula předtím odmítl vyhovět jeho žádosti, aby sám rezignoval kvůli fotografiím při odchodu z restaurace. Babiš hlavě státu navrhl Prymulova nástupce, Zeman by se s ním měl sejít v úterý. Premiér doufá v to, že ve čtvrtek ho bude moci uvést do úřadu.

Jméno Prymulova nástupce premiér sdělit odmítl, má podle něj však obrovské mezinárodní zkušenosti. Babiš se neobává toho, že by Zeman ministerskou výměnu protahoval. "Podle ústavy mám právo navrhnout odvolání ministra a prezident to akceptoval," řekl premiér. Prymulovi, který zůstane ve funkci až do jmenování nástupce, navrhl Babiš možnost působit v expertní skupině epidemiologů. Jeho postoj by se měl dozvědět po víkendu.

Nového kandidáta přijme Zeman v úterý, podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka to bude odpoledne. "Jméno nebudu sdělovat, nebylo by to slušné předtím, než se prezident s tou osobou setká," uvedl Babiš. Odklad do úterý nepovažuje Babiš za problém. Vychází podle něj z dalšího programu prezidenta i ministerského kandidáta. "Je to člověk, který má velkou odbornou praxi, jsem přesvědčen, že může zastávat funkci velice kvalitně. Je to dobrý kandidát, má obrovské mezinárodní zkušenosti," řekl.

Loni při návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) Zeman krok několik měsíců odkládal s argumentem, že mu ústava neukládá žádnou lhůtu, ve které má konat. Babiš se nyní průtahů nebojí. "Prezident mi vyšel vstříc, já požádal dnes o termín a okamžitě jsem ho dostal," řekl. Situace kolem Staňka nemá podle něj se současnou nic společného.

Babiš řekl, že Prymulova konce lituje, protože je odborníkem na epidemiologii a zasloužil se o to, že Česko zvládlo první vlnu koronavirové epidemie. Případ s fotografiemi poukazujícími na porušování vládních opatření ale přejít nemohl. "Celé je to nešťastné, ale zároveň nepřijatelné, takové chyby se nedají omluvit," řekl. V aktuální situaci podle něj měří všem stejným metrem.

Prymulovo vysvětlení, podle kterého ministr při schůzce s prvním místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem žádné opatření neporušil, komentovat nechtěl. "Není podstatné, jak to bylo, je to velká chyba a nemělo se to stát. My bojujeme o důvěru občanů a musíme jít příkladem," řekl Babiš.


Čtěte více:

Rozbřesk: Pandemie tlačí na zvyšování dluhu ČR, jak moc 2. vlna spláchne evropské PMI a euro?
23.10.2020 9:16
Nová vlna pandemie, ať už jí budeme označovat jako druhou nebo považov...
Debata s volbami nezamíchá, německý průmysl překvapil. Euro a akcie ráno stoupají
23.10.2020 10:31
Donald Trump i Joe Biden si asi vzali k srdci negativní hodnocení jeji...
Daimler publikuje kompletní kvartální čísla (komentář analytika)
23.10.2020 11:04
Německá automobilka Daimler představila předběžné výsledky již v minul...
EY: Aktivita na trhu s primárními úpisy akcií výrazně stoupla
23.10.2020 11:06
Aktivita na globálním trhu s primárními úpisy akcií (IPO) zaznamenala ...

Váš názor
  • Ano máte pravdu!!!!!!!!!!!!!!!!!
    25.10.2020 18:59

    Plukovník prakticky nic neudělal!!!!!!!!!!!!!!!! Ničeho se nedopustil!!!!!!!!!!!!!!!!! On je naprosto nevinný!!!!!!!!!!!!!!! Děkujeme Vám za Váš příspěvek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! My jsme se spletli!!!!!!!!!!!!!!!! On sice nařídil, že restaurace budou od 20 hodin uzavřené, ale ne pro toho, kdo to nařizuje. Ten to dodržovat nemusí, a to proto, že to sám nařídi!!!!!!!!!!! Novinářské hyeny a senzace chtivý dav je důvodem problému. Pozdě v noci z hospody a bez roušky to je naprosto v souladu s nařízením!!!!!!!! Taky to tak vidím!!!!!!!!!!!! A hlavně, že řidič roušku měl!!!!!!!!!!! Jinak by ho museli vyhodit s pokutou. Taky ta pracovní schůzka ministra s faltýnkem je naprosto OK. faltýnek má přezdívku výběrčí. Takže to je všechno jak má být!!!!!!!!!!!!!!! Přece nemohou jednat o českých na stole v kanceláři ministerstva. Co kdyby je tam někdo odposlouchával. jednání bylo přeci neveřejné - tajné!!!!!!!!!!!!! Přečtěte si historii plukovníkovo firmy, kterou měl na dceru a je vám to jasné, že je to takto v naprostém pořádku. Ještě jednou vám děkuji za příspěvek, jen takových jako vy víc!!!!!!!
    oradapoisson
    • Re: Ano máte pravdu!!!!!!!!!!!!!!!!!
      25.10.2020 21:32

      Na misto hromady vykřičníku a vylevání emocí napište prosím,které ustanovení zákona Prymula porušil. Já jsem si nařízení vlády pečlivě přečetl a nic jsem tam na Prymulu nenašel. Už proto bych to rád viděl. Zatím mi to nikdo neukázal.Čim dál tím víc mě to utvrzuje v tom, že těch kteří ty nařízení čtou, je jako šafránu.
      Plánička
      • si se tady pěkně ztrapnil
        26.10.2020 10:27

        budelípe.
        oradapoisson
      •  
        25.10.2020 22:07

        Porušil konkrétně usnesení vlády ze dne 19. října 2020 č. 1073, usnesení se odkazuje na mimořádné opatření MZČR. Pan Lampasák Prymula nedodržel hned tři body usnesení: "Všem osobám se s účinností ode dne 21. října 2020 od 0:00 hod. do odvolání tohoto mimořádného opatření zakazuje pohyb a pobyt bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, a to: a) ve všech vnitřních prostorech staveb, mimo bydliště nebo místo ubytování (např. hotelový pokoj), (když vyšel z restaurace nic na sobě neměl. d) v motorových vozidlech, ledaže se v motorovém vozidle nachází pouze osoby z jedné domácnosti (nic na sobě neměl když nasednul do auta) e) na všech ostatních veřejně přístupných místech v zastavěném území obce, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň 2 osob vzdálených od sebe méně než 2 metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti. (mezi šoférem a ním nebyla 2 metry. Stačí takhle? Nebo ještě koblihu?
        WhiteStone
        • dík
          26.10.2020 8:52

          za podrobné vysvětlení z hlediska zákona. Potom existuje ještě něco, co koblihy (voliči STBureše) neznají. Jmenuje se to morálka. Takže i kdyby neporušil žádný zákon, tak to co se stalo je neomluvitelné. Ale koblihám a lánským dědkospeologům to nelze vysvětlit.
          oradapoisson
        •  
          25.10.2020 23:06

          Ano je to tam. Porušil jak bod d tak bod e (pohyb v zastavěne oblasti blíže jak 2 m od jiné osoby, tak i přepravu v motorovém vozidle.s jinou osobou mimo členy domácnosti) Nenašel jsem to a děkuji , že za to , že jste to tady tak napsal. Právě informaci tohohle typu jsem se od novinářu nedočkal.
          Plánička
          •  
            25.10.2020 23:10

            A to nařízení opravdu platilo už od středy 21 října od 0:00 hod.
            Plánička
  • Platí v ČR zákony nebo mínění novinářu ?
    25.10.2020 11:23

    Zajímalo by mne , které nařízení Prymula vlastně porušil?Já jsem si ty nařízení pečlivě přečetl a nenašel jsem nic co Prymula porušil Četl vůbec někdo nařízení vlády,anebo jen to co o tom píšou novináři na základě svých dojmu ? Protože né všechno co platilo ve čtvrtek platilo ve středu večer. Jsem zvědavý jestli bude Prymula souzený ( ne lidovým soudem , ale orgány , které jsou k tomu příslušné) a jak to nakonec dopadne. Platí vůbec ještě v této zemi právo, anebo je rozhodující mínění davu?
    Plánička
    • Re: Platí v ČR zákony nebo mínění novinářu ?
      25.10.2020 19:00

      Ano máte pravdu!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.10.2020 18:59 Plukovník prakticky nic neudělal!!!!!!!!!!!!!!!! Ničeho se nedopustil!!!!!!!!!!!!!!!!! On je naprosto nevinný!!!!!!!!!!!!!!! Děkujeme Vám za Váš příspěvek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! My jsme se spletli!!!!!!!!!!!!!!!! On sice nařídil, že restaurace budou od 20 hodin uzavřené, ale ne pro toho, kdo to nařizuje. Ten to dodržovat nemusí, a to proto, že to sám nařídi!!!!!!!!!!! Novinářské hyeny a senzace chtivý dav je důvodem problému. Pozdě v noci z hospody a bez roušky to je naprosto v souladu s nařízením!!!!!!!! Taky to tak vidím!!!!!!!!!!!! A hlavně, že řidič roušku měl!!!!!!!!!!! Jinak by ho museli vyhodit s pokutou. Taky ta pracovní schůzka ministra s faltýnkem je naprosto OK. faltýnek má přezdívku výběrčí. Takže to je všechno jak má být!!!!!!!!!!!!!!! Přece nemohou jednat o českých na stole v kanceláři ministerstva. Co kdyby je tam někdo odposlouchával. jednání bylo přeci neveřejné - tajné!!!!!!!!!!!!! Přečtěte si historii plukovníkovo firmy, kterou měl na dceru a je vám to jasné, že je to takto v naprostém pořádku. Ještě jednou vám děkuji za příspěvek, jen takových jako vy víc!!!!!!!
      oradapoisson
    • Re: Platí v ČR zákony nebo mínění novinářu ?
      25.10.2020 16:30

      No, kdyz ted ctu jeho zblebt o konecnem reseni covid otazky pokud se do uterka cisla nezlepsi, tak doufam ze ho predhodi tomu davu. Na ty funkci potrebujeme odbornika z praxe, ne vojenskyho psychopata.
      Ai-kun
    • Re: Platí v ČR zákony nebo mínění novinářu ?
      25.10.2020 12:11

      S takovou inteligencí bys neměl kupovat akcie. I šimpanz chápe, že restarace měla být zavřena a bez hostů. Nebudu spekulovat, proč se scházel někde tajně s Faltýnkem, které v té věci neměl kompentence, o jaké černé oeníze šlo.
      Velkamedvědice
      •  
        25.10.2020 18:28

        Šimpanz to tak možná chápe , ale nařízení vlády č.1021 říká něco jiného. Tuto povinnost ukládá jen provozovateli, nikoli zákazníkovi. Zákazník není zodpovědný za to, že využil službu stravovacího zařízení v době, kdy už mělo být zavřené. 1. provoz provozovny stravovacích služeb tak, že jejich provozovatelé musí dodržovat následující pravidla: a) zákaz přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb (např. restaurace, hospody a bary), s výjimkou provozoven, které neslouží pro veřejnost (např. zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních služeb a sociálních služeb, ve vězeňských zařízeních), a provozoven v ubytovacích zařízeních za podmínky, že poskytují stravování pouze ubytovaným osobám, a to pouze v čase mezi 06:00 hod. a 20:00 hod.; tento zákaz se nevztahuje na prodej mimo provozovnu stravovacích služeb (např. provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny) s tím, že prodej zákazníkům v místě provozovny (např. výdejové okénko) je zakázán v čase mezi 20:00 hod. a 06:00 hod., Málokdo si přečte zákon. Bohužel většina lidi v této zemi soudí na základě svých dojmů. Prymulu nemusím. Ale tato epidemie krásně ukazuje , jak funguje ČR jako právní stát.
        Plánička
        • Plánička
          25.10.2020 19:14

          Kecáš. I restaurace v hotelu má povinost být po osmé zavřena.
          Velkamedvědice
          • Re: Plánička
            25.10.2020 21:20

            Zákon a právo ti asi nic neříká Restaurace nemá žádnou povinnost. Povinnost mají jejich provozovatele . Přečti si prosím článek II nařízení č. 1021. Pokud je Prymula provozovatelem restaurace , tak se dopustil porušení nařízení č 1021 v případě, že by umožnil veřejnosti přístup do ní po 20 hodině. Pokud jim není , tak co mu je dávané za vinu? Na základě čeho chceš kterehokoliv občana stíhat za to , že byl v hospodě ve středu po 20 hodině ?
            Plánička
          • Re: Plánička
            25.10.2020 19:23

            A kromě toho. Pokud tedy viděl, že hospodský nenodržuje jeho nařízení, měl konat, ne ho nechat a přihlížet. O morálce se bavit nebudu. Pokud je amorální prezident, proč by nebyl Plánička, dělajííc, že smysl zákazu nepochopil.
            Velkamedvědice
            •  
              25.10.2020 21:24

              Pořád se marně snažím dostat odpověď, které ustanovení zákona vlastně ten Prymula porušil?
              Plánička
              •  
                25.10.2020 22:04

                Odpověď si dostal.pohyboval se v restauraci bez roušky mimo dobu konzumace.
                Velkamedvědice
                •  
                  25.10.2020 23:13

                  Kdo to může dosvědčit?
                  Plánička
                  • Planička
                    26.10.2020 2:26

                    Forografie jak vychází ze dveří s rouškou v ruce.
                    Velkamedvědice
                    • Re: Planička
                      26.10.2020 2:31

                      A další fotografie veku, jak ani dva metry od nějakyho chlapa, řidič nebo ochranka , nevim
                      Velkamedvědice
  •  
    23.10.2020 20:12

    Přesně jako v demokraticky vedených státech v USA, guvernéři to drží pod zámkem ale sami porušují pravidla! Elita národů! Prymula ven, Babiš jeho jmenováním a poskakováním kolen něho ztrácí své voliče. Ti hledají někoho s koulema. Babišovi měkne mozek i koule!
    Čert
  • národ švejků
    23.10.2020 17:09

    to o nás píšou němci a tady v té diskuzi to jen potvrzujeme
    Bohus
  • břídilové
    23.10.2020 17:08

    tedy takové amatery aby jeden pohledal a ještě taková šarže a dlouholetý mistr vyjednavač, jak se vůbec mohou nechat při "rozdělování" bambilionů nachytat nějakým pisálkem :o) to nemají nějaký klidný flek kde si mohou prachy z našich daní rozdělit bez vyrušování :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    23.10.2020 17:02

    ....jen aby se z takové krávoviny všichni nepos......nikoho neohrozil a restaurace jako taková byla zavřená, seděli někde v salonku sami......ale fakt je, že je potřeba na místo ministra zdravotnictví někoho erudovanějšího, např. markétu pekarovou adamovou nebo víta rakušana, nebo tu maličkou pirátku a jiní by se našli, prof. fialu neuvádím, ten má vyšší cíle...
    keris
    • Keris
      23.10.2020 17:29

      Jistě soudruhu. Vyvolení mohou, co já ne. Udělat si ve své hospodě soukromou schůzku by mě stálo až 3 miliony. Ovšem soudruzi a koblihy kvičí, je to vidět podle nicků. A že je Primula lhář, bláboli o salonu, pak kapitule atd. a Vondrákovi Tě nevadí. Ty máš na starost rozšiřovat, komu seděl Havel na klíně a podobné bláboly. Zkus se zeptat hospodských na ty hádky, když museli vyhazovat v 8 chlapi, co tam seděli spolu od čtyřech. Pro vyvolené pravidla neplatí. Prase bylo hladové.
      Velkamedvědice
  • Koblihy hlasujte
    23.10.2020 14:21

    Zajímal by mě názor zdejších koblih na současnou šarádu. Měl by Babiš Prigumu skutečně odvolat (donutit k tomu zemana) nebo se zas tak moc nestalo a může klidně prohlásit, že přes prezidenta to odvolání neprojde a on v rámci zachování akceschopnosti v době boje s pandemií vlády na tom nebude trvat
    ..
    • Re: Koblihy hlasujte
      23.10.2020 20:14

      Pokud se Babiš chce účastnit příštích voleb, Prymula musí ven a Babiš musí uklidnit situaci, bez paniky, bez šílených restrikcí...
      Čert
    • Re:
      23.10.2020 14:27

      Uvidíme, až se Bureš vrátí z LDNky v Lánech. Ale pokud by Prymulu neodvolal, tak už snad ztratí autoritu i u svých koblih. Nebo ne..?
      qwer
      • Co dělá Babiš
        23.10.2020 16:16

        Rozhodnutí předsedy vlády jsou vždy správná.
        Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university