Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Keynes měl pravdu

Víkendář: Keynes měl pravdu

24.10.2020 9:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Globální krizi roku 2008 doprovázel jeden významný jev – růst úspor. A ten podobně jako vývoj v roce letošním vyvolal opětovný zájem o „paradox úspor“, o kterém hovořil Keynes. Tento paradox se týká toho, že růst úspor nemusí v některých situacích vést k vyšším investicím. Naopak, pokud dojde k růstu obav a právě tyto obavy jsou důvodem k vyšším úsporám, jde o vývoj, který je pro ekonomiku negativní. Znamená totiž útlum spotřeby a následně ekonomické aktivity. Na stránkách VoxEU tento mechanismus připomínají Victor Degorce a Eric Monnet s tím, že současná pandemie sebou přinesla masivní zvýšení úspor. V EU se jejich míra u domácností posunula z 12,5 % na 17 % a opět je jasné, že výsledkem nejsou vyšší investice a ekonomický růst.

Ekonomové tvrdí, že Keynes by pravděpodobně současný vývoj viděl podobně jako situaci v roce 1931. Tehdy podle něj lidé věřili, že to nejlepší, co mohou udělat „pro sebe i svého souseda“ a pro zlepšení stavu ekonomiky, je zvýšit své úspory. Jenže „pravda byla přesně opačná a toto chování ekonomiku poškozovalo“. Degorce a jeho kolega k tomu dodávají, že empirický výzkum týkající se tohoto jevu je stále překvapivě omezený a studie zabývající se Velkou depresí „nenabízí důkazy, že Keynesova intuice byla správná“.

Keynesiánské vysvětlení vývoje ve třicátých letech tedy klade důraz na růst úspor a pokles spotřeby domácností, ale „žádný statistický výzkum neukazuje na růst úspor tažený rostoucími obavami“. Hovoří se sice o tom, že domácnosti hromadily hotovost, ale odhady týkající se změn v zásobách hotovosti jsou vzácné a nijak se nevztahují k jiným formám úspor. Jinak řečeno, dostupnost dat značně omezuje naši schopnost poznat, jak tomu ve třicátých letech skutečně bylo s úsporami domácností.

Degorce se zamýšlí, zda tento problém nejde vyřešit tím, že by se analýza zaměřila na finanční instituce, které v té době mohly velmi pravděpodobně sloužit jako jeden z hlavních kanálů úspor. Těmi mohly být spořitelny, které měly různé právní formy a podnikatelské modely, ale „střadatelé je rozlišovali od tradičních komerčních bank“. Vnímali je ne jako banky, které se zaměřují zejména na poskytování úvěrů, ale jako společnosti, které primárně zajišťují bezpečí vkladů.

Následující graf ukazuje odhadovaný vývoj poměru hotovosti k nominálnímu produktu (spodní křivka), depozit ve spořitelnách k produktu a depozit v komerčních bankách:

krize hotovost banky

Data použitá v grafu se týkají 22 zemí, které v roce 1930 generovaly asi 75 % světového produktu. A potvrzují, že na počátku třicátých let skutečně došlo k růstu vkladů, a to zejména do spořitelen. Ekonomové podotýkají, že to ale ještě nepotvrzuje Keynesovu teorii, podle které dochází v podobných situacích k růstu úspor, které ale nevedou ke zvýšeným investicím a jsou z hlediska celé ekonomiky naopak kontraproduktivní. Druhý graf tak porovnává změnu v míře úspor (osa y) a změnu produktu v letech 1929–1933:

krize Keynes úspory

Nalezená negativní korelace již podle ekonomů dokazuje, že Keynes se skutečně nemýlil. V situacích, kdy nastává bankovní krize, přitom nacházíme naopak korelaci pozitivní, což ekonomové vysvětlují tím, že taková krize snižuje příjmy a úspory a zároveň i investice. Ve třicátých letech přitom řada vlád na horšící se ekonomickou situaci reagovala opuštěním zlatého standardu. Následující graf ukazuje, že zatímco před tímto krokem vklady v bankách a spořitelnách rostly, po něm v průměru klesaly, takže domácnosti jej vnímaly jako posun směrem k uklidnění situace a ke stabilizaci:

krize banky úspory Keynes

Degorce a jeho kolega tedy vše interpretují s tím, že jasný posun k proticyklické politice byl základní podmínkou pro uklidnění domácností a snížení jejich snahy o zvyšování preventivních úspor. Situace se ale k normálu nevracela nijak rychle, což ukazuje třeba i analýza Eichengreena. V USA „vyšel první pokus o vycouvání z akomodační politiky draze“.

Zdroj: VoxEU


Čtěte více:

Sumner: Nechápu volání po další fiskální stimulaci
25.08.2020 11:01
V keynesiánském modelu fiskální stimulace během recese podpoří poptávk...
ILO: Pandemie vedla k poklesu globálních příjmů z práce
23.09.2020 15:29
Globální příjmy pracovníků z jejich práce se v prvních třech čtvrtletí...
Tohle nebyla keynesiánská recese. Spíš recese Robina Hooda?
09.10.2020 17:32
Ve Spojených státech se živě diskutuje o tom, zda je ekonomice třeba d...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university