Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
The Economist: Polsko a Maďarsko dostaly od EU lekci fyziky

The Economist: Polsko a Maďarsko dostaly od EU lekci fyziky

27.11.2020 14:30
Autor: ČTK

Prvním Newtonovým pohybovým zákonem je zákon setrvačnosti. "Každé těleso setrvává v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu, pokud není přinuceno vnějšími silami tento stav změnit," napsal Isaac Newton v roce 1687. Jedná se rovněž o první zákon EU: Věci zůstávají tak, jak jsou, dokud je dostatečně velká síla nepostrčí ke změně, napsal v názorovém sloupku časopis The Economist.

Pandemie covidu-19 a následný ekonomický propad popostrčily evropský blok ohromně. Přes léto se lídři EU dohodli, že poprvé vydají společné evropské dluhopisy v hodnotě 890 miliard eur (23,3 bilionu korun). Po pěti dnech jednání se pak 27 šéfů vlád shodlo, že se kdokoliv, kdo bude chtít utrácet peníze EU, bude muset řídit jistými požadavky ohledně "vlády práva".

Maďarsko a Polsko přitom složitou cestou zjišťují základní fyzikální poznatky: Jakmile se věci rozběhnou, je těžké je zastavit. Obě země se opožděně spojily ve snaze tento plán zhatit s tvrzením, že mechanismy vyžadující respekt k vládě práva zacházejí příliš daleko. Mají přitom důvody obávat se tvrdých zásahů. Obě vlády v posledních letech šlapou po demokratických normách, ovlivňují soudce, stavějí se do cesty novinářům a využívají státního aparátu k omezování svých rivalů.

K zastavení nových pravidel toho však Maďarsko a Polsko mohou udělat jen málo, jelikož k jejich schválení stačí kvalifikovaná většina. Namísto toho tak vetují jiné návrhy. Obě země odmítly schválit sedmiletý rozpočet EU ve výši jednoho bilionu eur (téměř 26,2 bilionu korun). Stáhly rovněž souhlas s tím, aby EU pokročila s vyplacením 750 miliard eur (19,6 bilionu korun) do fondu krizové pomoci ekonomikám zasaženým koronavirem, dokud nebude požadavek ohledně vlády práva zmírněn.

Páku lze uplatnit jak v politice, tak ve fyzice. Na první pohled se zdá být držení 1,8 bilionu eur rukojmím jako silná páka. Ekonomiky v jižní Evropě po těchto penězích baží. Je to však sebevražedný útok. Evropské finance pro Maďarsko a Polsko představovaly 4,5, respektive tři procenta tamního hrubého domácího produktu v roce 2019. Ve snaze zabránit zákonu, který nemohou zastavit, staví do největšího nebezpečí svoje vlastní ekonomiky.

Někteří přitom jejich postoj vykládají jako varovný výstřel. Pokud EU postoupí bez souhlasu Maďarska a Polska, vypukne špinavá byrokratická válka, v níž obě země zablokují cokoliv, co budou moci.

V politice EU má však svou roli i třetí Newtonův zákon: Každá akce vyvolá stejně velkou opačně orientovanou reakci. Ostatní země mají také právo veta v rozpočtovém procesu. Některé, jako třeba Nizozemsko, jež má reputaci puntičkáře, pokud jde o dodržování pravidel, by mohly proces zablokovat, pokud by podle nich jakýkoliv kompromis zacházel příliš daleko.

Nejdrastičtější řešení, které probírají diplomaté zdánlivě šeptem, by bylo tyto dvě země jednoduše obejít a vydat dluhopisy bez nich. To by vykázalo Maďarsko a Polsko na pomyslný okraj kontinentu. Takovou strategii přitom EU použila již dříve a Varšava a Budapešť by se raději měly těmito příklady poučit, pokud si chtějí i nadále zajistit svoje místo v bloku.

Pokud by nástroj EU týkající se vlády práva vstoupil v platnost, mohla by se setrvačnost stát namísto nepřítele spojencem Maďarska a Polska. Jakýkoliv trest za porušení vlády práva by musela schválit kvalifikovaná většina členských států. Na papíře by to vylepšilo stávající systém, podle nějž v současné chvíli může být udělena pokuta či odebráno hlasovací právo za porušování vlády práva pouze v případě, kdy se na tom shodne ostatních 26 vlád. Jelikož se Maďarsko a Polsko v této věci vzájemně podporují, je takový krok nemožný.

V praxi by však nové pravidlo mohlo narazit na problémy. Maďarsko a Polsko zdaleka nejsou jedinými zeměmi nervózními z napojení financí z evropského rozpočtu na dobré chování. Bulharskem hýbou obvinění z korupce. Maltou a Slovenskem v posledních letech otřásly vraždy investigativních novinářů s vazbami na vysoká místa. Kypr prodává svoje pasy. Chorvatské úřady čelí obviněním, že bijí uprchlíky na svých hranicích.

Lídři EU se však zdráhají zasahovat do domácích záležitostí ostatních jednoduše kvůli obavě, že by mohli být další na řadě. V takovém případě se může zdát lákavé zdržet se hlasování.

Pravidla politiky lze však na rozdíl od fyzikálních zákonů ohýbat. Hrozí nebezpečí, že se nový mechanismus stane dalším Paktem stability a růstu, což jsou často kritizovaná ale převážně ignorovaná pravidla ohledně vládních výdajů. Země je porušovaly, ale nečelily téměř žádným následkům. Podle kritiků je mechanismus o vládě práva velmi evropským kompromisem: Přísná pravidla (k usmíření podporovatelů), která však nejsou nikdy vymáhána (k uklidnění oponentů).

Procedury k potrestání členských států za špatné chování toho moc nenadělají, pokud nikdo nebude mít odvahu je použít. Vypořádat se s "darebnými" vládami v EU je totiž v základu otázka politické kuráže.

Velké země jako Německo přitom již dříve umožnily, aby politicky výhodná spojenectví převládla nad zásadami. Minulá selhání bloku jednat při pošlapávání vlády práva v Maďarsku a Polsku mají své následky. Další země pomalu sklouzávají do podobného směru a nezastaví se, dokud nebudou donuceny vnějšími silami ho změnit. Setrvačnost je koneckonců mocnou silou, napsal list The Economist.

 

Čtěte více:

Akcie ve střední Evropě jsou výrazně podhodnocené, příští rok to změní, věří maďarský lídr
27.07.2020 10:47
Akcie ve východní zemích Evropské unie jsou jako celek významně podhod...
Polsko chce investovat 150 miliard zlotých do jaderné energie
08.09.2020 13:51
Polská vláda hodlá urychlit postupný odklon od využívání uhlí k výrobě...
Obchod Německa s východními sousedy se v červenci začal zotavovat
24.09.2020 8:30
Obchod Německa s jeho východními sousedy se v červenci začal zotavovat...
Polská vláda se dohodla s odbory na postupném ukončení těžby uhlí
25.09.2020 13:55
Polská vláda se dohodla s odbory na postupném ukončení těžby uhlí v ze...
Akcie polské Allegro při debutu na burze přidávají 50 procent
12.10.2020 11:21
Akcie polského internetového obchodu Allegro dnes debutovaly na burze ...

Váš názor
  • nadstandardně dlouhá diskuze
    28.11.2020 7:36

    a se ani nedivím, však tento eurohujerský článek (naštěstí jen přetištěný) mající s ekonomikou peněz jen tu souvislot, že nikým nevolený byrokrat bere a zase dává tak, jak píská ten nejbohatší, nemůže nevyvolat nepovšimnutí
    keksa
  • ...dostali od EU lekci fyziky:
    27.11.2020 17:41

    Nepochopil jsem, v čem ta lekce, kterou Maďarsko a Polsko už měly dostat, spočívá. Vždyť situace je zatím otevřená.
    Ullsperger
  • řešení je snadné
    27.11.2020 17:12

    Pokud se někomu nelíbí pravidla spolku, jehož se účastní, řešení je snadné. Odejde a tím to končí. Viz Británie. Maďaři i Poláci to mohou udělat také - resp. jejich dnešní vedoucí garniura. Ale lámou je ty prachy. Oni je chtějí za každou cenu. A ten zbytek keců od ruských trolů je směšný.
    jerry
    • Re: řešení je snadné
      27.11.2020 17:32

      Což je trochu nesmysl, když ty pravidla jako člen spolku tvoříte. Fakticky přiznáváte že EU je partička diktátorských úředníků, která si má dělat co chce. A měnit pravidla uprostřed hry je pěkná všivárna.
      HenryFord
      • To určitě nikoliv.
        27.11.2020 17:59

        To je trochu křivá konstrukce. Pravidla spolku se mění a je-li pro většina...pak se nedá nic dělat.
        jerry
        • Re: To určitě nikoliv.
          27.11.2020 18:05

          To je přímá konstrukce. Když jste součást spolku tak ty pravidla tvoříte. Pokud se na vás domluví parta, že vás sejme tak v normálním světě existuje právo bránit se.
          HenryFord
          • HennryFord
            27.11.2020 18:41

            Ale běž, všude rozhoduje většina hlasů. V každém klubu. Komu se to nelíbí,ať klub nedojí a vystoupí. Pokud se Ti líbí znárodňování v maďarsku, zákaz potratů v Polsku, nevnucujte to prosím většině. Při hlasování o vstupu taky rozhodovala většina. Neznám klub nebo společnost, kde by se časem neměnili pravidla, dle okolního vývoje. Hokojevý brankář kdysi masku nenosil.
            Velkamedvědice
            • Re: HennryFord
              30.11.2020 12:29

              Co se týče zákazu potratů, zajímavé je, že jsou zakázány třeba i v Německu, aniž by to kdokoliv napadal. Po sjednocení měly východní spolkové země potraty povolené v návaznosti na legislativu NDR, při snaze sjednotit pravidla a povolit potraty v celé SRN to soudy shodily. Nakonec z toho vzniknul kočkopes, kdy jsou potraty do 12.týdne zakázány, ale když si žena nechá "poradit" státem určenou osobou a vezme si 3 dny na rozmyšlenou, je porušení zákazu beztrestné. Nicméně dodnes nedokázali jasně říct, že žena má právo na ukončení těhotenství. Poláci k tomu samozřejmě přidávají svou dávku náboženské posedlosti, což nic němení na faktu, že kritika za porušování vlády práva by se měla snášet i na další země.
              FeeWong
            • Re: HennryFord
              28.11.2020 8:06

              Nikdo nic většině nevnucuje. Je to jejich věc nikomu dalšímu necpou potraty, fungování soudu. Kdyby se v EU hlasovalo od začátku většinově tak do ní nikdo nevstoupí. Před vstupem mazali med kolem pusy jak jsou všichni rovni aby se něco přijalo, všichni musí souhlasit. A hle až se tam vlezlo se to změnilo a hlasuje většina. Jasný podvod mocichtivých psychoušů. Srovnávat okrajovou hokejovou zábavu se celým způsobem života milionů je úplně mimo. EU je totalitní spolek který pindá o různorodosti multikulti, ale přitom ji nehodlá akceptovat. Kromě hnědých migrantů.
              HenryFord
              •  
                28.11.2020 10:17

                Pokud nechápeš nadnes, opravuji, každý stát nebo politické uskupení v čase reaguje na vývoj a mění pravidla dle většinového názoru. Jinak opakuji. Kdo nechce být v EU, nechť nečerpá jejich peníze a vystoupí. Že by bylo zrušeno právo veta, o tom nevím. Založ si stranu, nominuj svého poslance a inicijuj výstup z EU. Zatím pokud vím, devadesát procent voliču volí u nás strany, co vystoupit nechtějí, včetně Klause z trikolory. Vystoupit chce jen "imigrant" bojující proti imigrantům Okamura. Je velkou otázkou, jestli nebýt v EU, to tady hošani nerozjradli ještě více. Já chi decentarlizovat, přenést vícepravomoc na státy, regiony potažmo jedince, zmenšit byrokracii, to rozhodně. Poud ovšem občané evropských států budou volit nejrůznější odrůdy levice a autority, co mají vše vyřešit za ně, které i delegují kandidáty, nic se nestane. Nicméně, nechci žít v kleci, chci mít přístup na trhy, kam bychom se nedostali a chápu, že nečlenové mít výhody čelnů nebudou. Jsme malá vývozní ekonomika , silně orientovaná na Německo, prot chci ukotvení v EU i NATO i přes nevýhody. https://www.youtube.com/watch?v=sfix_BbaZM0&feature=share&fbclid=IwAR0lFMQG2u3OrMqY5ngDqCE3-i9jOEJdXOnkmrGfR31fgWSfkaAc8Yh661Q
                Velkamedvědice
                •  
                  28.11.2020 17:40

                  Jakpak jsme asi schytali kvóty na migranty když právo veta existuje? Jo existuje, ale už jenom někdy. Právě že už existuje jenom někdy je motivuje vymýšlet kdejaké ptákoviny, které prohlasují prostě většinou velkých států. Což znamená na úkor těch na východě. Než vkládat úsilí a peníze do celé té politické mašinérie abych se jenom možná dostal k příležitosti něco změnit, tak menší práce je vytvoření si útulku v zemi mimo EU. Německo se mění v islamský kentus, takže vázat se na ně nemá žádnou budoucnost. Pořád kopírujete Život Braiena tak napište co nám EU dala? A když jde o peníze tak za 1% HDP ročně co se nám přes EU vrátilo bylo mělo odpovídat 1% moci do čeho se tady můžou montovat. S EU se vrátilo všechno čeho jsem se chtěli v 89 zbavit.
                  HenryFord
            • Re: HennryFord
              27.11.2020 18:54

              On je ale trochu problém v tom, že ta pravidla nejsou pevně daná, a výkladem se všemožně ohýbají. Maastrichtská pravidla. Zákaz společného ručení za dluhy. A pak se výkladem dovodí třeba to, že i nelegální migrace je lidským právem a ten, kdo se tomu brání, porušuje evropské hodnoty. Ale můžete jít k Evropskému soudu, že. Už v jednom westernu bylo řečeno: Budeš mít spravedlivý soud, než tě pověsíme. problém vidím v tom, že Evropská unie je jako jezinky, jen 2 prstíčky strčíme, jen co se ohřejeme, hned zase půjdeme...
              Frakul
  • juniČert
    27.11.2020 15:14

    To sem přesně věděl, že proruští trollové si tohle nenechají ujít a přijdou sem plpnout svoje hovínko...
    qwer
    • Re: juniČert
      27.11.2020 17:38

      Vy jste prostě koumák.
      Ullsperger
      •  
        27.11.2020 17:57

        Má pravdu ten koumák.
        Velkamedvědice
        •  
          27.11.2020 18:14

          Pokud obdivujete jeho styl, mohl byste také přitvrdit.
          Ullsperger
  •  
    27.11.2020 14:56

    Maďaři a Poláci vidí, že EU není svéprávná a je pouhým vazalem USA a tak se jim nechce podřizovat se bezvýhradně EU.
    juniper
    •  
      27.11.2020 15:56

      Btw Poláci jsou snad největší spojenec USA z celé EU, ale to byste o nich musel taky něco vědět a neplácat tady jenom prázdné nesmysly.
      VSE LIMITED
  •  
    27.11.2020 14:40

    Poláci a Maďaři mají rozum, vlastenecké cítění a důstojnost! A to EU nemůže zkousnout!
    Čert
    •  
      27.11.2020 15:54

      Jj, mají rozum, proto si do čela státu volí nácky a komouše potlačující lidská práva a ovlivňující nezávislost soudů. Ale hlavně že jsou vlastenci a nejsou vazalové USA a EU :D ale vazal Ruska by jistě nevadil, co? Proboha kdy tohle postkomunistické myšlení ve východní Evropě vychcípe.. Rusáci se nás všech dobře podepsali na generace dopředu..
      VSE LIMITED
      •  
        27.11.2020 16:51

        Jo ještě jak soudruzi z EU vidí vládu práva i soudruzi v Číně. Před pár dny na pokecu se strýcem Xi to soudruzi vzpomenuli 114 krát.
        HenryFord
      •  
        27.11.2020 16:46

        Tedy vše v souladu s vedením Evropského svazu. Těžko může komunistické myšlení vychcípat když ho tady šíří EU. Trestání nesouhlasící s politikou svazu, centrálně řízená ekonomika, plánované hospodářství, ideologické organizace starající se aby lidi nebyli moc vystaveni závadným názorům, podpora afrických asijských bojovníků, dotace.
        HenryFord
        •  
          01.12.2020 22:49

          Tyhle Vaše názory jsou fascinující. Co kdybyste si napřed přečetl něco o tom, jak EU funguje? Třeba tady https://europa.eu/european-union/law/decision-making/procedures_cs a zamyslel se nad tím, co tady plodíte za nesmysly. Ale to bych as po Vás chtěl moc, že. .
          jan45
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m