Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na Vánoce s výhodami kreditky v ruce

Na Vánoce s výhodami kreditky v ruce

04.12.2020 11:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Kvůli protiepidemickým vládním opatřením jsou letošní nákupy vánočních dárků jiné, než jsme byli doposud zvyklí. Místo obchodních center vybíráme dárky především z pohodlí domova. Víte, že na nákupech online se dá při placení kreditní kartou i ušetřit? Připomeňme si, jaké výhody placení kreditkou přináší.

Bezpečnost na prvním místě

Podle všeho se obvyklá předvánoční nákupní horečka odehraje v online prostředí. Je fakt, že v českých nebo zahraničních e-shopech lze sehnat řadu věcí levněji, pohodlně a rychle. Ale pamatujme, že kvůli bezpečí je lepší mít své peníze na bankovním účtu oddělené od těch, kterými platíte. Což je právě přednost kreditky.

Pojištění a delší záruka

Mezi výhody, o kterých se u kreditek málo ví, patří i pojištění. Když platíte kreditkou za mobily, notebooky, kuchyňské spotřebiče nebo elektroniku, tak získáte na šest měsíců zdarma pojištění proti poškození, zničení nebo odcizení. Navíc standardní dvouletá záruka se prodlužuje o další rok. Obchodníci si přitom za tohle obvykle účtují i desetinu z pořizovací ceny.

Využívejte stálé odměny a akce

U kreditních karet od ČSOB nebo Poštovní spořitelny se vrací 0,5 procenta z každé transakce nad 100 do věrnostního programu, a tím získávají slevy, třeba v lékárnách, prodejnách elektrospotřebičů nebo knihkupectvích. Nebo lze nasbírané body převést na splacení kreditní karty. Vedle toho jsou časté různé kampaně.

ČSOB do konce roku 2020 nabízí kampaň 500 k nové kreditce (při sjednání online). Při nákupu kreditkou alespoň za 500 lze dostat 500 zpět. Stačí požádat o novou kreditku v ČSOB.

Pozor na bezúročné období

Nicméně uvědomte si, že peníze na kreditní kartě patří bance a vy si je zdarma půjčujete za podmínky, že peníze vrátíte do konce bezúročného období, které bývá až 55 dnů. Například u ČSOB se ale nemusíte úroků obávat. Vyzkoušejte sami a zjistěte, jak je placení kreditkou jednoduché. A abyste si vánoční nákupy užili bez obav a naplno, nastavte si automatické splácení z běžného účtu. Tím odpadá starost s případným hlídáním termínu na splacení vašich útrat. Doporučit lze zpočátku rovněž nižší limit pro nakupování.

Prostě opatrnosti při placení kartami není nikdy dost

Kreditní ani debetní kartu při placení u obchodníků nedávejte nikdy z ruky. Kontrolujte si průběh platby na obrazovce terminálu, kde se zobrazuje částka a oznamuje schválení. V případě jakékoliv nesrovnalosti kontaktujte svoji banku. Všechny platby máte pod kontrolou na seznamu karetních transakcí v Internetovém bankovnictví, které můžete spravovat i ze svého mobilního telefonu.

Tip na závěr: Kreditní i debetní kartu si můžete nahrát do aplikace svého chytrého mobilu nebo chytrých hodinek a mít ji tak neustále připravenou pro placení v supermarketech, na čerpacích stanicích nebo provozovnách rychlého občerstvení.

(komerční sdělení)

 
 
 
 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data