Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
JPMorgan: Cena bitcoinu by mohla vystoupit na 146.000 dolarů

JPMorgan: Cena bitcoinu by mohla vystoupit na 146.000 dolarů

05.01.2021 16:24, aktualizováno: 5.1. 16:38
Autor: ČTK

Aktualizováno

Digitální měna bitcoin se stala konkurencí pro zlato a její cena by se mohla v dlouhodobějším horizontu vyšplhat až na 146.000 dolarů (3,1 milionu Kč), pokud si u investorů vybuduje pozici bezpečného útočiště v období nejistoty. Uvedli to dnes analytici americké investiční banky JPMorgan. V současné době stojí bitcoin asi 30.000 dolarů a jeho cena se za dva týdny zvýšila o 50 procent. V pondělí dosáhl denní objem obchodů všech kryptoměn rekordních 68,3 miliardy dolarů (1,5 bilionu Kč), uvedla s odkazem na průzkumy agentura Reuters.

Zájem o bitcoin se v poslední době citelně zvyšuje. Jeho cena se za uplynulých šest měsíců více než ztrojnásobila a minulý víkend vystoupila na rekordních 34.800 dolarů. Někteří investoři považují bitcoin za ochranu proti inflaci a za alternativu k oslabujícímu dolaru, poznamenala agentura Reuters.

bitcoin kryptoměna komodita 

Zdroj: CoinMarketCap

"V naší mysli už bitcoin začal soupeřit se zlatem," uvedli ve své zprávě analytici JPMorgan. Takzvaný žlutý kov investoři tradičně vnímají jako pojistku proti inflaci a bezpečné útočiště v období ekonomických či politických krizí.

"Vzhledem k tomu, jak velké jsou finanční investice do zlata, znamená vytlačení zlata z pozice 'alternativní' měny velký vzestupný potenciál pro bitcoin v dlouhém časovém období," upozornili analytici JPMorgan. Bitcoin by měl podle nich těžit z toho, že významnější součástí investičního trhu se stává generace takzvaných mileniálů, tedy lidí narozených v době zhruba po roce 1980 do roku 2000. Ti před tradičními drahými kovy často preferují "digitální zlato".

Bitcoin zažil prudký růst už v roce 2017, kdy se cena této kryptoměny vyšplhala až na téměř 20.000 dolarů. V následujícím roce se však propadla až do blízkosti 3000 dolarů.

Skeptici podle serveru CNBC tvrdí, že situace se nyní opakuje, a bitcoin proto označují za spekulativní investici, která nemá žádnou vnitřní hodnotu. Zastánci bitcoinu však upozorňují, že nynější vývoj se liší tím, že měnu začínají nakupovat rovněž institucionální investoři.

V souvislosti s rekordním nárůstem bicoinu stoupl i celkový objem obchodování s kryptoměnami. Ten v pondělí zaznamenal vlastní rekord, když se digitálních měn podle dat britské analytické společnosti CryptoCompare přes den zobchodovalo více než pětkrát tolik, než činil denní průměr v roce 2020. Na své maximum od ledna 2018 se v pondělí vyšplhala i druhá nejčastěji obchodovaná kryptoměna ethereum, když se dotkla hodnoty 1170 dolaru.

 
 

Čtěte více:

Provozovatel burz s kryptoměnami Coinbase požádal o vstup na burzu
18.12.2020 8:39
Největší americká kryptoměnová burza Coinbase Global Inc. požádala ame...
Taylor: Kryptoměny jsou hledáním alternativ, Fed má co vysvětlovat
25.12.2020 11:50
Známý ekonom John Taylor, který působí na Stanford University, se domn...
Bitcoin pokořil další rekord, růstová série je nejdelší od loňska
28.12.2020 12:20
Bitcoin se o víkendu otřel o nové rekordní maximum nad 28.000 dolary a...
Bitcoin na novém rekordu, prosincové zisky mohou být největší od roku 2019
30.12.2020 12:34
Bitcoin, největší kryptoměna na světě, by mohla zakončit svůj letošní ...
Cena bitcoinu překonala 32.000 dolarů, za rok se zečtyřnásobila
04.01.2021 8:44
Cena bitcoinu v sobotu poprvé překonala hranici 30.000 dolarů a za ro...

Váš názor
  • Když se tiskne ve velkém...
    06.01.2021 11:40

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/co-prinasi-bitcoin-12-let-od-sveho-vzniku-nadeji-135806 __________________________________________________________________________ https://www.seznamzpravy.cz/clanek/proc-se-vlady-boji-bitcoinu-protoze-tisknou-penize-ve-velkem-133858 __________________________________________________________________________ https://odlukapenez.cz
    Hayek
    • bitcoin
      06.01.2021 12:09

      je velká a víceméně nesmyslná hra. Těžba klesá a i stálá poptávka musí vést k růstu cen. Jak tu někdo píše je to bitcoinová inflace, tažená víceméně spekulacemi. Za těchto okolností je podle mne vyloučeno, aby se stal náhradní měnou. Jedinou předností je datová bezpečnost při převodech, ale dokud nebude pevně svázán s jakoukoliv respektovanou měnou, nebude mít tato výhoda žádnou hodnotu. Chová se podobně jako zlato,, které přišlo o svůj standard omezenou dostupností. Hlavní přednost bitcoinu nemá přidanou hodnotu protože objem produktu roste a musí být provázen tištěním peněz, kterými se produkt bez velkých problémů dostane k uživateli. Pokud by se objem peněz (oběživa) nezvyšoval, nedostal by se produkt ke spotřebiteli a jeho výroba by ztrácela opodstatnění.
      lime
      • Re: bitcoin
        06.01.2021 14:58

        Ach jo. Zlato o nic nepřišlo, lidi se ho nevzdali dobrovolně protože pro ně fungovalo špatně, ale bylo jim ukradeno, zabaveno státem, který jim ho následně na dlouhá desetiletí zakázal vlastnit. Ten "odborný" názor na bitcoin jste si udělal po pečlivém přečtení toho https://odlukapenez.cz :-))) __________________________________________________________________________ Jestli je něco nesmyslná a časem nutně končící hra, tak je to ničím nekrytý, permanentně manipulovaný fiat. Nebo průběžná penzijní pyramidová hra, která brzy dojede na demografii. Nebo exponenciálně rostoucí nesplatitelné státní dluhy. __________________________________________________________________________ Čím je podle vás "vyloučeno", aby se stal náhradní měnou? Pokud jej lidé stále více a více budou chtít držet a používat, tak se jí stane. Nebo co v té odkazované knize je nejasné? __________________________________________________________________________ Že objem peněz musí růst stejně, jako roste objem produktu, je lež, propaganda státu a keynesiánský blud: __________________________________________________________________________ http://journal.fsv.cuni.cz/storage/683_539_549.pdf __________________________________________________________________________ Ale bitcoin vám samozřejmě nikdo nenutí. Klidně si dál používejte třeba venezuelské bolívary. Jen se pak nedivte, že ostatní odešli někam jinam.
        Hayek
        • hayeku
          06.01.2021 15:36

          Kdysi dávno fungovaly jako směnný produkt i vzácnější mušle a to proto že byly vzácné. Funguje to v relativně lokálně i časově omezené oblasti. Směnný prostředek musí plnit jednu roli - být důvěryhodný a nesmí bránit vývoji společnosti. Pokud jsou ve vedení státu zločinci nepomůže nic. Pokud stát z jakéhokoliv důvodu (třeba i z blbosti, ale pravděpodobněji z chamtivosti) umožní podvody nepomůže ani bitcoin. Tu knihu jsem nečetl, ale rád to udělám, díky za (byť nefunkční)odkaz. Zajímalo by mne jak bys jinak než deflací platidla reagoval na rostoucí množsví produktu reagoval ty. Podotýkám, že neroste pouze produkt, ale i počet obyvatel. Myslíš, že války jsou vhodným řešením, přestože v tomto ohledu fungovaly vždy perfektně?
          lime
          • Re: hayeku
            15.01.2021 14:44

            https://blog.trezor.io/bitcoin-has-no-problem-with-deflation-fiat-does-395468654820
            Hayek
          • Re: hayeku
            15.01.2021 13:20

            Naprosto nechápu. Ano, roste produkt. Ano, roste populace (i když tedy ve vyspělém světě moc ne). A co? A ne, války k ničemu potřeba nejsou. Prostě vám jen peníze místo znehodnocení mírně zhodnotí. Stejně jako např. zlevňují LCD televize (a zároveň se stále zlepšují). A co? Ničemu to nevadí, to jen stát a jeho suita keynesiánských pseudoekonomů obhajují inflaci, protože ta vyhovuje dlužníkům a ZDALEKA největším dlužníkem je stát.
            Hayek
          • Re: hayeku
            15.01.2021 13:18

            https://www.researchgate.net/publication/46530960_Deflace_-_definicni_znak_zdrave_ekonomiky
            Hayek
          • Re: hayeku
            15.01.2021 13:17

            https://www.bankovnictvionline.cz/vsechno-co-jste-kdy-chteli-vedet-o-deflaci-ale-bali-jste-se-zeptat
            Hayek
  • jestli se to stane
    05.01.2021 17:26

    tak tyhle nuly a jednicky zariznou sami sebe - z pohledu bitcoinu je svet defakto v hyperinflaci :)
    eple
    • Re: jestli se to stane
      06.01.2021 11:11

      Z pohledu bitcoinu a zlata ztrácí peníze svoji hodnotu. To je druhý úhel pohledu.
      Berounskej
      • Stachanovští tiskaři
        06.01.2021 11:38

        Pokud například jen za minulý rok FED v USA zvýšil objem peněz v oběhu o 20%, tak se není co divit...
        Hayek
    • Re: jestli se to stane
      06.01.2021 10:48

      zaříznou ? nebo to budou vítězi a všem ostatním se úspory rozplynou v bezcenné papírky
      sid_cz
      •  
        06.01.2021 12:12

        tim myslim ze na ne nekdo uvrhne jeste vetsi regulaci a nebo je primo zakaze jako nelegalni subaktivum urcene casto pro ne zrovna legalni financni operace
        eple
        •  
          06.01.2021 15:11

          A tu regulaci na ně někdo uvrhne kde? V Česku? Německu? Švýcarsku? V karibském daňovém ráji? V Singapuru, HongKongu, Číně, Rusku, Brazílii? A co ty země, které již nyní bitcoin podporují a aktivně k sobě lákají bitcoinové a DeFi firmy (protože v tom vidí budoucnost a chtějí v tom mít náskok)? A co ty země, které k sobě (např. nulovými daněmi) lákají (i bitcoinové) milionáře, aby u nich svůj majetek utráceli? A co ty země, pro které je bitcon jedním z nástrojů boje proti dominantní roli dolaru? A co ty země, pro které je bitcoin skvělým nástrojem k obcházení sankcí? A co ty země, které bitcoin těží, protože přeměnit elektřinu z vodní elektrárny (či z ropného vrtu) někde v pustině na bitcoin je daleko efektivnější, než stavět tisíce kilometrů vedení či potrubí? A co např. Africké země, kde se lidé rozhodli přeskočit éru platebních karet a paypalů a skočit rovnou na bitcoinové peněženky v mobilu? (stejně jako tam přeskočili éru pevných linek a pevného internetu a naskočili rovnou na smartphony). Země, kde velká část lidí ani nemá občanku, takže jim nikdo nezaloží bankovní účet a bitcoinová banka v mobilu je pro ně spásou a např. cestou k podnikání, k přeshraničním platbám (aniž by se museli prosit vlády o dovolení)? ===== Za komunismu bylo nelegální vlastnit dolary a marky - přesto kdo je měl, byl králem a ne nebohým štvancem.
          Hayek
          •  
            06.01.2021 18:47

            regulace bc bude až někdo naprudí ČNB. Nic z toho co píšeš neřeší jeho budoucnost ani neudává smysl jeho existence. Vymyslel to někdo, kdo neví nic o reálné fukci měny - udělat život jednodušší. Proč by to měl být bitcoin? Ti o nichž mluvíš naopak velmi dobře znají cenu peněz (měn). Kdo jim ten bitcoin do mobilu naláduje? Bitcoinový spasitel? Bude možná funkční až někdo vymyslí pračku, do které bude možno vhodit špinavé bitcoiny a vytáhnout z ní čisté a fungující (důvěryhodné) peníze. Byli by králi majitelé bitcoinů v době o které píšeš? Tyhle digitální měny zatím dokazují svou neschopnost stát se platebním prostředkem . Ráno 10 rohlíků za bitcoin, večer 1 mg (čti miligram) rohlíkové drtě.
            lime
            •  
              15.01.2021 13:24

              Myslím, že jde o nepochopení. __________________________________________________________________________ Zkuste toto: __________________________________________________________________________ https://www.alza.cz/bitcoin-odluka-penez-a-statu __________________________________________________________________________ A ano, bitcoin existuje zatím krátce, takže je volatilní (ale volatilita s rostoucí kapitalizací ZJEVNĚ klesá, až se jednou ustálí). __________________________________________________________________________ Kdyby lidem teprve před 10 lety došlo, že zlato by mohlo být skvělými penězi, investiční komoditou a rezervou centrální banky, myslíte si, že by hned našlo svou rovnovážnou cenu a neoscilovalo? :-))))
              Hayek
            •  
              08.01.2021 15:32

              ..a jak byste se chtěl dostat z nuly na nenulu bez volatility? Ale jistě, přijde doba kdy kurz poroste přesně o tolik kolik peněz se vytiskne ten který rok, o pár procent.. Nutná podmínka je aby všichni potenciální zájemci pochopili co Bitcoin je, a investovali takovou část portfolia co uznají za vhodné.. pak už to bude jedna velká nuda
              vonMises
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.