Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banky v eurozóně zpřísní v 1Q přístup k úvěrům, firmám chybí bilion eur

Banky v eurozóně zpřísní v 1Q přístup k úvěrům, firmám chybí bilion eur

20.01.2021 13:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Banky eurozóny v prvním čtvrtletí pravděpodobně dále zpřísní přístup k úvěrům v době, kdy opatření proti pandemii nutí mnoho firem spoléhat se na nouzovou hotovost, ukázal čtvrtletní průzkum Evropské centrální banky.

Vzhledem k tomu, že se velká část Evropy v uplynulém roce zavřela, byly bankovní úvěry nezbytným záchranným lanem, které drželo společnosti nad vodou. ECB proto zaměřila velkou část svého stimulačního úsilí na udržení proudu ultra levných úvěrů do reálné ekonomiky. Banky však v posledním čtvrtletí roku začaly přístup k úvěrům pro domácnosti i firmy zpřísňovat a očekává se, že v tom budou dále pokračovat.

„Banky v eurozóně čekají v prvním čtvrtletí roku 2021 další čisté zpřísňování úvěrových standardů u firemních půjček, což odráží přetrvávající nejistotu spojenou s dalším vývojem pandemie a jejích dopadů na úvěrové riziko dlužníků,“ uvedla ECB v průzkumu.

Banky rovněž očekávají zpřísnění přístupu k úvěrům na bydlení a spotřebitelským úvěrům, dodala ECB na základě průzkumu 143 bank provedeného mezi 4. a 29. prosincem 2020. Z obavy, že banky budou úvěry zpřísňovat, nabídla ECB minulý měsíc věřitelům ještě více úvěrů za -1 % za předpokladu, že tyto peníze předají firmám, z nichž mnohé čekají, až budou zrušena omezení související s pandemií.

Chybějící bilion eur

V prvním čtvrtletí banky očekávají mírný čistý nárůst poptávky po firemních půjčkách, přičemž velká část této poptávky bude po krátkodobé hotovosti. V případě úvěrů na bydlení se naopak očekává pokles poptávky, dodala ECB. Banky uvedly, že i když regulatorní opatření posílila jejich kapitálovou pozici a pomohla financování, čistý dopad na úvěrové standardy ve všech kategoriích půjček je stále utahující.

To, že společnosti čelí nedostatku kapitálu, potvrdila i Asociace pro finanční trhy v Evropě (AFME) a tento nedostatek vyčíslila až na 600 miliard EUR. Stávající vládní programy a soukromé financování podle této asociace nestačí k úplnému pokrytí zhruba 1 bilionu EUR, který podniky potřebují k nahrazení ztrát způsobených omezeními proti koronaviru. Je tu „zejvné riziko“, že potřeby kapitalizace firem by mohly dále narůstat, jak se současná vlna infekcí protahuje, uvedla AFME ve zprávě spoluautorem s PwC.

"Doposud vládní dotace, emise dluhů a půjčky bank udržovaly nad vodou mnoho podniků v EU, ale na veřejné financování a dluh nelze spoléhat jako na jediné řešení do budoucna," uvedl ve zprávě výkonný ředitel AFME Adam Farkas. „Aby se evropské podniky zotavily z hospodářské krize, budou zapotřebí alternativní typy a zdroje financování, které jim pomohou zmírnit narůstající dluhové zatížení.“ 

Hybridní řešení

Jedním z řešení by mohl být větší důraz na takzvané hybridní nástroje, které jsou již v některých zemích populární, ale mezi evropskými společnostmi nejsou běžné, uvedla AFME. Investoři ale čelí roztříštěnému regulačnímu prostředí, které tyto nástroje řídí, což potenciálně dále snižuje likviditu.

„Díky většímu sladění regulačního a daňového zacházení s hybridy v celé EU a většímu povědomí společností o dostupných možnostech, by hybridní nástroje mohly nabídnout užitečné řešení, které by urychlilo odchod z vládních podpůrných schémat a podpořilo by menší podniky, které se snaží vstoupit na kapitálové trhy,“ uvedla AFME.

EU se již dlouho pokoušela posílit své kapitálové trhy harmonizací předpisů, avšak v posledních letech dosáhla jen malého pokroku. Ve světle pandemie Covid-19 zrušila unie některá nařízení, včetně investičního výzkumu, aby podpořila finanční trhy a pomohla společnostem zajistit si financování z různých zdrojů.

Tvůrci politik by také měli zvážit posílení stávajících programů, které mají firmám pomoci se rekapitalizovat, jako je například záruční fond Evropské investiční banky ve výši 25 miliard EUR, který má pomocí pákového efektu vygenerovat až 200 miliard eur.

Čtvrtletní úvěrový průzkum ECB je klíčovým vstupem pro lednové zasedání ECB za dva dny, které potvrdí ultrauvolněnou politiku banky. Není ale pravděpodobné, že by schválila další stimulační opatření.

Zdroj: Reuters, Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Křehké evropské banky se připravují na finanční tíseň v éře covidu
08.10.2020 14:44
Začátkem roku 2020 se bankéři v celé Evropě stále ještě dostávali z po...
Rusnok: ČNB nemá důvod uchylovat se k neortodoxním nástrojům
12.10.2020 12:27
Česká národní banka nemá zapotřebí sáhnout k nestandardním nástrojům m...
Začátek letošního roku přinese prašivé dluhopisy za 20 miliard eur
08.01.2021 10:56
Evropské firmy s neinvestičním ratingem plánují na začátku roku 2021 z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data