Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nord Stream 2 naráží na další těžkosti. Gazprom připouští možnost zrušení

Nord Stream 2 naráží na další těžkosti. Gazprom připouští možnost zrušení

20.01.2021 13:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Na další obtíže narazil v posledních dnech kontroverzní projekt výstavby plynovodu Nord Stream 2. Německé ekologické organizace se odvolaly proti rozhodnutí německého Spolkového úřadu pro lodní dopravu a hydrografii (BSH), které povolilo dřívější obnovení výstavby plynovodu Nord Stream 2 v německých vodách. Kvůli obavám z amerických sankcí se mezitím z projektu stáhlo několik firem, naposledy švýcarská pojišťovna. A ruský plynárenský gigant Gazprom nejnověji připustil, že výstavba by mohla být kvůli různým obtížím zastavena nebo zrušena.

Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Podle Gazpromu, který je hlavním investorem projektu, je plynovod z 94 procent hotov. Zbývá ještě položit zhruba 150 kilometrů potrubí ve dvou paralelních liniích, tedy 75 kilometrů na každou linii. Ze zbývající části potrubí připadá asi 30 kilometrů na německé vody a 120 kilometrů na dánské vody.

Rozhodnutí německého spolkového úřadu BSH z pátku se týká výstavby plynovodu v německých vodách. Úřad schválil okamžité pokračování. Dřívější povolení připouštělo pokračování výstavby až od konce května. Německé organizace Deutsche Umwelthilfe a Naturschutzbund Deutschland se ale odvolaly.

Projekt byl koncem roku 2019 pozastaven, protože švýcarský offshore dodavatel Allseas pokládající potrubí odstoupil od projektu kvůli obavám ze sankcí. Práce byly obnoveny minulý měsíc, kdy byl položen krátký úsek potrubí v německých vodách. Hlavní práce se však ještě neobnovily.

V Dánsku měla podle dřívějších informací začít výstavba zbývající části plynovodu minulý týden. Německý list Handelsblatt s odvoláním na mluvčího projektu uvedl, že práce začnou později, podle Bloombergu by se měly rozběhnout za několik dní.

Hrozba sankcí ale nad firmami visí i nadále.

Zákon, který umožňuje uvalit sankce na podniky spojené s výstavbou Nord Stream 2, podepsal americký prezident Donald Trump předloni v prosinci. Firmy, které se projektu účastní, se obávají, že jim bude kvůli možným sankcím upřen přístup na americké trhy. Švýcarská pojišťovna Zurich Insurance Group je nejnovější firmou, která oznámila odchod z projektu. Přestane tak projektu poskytovat pojišťovací služby. Již dříve k podobnému závěru dospěly dánská strojírenská firma Ramboll a norský poskytovatel certifikací Det Norske Veritas Holding. Vazby s projektem podle Bloombergu údajně přerušila strojírenská firma Bilfinger.

Další ránu projekt dostal po zprávě listu Handelsblatt, že Spojené státy uvalí sankce na ruské plavidlo Fortuna, které pokládá potrubí do moře, a jeho majitele ruskou firmu KVT-RUS. V platnost měly sankce vstoupit v úterý, napsal list bez udání zdroje. Je to poprvé, co Washington sankcemi nejen hrozí, ale skutečně je zavádí. Berlín vyjádřil nad plánem Washingtonu politování.

“Pro Nord Stream 2 je to velmi choulostivá doba,” říká Richard Morningstar, zakládající předseda Global Energy Center a bývalý americký velvyslanec při EU. “Události z poslední doby vytvářejí mnoho otazníků nad tím, zda bude Rusko schopno projekt dokončit,” citoval jej Bloomberg.

I když Německo taková tvrzení odmítá, Washington tvrdí, že EU bude kvůli plynovodu nepřiměřeně závislá na ruské energii, což prý podkope bezpečnost unie. Plynovod ale rozděluje i samotnou EU. Pobaltí a Polsko jej obecně považují za hrozbu. Rusko však považuje americké sankce na „pláštík“ americké snahy prodávat americký plyn. Od administrativy nastupujícího prezidenta USA Bidena se ale rychlé změny nečekají, podotýká server EurActiv. Antony Blinken, Bidenův kandidát na post ministra zahraničí, ale v úterý během svého slyšení k potvrzení do funkce prohlásil, že je “odhodlán udělat vše, co je možné, abychom zabránili” dokončení plynovodu.

Nová administrativa v USA může podle Bloombergu přijít s novou sadou sankcí, které byly schváleny už loni v rámci návrhu zákona o obraně. Podle Morningstara by dávalo smysl projekt na chvíli odložit. Vznikl by tak čas na konzultace, aby se zjistilo, jestli tu je řešení, které by eliminovalo veškeré hrozby plynovodu vůči evropské energetické bezpečnosti a chránilo zájmy Ukrajiny.

Samotný Gazprom ale nejnověji připustil existenci rizika, že projekt za 11 miliard dolarů bude kvůli různým problémům, včetně politických tlaků, zastaven, nebo úplně zrušen.

"Při práci na velkých mezinárodních projektech, jako je plynovod Nord Stream 2, jsme čelili a možná se i nadále budeme setkávat s riziky kvůli změnám politických podmínek v různých regionech souvisejících s takovými projekty," uvedl Gazprom v prospektu k prodeji eurobondů. "Za mimořádných okolností, včetně politického tlaku, mohou takové změny vést k pozastavení nebo ukončení projektu."

Gazprom je jako veřejně obchodovaná firma povinen před nabídkou dluhopisů na trhu v prospektu informovat investory o všech potenciálních rizicích. Pokud by byl projekt pozastaven či zrušen, mohou dodavatelé po firmě požadovat náhradu škod, pokuty, odškodné nebo jiné finanční náhrady.

Akcie společnosti Gazprom v úterý na burze Micex ztratily 2,2 %. Dnes dopoledne ale mířily nahoru. Letos (do úterý) jsou zatím vyšší o 4,9 %. 

Trasa plynovodu Nord Stream:

plynovod Nord Stream Rusko USA sankce

Zdroje: EurActiv, ČTK, Bloomberg, www.nord-stream.com

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Kritik Kremlu a ruský plyn: Může Evropa riskovat?
15.09.2020 6:07
Po otravě kritika ruského Kremlu se mohou stahovat mraky nad budoucnos...
Únik dokumentů odhaluje podezřelé transakce bank, i těch v Česku
21.09.2020 8:12
Únik dokumentů o podezřelých finančních transakcích ve výši dvou bilio...
Německý vicekancléř kvůli Navalnému zastavit Nord Stream 2 nechce
28.09.2020 19:18
Německý sociálnědemokratický vicekancléř a ministr financí Olaf Scholz...
USA uvalily sankce na více než 100 čínských a ruských firem
22.12.2020 9:21
Americké ministerstvo obchodu zveřejnilo seznam 58 čínských a 45 ruský...
Rusko příští rok zredukuje státní pomoc ekonomice
29.12.2020 11:02
Rusko v příštím roce zredukuje státní podporu ekonomice a bude sledova...

Váš názor
  • Merkelová chce zvýšit energetickou závislost Německa na Rusku
    21.01.2021 3:56

    Německá kancléřka Angela Merkelová nabádá Rusko k dokončení výstavby plynovodu Nord Stream 2, navzdory hrozbám amerických sankcí. I přes stupňující se tlak ze strany USA, které se snaží zamezit dokončení plynovodu, apelují němečtí politici, včetně kancléřky Angely Merkelové, na jeho dokončení. „Náš názor je, že Nord Stream 2 by měl být dokončen. Je to projekt řízený komerčními aktéry v Rusku a Evropě,“ řekla Merkelová novinářům na tiskové konferenci v Berlíně. „Jsme také proti extrateritoriálním sankcím, které Spojené státy americké zavedly,“ uvedla Merkelová. Ačkoliv má plynovod své „politické důsledky“, Německo pomohlo zajistit tranzitní dohodu, která by dál zajistila přepravu ruského plynu přes Ukrajinu, dodala.
    Špaček
  • Němci, namísto aby byli rádi, vyjádřili politování
    21.01.2021 1:52

    „Budeme i nadále podnikat všechny nutné a přiměřené kroky, abychom Nord Streamu 2 zabránili,“ citoval list zástupce americké ambasády v Německu. Americká vláda doufá, že „Německo svůj postoj k plynovodu Nord Stream 2 přehodnotí,“ dodal. „Oznámení bereme s politováním na vědomí,“ uvedl mluvčí německého ministerstva hospodářství.
    Špaček
  • V.I. Lenin je spojen se Severním proudem 2
    20.01.2021 22:23

    (ČT 25.9. 2020) Město Sassnitz na ostrově Rujána má sotva deset tisíc obyvatel. Za socialismu bylo nyní ospalé letovisko jedním z center turistiky v Německé demokratické republice (NDR). Letos v srpnu překvapil tamního starostu Franka Krachta (Die Linke) ostrý dopis od trojice amerických senátorů. „Hrozili, že pokud neukončíme podporu Nord Streamu 2, bude městská akciová společnost zničena,“ vylíčil Kracht. Důvodem americké zloby na město je ruská loď Akademik Čerskij v sassnitzkém přístavu. Na internetu se její majitel, ruská firma Gazprom, plavidlem ráda chlubí. Její úkol, dokončit plynovod Nord Stream 2, rozděluje Evropu a také Spojené státy. „Rusko zcela kontroluje Německo. Dodává mu 60 až 70 procent energetických surovin – a ještě staví nový plynovod,“ uvedl už dříve americký prezident Donald Trump. Trubkami uskladněnými u sassnitzkého přístavu má proudit plyn z Ruska přímo na německé území. USA ale hrozí sankcemi nejen Sassnitzu, ale všem zúčastněným firmám. Posádka lodi Akademik Čerskij se teprve zaškoluje. Místní starosta tvrdí, že ji nemůže z přístavu vykázat. „Kdybych tyto lodi vykázal, porušil bych evropské právo,“ uvedl. Němečtí politici chtějí projekt dokončit i po atentátu na Navalného. Za dokončení projektu bojují vlivní němečtí politici takřka všech stran – a to i po atentátu na Alexeje Navalného, kterému zachránili život v Berlíně. „Podle nás nemá jedno s druhým nic společného,“ domnívá se například bavorský premiér a předseda CSU Markus Söder. Sassnitz přitom vešel do dějin už i dříve. Vláda německého císařství jím propašovala Vladimira Iljiče Lenina na cestě do Ruska za komunistickou revolucí. K postkomunistické die Linke patří i současný starosta.
    Špaček
  • Nordstream 2
    20.01.2021 13:52

    Německo-ruské spojenectví je rozumná věc, jsem zásadně pro dostavbu
    rob
    • Re: Nordstream 2
      20.01.2021 23:19

      Třeba smlouva podepsaná 23.8.1939 v Moskvě J. von Ribbentropem a V. M. Molotovem byla fajná.
      Velkamedvědice
    • Re: Nordstream 2
      20.01.2021 21:54

      nj , ale z clanku je jasne videt, ze USA chteji eliminovat hrozbu americkym tezarum a vyvozcum zkapalneneho plynu a hrozbu americkym zajmum na Ukrajine..
      Ai-kun
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m