Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Nevyhnutelnost německých stimulů

Project Syndicate: Nevyhnutelnost německých stimulů

24.01.2021 15:02

Svým vítězstvím ve volbě předsedy Křesťanskodemokratické unie Německa (CDU) se Armin Laschet posouvá do čela těch, kdo by letos mohli nahradit německou kancléřku Angelu Merkelovou. Boj o předsednictví však spočíval spíš v odlišnostech co do tónu a stylu než obsahu. Z hlediska politického ukotvení se nemění nic.

Laschet, současný ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska, nejlidnatější německé spolkové země, chce zachovat politiku Merkelové usilující o udržení eurozóny. Jeho soupeř v zápase o předsednický post, Friedrich Merz, by udělal totéž, navzdory svému konzervativnímu temperamentu. Hlavním mottem postmerkelovské doby bude kontinuita.

Během šestnáctiletého působení Merkelové ve funkci se udržení eura stalo pro Německo klíčovým politickým imperativem. Reakce na pandemii covidu-19 ukázala, že německé vedení udělá téměř cokoli, aby předešlo odchodu Itálie z jednotné měny. Německo nejenže souhlasilo s fondem na zotavení EU v hodnotě 750 miliard eur a s emisí společného dluhu (prostřednictvím kvazieurobondů), ale odsouhlasí možná také realizaci další fiskální stimulace, i když bude muset znovu pozastavit své pravidlo „černé nuly“ proti rozpočtovým schodkům.

Vždyť Itálie a další ekonomiky na jihu eurozóny jednoduše nedokážou po delší dobu snášet vytrvale zhodnocující euro. Němci sice fiskální přísnost během éry Merkelové opustili, ale zdržet se fiskální stimulace za uvadající ekonomiky a posilující měny je vlastně návrat přísnosti zadními vrátky. Něco teď nutně tlak nevydrží a euro to nebude. Bude to tradiční odpor Německa k fiskální stimulaci.

Euro pod palbou

Euro je pod útokem už roky. Jako odhodlaný „měnový válečník“ a brutální protekcionista chtěl prezident Donald Trump oslabit dolar a měl předsedu Federálního rezervního systému USA Jeromea Powella, který byl více než ochotný v tomto ohledu jeho přáním vyjít vstříc.

Administrativa nového prezidenta Joea Bidena bude tlačit na větší fiskální expanzi. Kdyby tato politika přiměla Fed zvýšit úrokové sazby, posílilo by to dolar vůči euru. Powell však už dal jasně najevo, že „teď není čas“ na zvyšování sazeb. Wall Street přitom sází na to, že během roku 2021 a možná déle zůstane dolar na klesající trajektorii.

Když teď navíc vyšlo najevo, že sen pobrexitové Británie o zvláštní obchodní dohodě s Trumpovou administrativou je nesmysl, budou politiku slabé měny uskutečňovat i Britové. Jako by nebyly dost vážné už zvýšené náklady na překonání nakažlivější varianty covidu-19, odhaduje nedávná studie London School of Economics, že za podmínek „tvrdě brexitové“ dohody ministerského předsedy Borise Johnsona klesne britský vývoz do EU o víc než třetinu.

Konečně skupovat eura se stalo ideální sázkou pro měnové spekulanty. Odmítáním snížit diskontní sazbu vyslala Evropská centrální banka zřetelný signál, že devizová hodnota eura má druhořadý význam pro zdraví evropských bank, které se staví proti sražení sazeb. Odmítáním podniknout opatření ke zmírnění vzestupného tlaku vyvíjeného spekulanty zase ECB proměnila euro v „jelimánka mezi měnami“, s nímž lze snadno zametat.

Vývozy a stimuly

Vlivem těchto faktorů je život pro evropské vývozce čím dál těžší. Právě oni nesou ekonomické břemeno subvencí bankám. Vrcholní představitelé ECB tvrdí, že subvence je nutné zachovat, protože na banky připadá 85 % evropského finančního zprostředkovatelství (oproti 50 % ve Spojených státech, podle mých zdrojů v ECB). Takové nastavení vah zájmů tlačící euro nahoru, není ovšem udržitelné. Je zřejmé, že Evropa musí najít způsob, jak subvencovat svůj bankovní sektor, aniž by si tím podrývala vývoz.

Německá fiskální stimulace by uzavřením zadních vrátek pro fiskální přísnost zapůsobila jako vzpruha pro export z jihu eurozóny do členských států na severu. Pomohla by také celkově restrukturalizovat obchodní vztahy uvnitř eurozóny, což by posloužilo tomu, aby vývoz z EU méně závisel na relativní síle eura. To by jak povzbudilo hospodářský růst, tak podpořilo politickou soudržnost bloku, protože díky internalizaci evropského obchodu by směnný kurz eura vyvolával mnohem méně svárů mezi severem a jihem než teď. Itálie a další jižní země by se účinkům silnějšího eura mohly vyhnout prodejem většího objemu zboží do Německa a dalších zemí na severu. Fiskální stimulace by tak nabídla účinnou odpověď „měnovým válečníkům“ dnes i do budoucna.

Zvolení Lascheta předsedou CDU šance na německé fiskální stimuly nezvyšuje ani nesnižuje. Mnohé bude záviset na tom, zda další krize přinese dostatečné ohrožení Itálie a dalších jižních členských států. Jelikož ekonomiky těchto zemí jsou už teď slabé, vytrvale stoupající euro je faktorem, který je s největší pravděpodobností pobídne k chvatnému odchodu. Přezíravý přístup ECB k euru přitom znamená, že by k takovému vývoji mohlo dojít dřív, než si mnozí myslí. Aby mu předešli, tvůrci německých politik by měli mít po ruce připravené plány na fiskální stimuly.

Autor: Melvyn Krauss je emeritní profesor ekonomie na Newyorské univerzitě.

Melvyn Krauss

Copyright: Project Syndicate, 2021.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

IWH: V Německu v reakci na zpřísnění pravidel přibylo bankrotů
08.01.2021 8:46
V Německu v prosinci výrazně přibyly firemní bankroty, zjistila studie...
Německá ekonomika loni kvůli pandemii klesla o 5 %
14.01.2021 10:37
Hrubý domácí produkt Německa se v loňském roce kvůli pandemii snížil o...
Německý úřad schválil okamžité pokračování výstavby Nord Stream 2
15.01.2021 12:17
Spolkový úřad pro lodní dopravu a hydrografii (BSH) schválil okamžité ...
Důvěra investorů v německou ekonomiku díky exportu vzrostla
19.01.2021 11:49
Důvěra německých investorů v lednu stoupla díky zlepšeným očekáváním z...
Nord Stream 2 naráží na další těžkosti. Gazprom připouští možnost zrušení
20.01.2021 13:07
Na další obtíže narazil v posledních dnech kontroverzní projekt výstav...
Ifo: Německá ekonomika se po stagnaci v 1. čtvrtletí vrátí k růstu
20.01.2021 17:37
Německá ekonomika bude v letošním prvním čtvrtletí v důsledku prodlouž...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m