Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Další fáze cyklu?

Další fáze cyklu?

13.04.2021 17:38

O řadě rotací, které probíhají pod povrchem akciového trhu, tu píšu již několik měsíců. Podle Morgan Stanley dění v této oblasti signalizuje posun do další fáze ekonomicko – tržního cyklu. Podíváme se na něj a spolu s tím (opět) na rizikové prémie akcií.

1. Rotace a další fáze cyklu: Morgan Stanley v následujícím grafu shrnuje hned tři významná rotační témata – cyklické vs. defenzivní akcie, akcie firem „kvalitních“ a jejich „nekvalitní“ protějšky a akcie malých vs. velkých firem. Vidíme, že všechny tři témata se pohybují již nějakou dobu stejným směrem. Do počátku roku 2020 si konkrétně vedly lépe defenzivnější tituly (nad cyklickými), kvalitnější firmy a firmy větší. Po propadu roku 2020 se ale situace začala hodně systematicky otáčet:

cyklicke rustove akcie

Zdroj: Twitter

Onen obrat sebou přinesla jednak stimulace, ale také vidina silného ekonomického oživení (obojí spolu samozřejmě souvisí). Hlavním důvodem, proč Morgan Stanley přichází s tímto grafem, je ale asi vývoj posledních týdnů, který přinesl znatelný obrat směrem k mustru z období před počátkem roku 2020. Pokud bychom brali trh jako relevantní ukazatel věcí příštích, můžeme brát za bernou minci komentář banky, podle kterého se přesouváme z rané fáze cyklu do jeho fáze střední. Tedy fáze posunu k věcem usazenějším a jistějším – defenziva, velké firmy, kvalitnější firmy (s tím, že můžeme debatovat o tom, co to skutečně znamená).

2. Do třetice prémie: V poslední době jsem se tu párkrát věnoval někdy trochu opomíjené proměnné, která významně ovlivňuje dění na trhu – rizikové prémii akcií. Vedle komentáře k samotnému konceptu (viz Akciové neutrino) jsem tu v jiných článcích ukazoval dva odhady vývoje a současné výše prémie. Podle toho od Bloombergu je nyní prémie cca na dlouhodobém průměru (trh není z tohoto pohledu ani nadhodnocen, ani podhodnocen). Podle odhadu od Goldman Sachs je prémie stále poměrně vysoko. A mohl by tak existovat prostor pro její pokles – může být zdrojem pro udržení vysokých valuačních násobků. Následující graf ukazuje odhady globální prémie od BofA:
dluhopis  <a class=výnos akcie" src="/Fotobank/0b87d605-820f-47cc-b1b9-a6de9b30cb0f?width=500&height=511&action=Resize&position=Center" />

Zdroj: Twitter

Podle grafu se prémie během dna roku 2020 dostala na úroveň předchozích maxim z dob finanční krize a brexitu (dno trhu = vysoká averze k riziku). V grafu není vyznačen průměr ani medián, ale od oka bych řekl, že současné hodnoty jsou zhruba tak na pokrizovém standardu (nejde zde přitom ani tak o jejich absolutní výši, ale právě o to, kde se pohybují relativně k historii).

Takže tyto odhady by naznačovaly, že od prémie by se (bez výraznější změny prostředí) nedal čekat impuls akciím ani jedním směrem. Svým způsobem by se to rýmovalo s prvním bodem – posouvali bychom se z rané fáze cyklu, kdy akciím pomáhá pokles prémie z vysokých úrovní), do usazenějších vod. S tím, že tento akciový cyklus ten ekonomický o něco předbíhá – výše uvedené by nemělo znamenat, že americká ekonomika má tu nejrychlejší fázi cyklu již za sebou.

 

Čtěte více:

Jonas: Teslu nyní musíte vlastnit. Proč?
13.04.2021 13:08
Adam Jonas z Morgan Stanley je jedním z nejznámějších analytiků na Wal...
Dolar a akciový trh
12.04.2021 18:41
Americký dolar a akcie si někdy ve svých cestách notují, někdy jdou p...
Kapitulace skeptiků a chuť na akcie
13.04.2021 11:18
Trh se bude pravděpodobně posouvat dál nahoru, nějaký výrazný skok se ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data