Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolarová dominance – alternativní pohled

Dolarová dominance – alternativní pohled

16.04.2021 18:02

Hovory o tom, jak dlouho bude ještě dolar centrem globálního monetárního systému, mají již roky celkem jasně daný a nepřekvapivý obsah. Jeho součástí se v poslední době stávají i kryptoměny, což dokazuje i nový článek na FT. Jemu, ale zejména jinému neotřelému pohledu na téma dolarové dominance, bych se dnes rád věnoval. Volně tak navážu na svou pondělní úvahu, ve které jsem se věnoval krátkodobějšímu pohledu na dolar a akcie.

1. Centrální digiměna místo dolaru: Onen článek na FT tvrdí, že globální dolarovou dominanci může ohrozit digitální měna. Ne ovšem měna soukromého sektoru, ale ta, kterou bude spravovat čínská centrální banka. O takzvaných CBDC, tedy digitálních měnách centrálních bank (Central Bank Digital Currencies) se hovoří stále více. Zde by měla být pointa v tom, že čínská digiměna by se rozšířila natolik, že by nahrazovala ve světové ekonomice dolar. Je to reálné?

2. Globální nerovnováhy: Než se přesunu k onomu netradičnímu pohledu na dolarovou dominanci a odpovědi na výše uvedenou otázku, připomeňme si krátce jeden z hlavních mechanismů globální ekonomiky: Země jako Japonsko, Německo a Čína mají tendenci produkovat více, než sami spotřebují. Proti nim stojí země s opačným mustrem, které spotřebovávají více, než samy vyrobí. Tou naprosto hlavní jsou ve druhé skupině Spojené státy. Na to, aby si mohly kupovat zboží ze zbytku světa, jim zbytek světa musí půjčovat. Zrovna tak ale můžeme říci, že na to, aby zbytek světa mohl prodávat zboží do USA (tj. vyrábět a udržovat domácí zaměstnanost), musí USA na to půjčovat.

Co je tahounem tohoto kolečka „zboží za dluhopisy“? To samé, co je tahounem výsledných obchodních přebytků a deficitů. V nemalé míře to je ona (ne)ochota spotřebovávat a naopak spořit. Země jako Čína mají tendenci nespotřebovat vše, co vytvoří – tendenci spořit. Pokud nemá klesnout jejich výroba, musí poslat své úspory do zemí, které by zase rády spotřebovaly více, než si vyrobí (viz výše). To vše ovšem za dané situace dané mimo jiné měnovým kurzem, sazbami, systémem sociální podpory, demografickými faktory...

3. Netradiční pohled – Spojené státy a posledních 100 let: S oním v úvodu zmíněným netradičním pohledem na dolarovou dominanci přišel Michael Pettis. Ve zkratce tvrdí následující: Dolar získal svou pozici v globální ekonomice během posledních cca 100 let. A tuto dobu lze rozdělit na dvě rozdílná období. V prvním z nich panoval převis poptávky po úsporách nad jejich nabídkou – šlo o dobu, kdy se země snažily obnovit svou ekonomiku po světových válkách a investiční potřeby byly větší, než úspory. V druhém období se situace překlopila a ve světové ekonomice začal panovat nadbytek (nutno dodat zamýšlených) úspor nad poptávkou po nich.

Spojené státy pak podle ekonoma během prvního období fungovaly ve světové ekonomice jako poskytovatel úspor, v druhém období jako země, která je naopak absorbovala. To sebou nevyhnutelně nese současné obchodní deficity, v prvním období byly Spojené státy naopak zemí, která dosahovala přebytků a zbytku světa půjčovala na to, aby si od ní mohly zboží kupovat (viz mechanismus popsaný v druhém bodu).

4. Netradiční pohled – podmínky dominantní pozice: Pan Pettis se domnívá, že nízké náklady spojené s transakcemi v určité měně jsou nutnou, ale ne jedinou podmínkou silné pozice dané měny v globální ekonomice. Tyto náklady jsou ale dnes již obecně nízké a Čína tak podle ekonoma se svou digitální měnou velkou výhodu mít nebude (bod 1). Co je a bude naopak rozhodující je to, jak země aspirující na globální měnovou dominanci akomoduje posuny globálních úspor/investic a následně obchodní (ne)rovnováhy (body 2 a 3). Tedy zda se bude chovat jako Spojené státy, které „byly ochotné“ stát se nejdříve zdrojem úspor pro zbytek svět a pak zase zdrojem spotřeby (využití úspor odjinud).

Čína pak k ničemu takovému ochotná není, což ukazuje historie posledních let i vývoj posledního roku. V době, kdy ve světě zavládl masivní přebytek úspor (poptávkový deficit), mohla Čína akomodovat tuto nerovnováhu tím, že by stimulovala domácí poptávku. Namísto toho se ale vydala cestou stimulace nabídkové, což nerovnováhy naopak prohlubuje – což se projevuje třeba na americkém obchodním deficitu za poslední rok.

5. Co je to „ochota“? Pohled, podle kterého je „ochota akomodovat globální nerovnováhy“ výraznou podmínkou silné pozice měny ve světové ekonomice, mi zní rozumně. Nabízí se ale jedna otázka, kterou pan Pettis už detailně nerozebírá: Co to konkrétně je ona „ochota“? Ekonom jen hovoří ochotě nechat růst dluhy a/nebo nezaměstnanost (chápu to jako podmínku pro svět s přetlakem úspor). Onen příklad s Čínou pak zase ukazuje, že neochota jít touto cestou se projevuje na úrovni vládní politiky jdoucí od tradiční fiskální a monetární roviny až po těžké „netradiční“ intervence.

 

Čtěte více:

Ever Given a sen radikálních protekcionistů
16.04.2021 10:49
Je to obrovský úspěch! Výroba se vrací zpět domů, obchodní deficity le...
Dividendové akcie a Buffettův indikátor
15.04.2021 18:12
Dividendové akcie si v roce 2020 vedly hůře, než celý trh, poukazuje M...
Komoditní monitor: Ropa vstřebala další překvapení OPEC+
16.04.2021 6:09
Cena severomořské ropy Brent se v posledních dvou týdnech stabilizov...
Perly týdne: Akciová přestávka, gamblerství a „nová ropa“
16.04.2021 12:20
Trh může mířit ke korekci, ale i tak „je vždy co kupovat“. Někde bují ...
Morgan Stanley propálila v kolapsu Archegos 911 milionů. Investory neobměkčily ani rekordní tržby
16.04.2021 14:20
Morgan Stanley zvedla příjem v prvním čtvrtletí meziročně o 65 procent...

Váš názor
  •  
    19.04.2021 10:19

    Zásadní detail: neplatí, zjednodušené a zavádějící tvrzení, že "Na to, aby si mohly USA kupovat zboží ze zbytku světa, jim zbytek světa musí půjčovat." Těm americkým subjektům, kteří spotřebovávají zboží bez ohledu na to, zda je americké nebo z dovozu, poskytují úvěry především americké banky. Žádné zahraniční subjekty Američanům na nákup zboží z dovozu peníze nepůjčují. Jediné, co lze potvrdit, že držitelé americké měny drží v rukou poukázky na statky, které v jsou v budoucnu povinni vyprodukovat ti američtí dlužníci. To, že se tak stále neděje a že přesto lidé a firmy drží americké dolary není až taková záhada. Rozhodující pro otázku, zda držet nějakou měnu (či obecně) peníze, je především jejich kupní síla, tedy otázka, zda je pro držitele dolaru přijatelná míra inflace v podobě růstu cen spotřebních statků v porovnání s nominálním úrokem, který tato měna nese. Kromě inflace je důležitá i kredibilita amerických dlužníků. Pokud američtí dlužníci zvládají splácet americkým bankám své dluhy, je vše v pořádku. Pokud si někdo koupí americký státní dluhopis, rozhodně tím nijak nefinancuje americký dovoz. Toto by nastalo pouze ve velmi marginálním případě, kdy by si dodavatel dováženého zboží určeného přímo USA (nikoliv americkým soukromým subjektům) nechal zaplatit čerstvě emitovanými americkými dluhopisy, k čemuž nejspíš dochází velmi sporadicky, pokud tedy k tomu vůbec dochází. Je třeba rozlišovat mezi dovozem přímo pro USA a dovozem pro soukromé americké subjekty. Rovněž teze, že přebytkové země své úspory posílají do zemí deficitních, aby v nich byly peníze na spotřebu, která převyšuje jejich produkci, je čirý nesmysl.
    Richard Fuld
    • Děkuji
      19.04.2021 10:27

      Na rozdíl od článku máte plnou pravdu.
      Dan314
      • Re: Děkuji
        19.04.2021 11:13

        Děkuji za Vaši reakci. :-)
        Richard Fuld
  • Let's bet
    17.04.2021 20:17

    OK, můžeme se vsázet, zda šanci na to stát se globální světovou digitální měnou má spíše manipulovaná, zneužitelná měna vydávaná předluženou agresivní komunistickou diktaturou, nebo již existující a exponenciálně se šířící bitcoin.
    Hayek
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m