Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moneta podepsala s PPF smlouvu o akvizici Air Bank, Home Creditu a Benxy za 25,9 miliardy korun

Moneta podepsala s PPF smlouvu o akvizici Air Bank, Home Creditu a Benxy za 25,9 miliardy korun

06.05.2021 21:12, aktualizováno: 7.5. 13:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Moneta Money Bank podepsala se společnostmi ze skupiny PPF rámcovou smlouvu ohledně akvizice Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a společnosti Benxy. Akvizice je podmíněna souhlasem akcionářů banky na mimořádné valné hromadě, která se bude konat v červnu. Akcie banky Moneta při celkově pozitivním startu trhů rostou postupně o více jak 3 % nad 77 korun za akcii.

Akvizicí získá Moneta od skupiny PPF sto procent akcií skupiny Air Bank za celkovou kupní cenu 25,90 miliardy . Ta bude hrazena z 2,59 miliardy z nadbytečného kapitálu banky a z 23,31 miliardy získané úhradou emisního kurzu skupinou PPF za úpis 291.375 000 nově vydaných akcií Monety. Nové akcie budou vydány za 80 za akcii a navýší celkový kapitál banky. Kupní cena bude zaplacena při vypořádání akvizice.

Celkový počet vydaných akcií Monety se tím zvýší z 511 milionů kusů na 802,375.000 kusů. Akvizice tak naředí nynější pozici akcionářů o 36,31 procenta. Po akvizici bude PPF vlastnit podle odhadu 55,38 procenta akcií banky, a bude proto muset učinit povinnou nabídku převzetí spočívající v odkupu až sto procent akcií Monety za cenu minimálně 80 za akcii. Pokud Česká národní banka nestanoví jinou cenu.

Analytik Patria Finance Michal Křikava v reakci na zprávu uvedl, že revidované podmínky transakce nepředstavují žádné výrazné zlepšení pro akcionáře Monety v porovnání s původním návrhem. "Potenciální akvizice Air Bank je pozitivní ze strategického pohledu, avšak finanční podmínky transakce nadále nejsou symetricky výhodné pro obě strany, zejména při nacenění Air Bank na úrovní více než dvojnásobku book value," soudí.

Hodnota banky by měla být minimálně 40,9 miliardy , což představuje 1,5násobku hodnoty vlastního kapitálu na konci roku 2020 a 15,7násobku čistého zisku za loňský rok. Vypořádání akvizice se předběžně předpokládá na 1. říjen 2021. Předcházet mu musí souhlas mimořádné valné hromady akcionářů, schválení Českou národní bankou a Národní bankou Slovenska a získání antimonopolního souhlasu Evropské komise.

V rámci komunikovaných strategických motivů transakce by ta dle managementu Monety měla vést k akceleraci celkového růstu a ziskovosti banky. Navrhované spojení entit by rozšířilo klientskou základnu Monety řádově ze současných 1,4 mil. na 2,4 mil. klientů a významně posílilo tržní pozici banky v oblasti spotřebitelských úvěrů s aspirací dosáhnout ve střednědobém období 35% tržního podílu v tomto úvěrovém segmentu. Cílem sjednocené skupiny pak bude, aby 80 % úvěrového portfolia bylo generováno v segmentech retailu, živnostníků a malých firem. Sjednocená skupina by provozovala třetí největší distribuční síť v České republice s aktuálně 187 retailovými pobočkami.

Navrhované spojení má dle managementu potenciál posílit ve střednědobém horizontu ziskovost o více než 15 %. Kombinovaný obchodní plán předpokládá společné provozní náklady na úrovni 8 mld. Kč po realizaci nákladových synergií (ve výši nejméně 1,8 mld. Kč ročně do roku 2025) a dosáhnutí čistého zisku ve výši 9,5 mld v roce 2025 (11,8 Kč na akcii vs. 9,6 Kč na akcii v rámci střednědobého plánu Monety jako samostatné entity). Sjednocená entita má pak v úmyslu dále pokračovat ve vyplácení dividend akcionářům při 80% výplatním poměru.

PPF měla po nabídce na odkup akcií podíl v Monetě zhruba 28 procent, další akcie ale získala v mezidobí z trhu. "V současnosti vlastní Skupina PPF 29,941 procenta akcií, zejména v důsledku dobrovolného veřejného návrhu na odkup akcií z 8. února 2021 a dalším nákupům, které byly vypořádány v průběhu března, dubna a května 2021. Skupina PPF získala od České národní banky regulatorní souhlas k odkupu takového objemu akcií dne 16. dubna 2021," uvedla Moneta včera ve zprávě.

Skupina PPF Petra Kellnera, který v březnu zahynul, investuje do mnoha odvětví, a to od finančních služeb, telekomunikací, nemovitostí, strojírenství až po biotechnologie. PPF ke konci prvního pololetí vlastnila aktiva za 44 miliard eur (zhruba 1,15 bilionu korun) a zaměstnávala celosvětově 98.000 lidí.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

O Moneta Money Bank a vývoji transakce:

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016, jméno banky (dříve GE Money Bank) se změnilo v souvislosti s odchodem amerického majitele a jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Podle svých internetových stránek je s počtem zhruba 1,4 milionu klientů čtvrtou největší bankou v zemi.

Banka provozuje svoji činnost ve dvou hlavních segmentech: v retailovém (vedení účtů, vydávání karet, poskytování spotřebitelských úvěrů, hypoték či pojištění) a komerčním (služby pro živnostníky a malé a střední firmy) bankovnictví. Silnou pozici má Moneta také ve financování zemědělství, působí i na trhu stavebního spoření.

Do skupiny Moneta vedle banky patří společnosti Moneta Auto, Moneta Leasing a Moneta Stavební spořitelna.

Předchůdkyní Monety byla GE Capital Bank. Banka vznikla z části někdejší Agrobanky, kterou prodal nucený správce v roce 1998 skupině General Electric (GE). Krok se stal následně předmětem mnoha žalob. Agrobanka zkrachovala v roce 1996. Od ledna 2005 se obchodní jméno banky změnilo na GE Money Bank, peněžní ústav byl součástí skupiny GE Money). General Electric prodala veškeré své akcie v Moneta Money Bank na podzim 2016.

V dubnu loňského roku Moneta dokončila akvizici Wüstenrot stavební spořitelny a Wüstenrot hypoteční banky. Získala tak více než 400.000 nových klientů a posílila i finančně. Původní Wüstenrot stavební spořitelna nyní funguje pod názvem Moneta Stavební spořitelna, prodej hypoték Wüstenrot Moneta ukončila a nabízí již jen vlastní hypoteční produkty.

Nynější transakce je výsledkem několikaletého snažení o spojení bankovních aktivit PPF a Monety Money Bank. Už v říjnu 2018 oznámila investiční skupina podnikatele Petra Kellnera (nejbohatší Čech koncem letošního března zahynul při nehodě vrtulníku na Aljašce), že spustila proces ke sjednocení Air Bank a českého a slovenského Home Creditu s Monetou. V únoru 2019 ale firmy oznámily konec jednání s tím, že se nepodařilo dosáhnout dohody.

Jednání se obnovilo letos, 22. ledna obdržela Moneta od PPF znovu návrh na zahájení jednání o sjednocení s Air Bank, Home Creditem a tentokrát i se značkou Zonky, respektive společností Benxy. Spojením Monety a Air Bank může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. PPF učinila i dobrovolný návrh na odkoupení části akcií Monety od jejích akcionářů až do 20 procent. Představenstvo Monety počátkem února dospělo jednomyslně k závěru, že dobrovolný veřejný návrh PPF na odkoupení části akcií Monety od jejích akcionářů s možností zvýšení až na 29 procent je v souladu se zájmy banky a jejích akcionářů.

V oznámení zveřejněném 11. března PPF uvedla, že by po vypořádání odkupu měla vlastnit přes 28 procent akcií Monety. Společnost Tanemo z této skupiny v dobrovolném veřejném návrhu na odkup akcií Monety přijala od jejích akcionářů akceptace předpokládající odkup 141,723.860 akcií. Cena za odkoupené akcie by dosáhla 11,3 miliardy korun. V polovině dubna pak Tanemo obdrželo souhlas České národní banky ke zvýšení svého podílu v Moneta Money Bank na 28,36 procenta.

Nyní Moneta Money Bank podepsala se společnostmi ze skupiny PPF rámcovou smlouvu ohledně akvizice Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a společnosti Benxy. Akvizice je podmíněna souhlasem akcionářů banky na mimořádné valné hromadě, která se bude konat v červnu. Výsledkem operace má být stav, kdy PPF bude vlastnit podle odhadu 55,38 procenta akcií banky, a bude proto muset učinit povinnou nabídku převzetí spočívající v odkupu až sto procent akcií Monety za cenu minimálně 80 Kč za akcii, pokud ČNB nestanoví jinou cenu.

Největším akcionářem Monety byla do letoška americká investiční banka Goldman Sachs, která však svůj podíl v Monetě už v únoru snížila na 4,23 procenta. Ke konci minulého roku byla největším akcionářem Monety kanadská investiční společnost CI Investment s podílem 3,5 procenta. Vedle těchto společností jsou významnými akcionáři Monety státní investiční fondy Singapuru a Kuvajtu. Vláda Norska ke konci roku 2020 držela 2,72 procenta akcií a státní investiční fond Norska 2,19 procenta. Skupina PPF měla před nynější operací podíl 0,63 procenta.

Moneta je v současnosti jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Banka zaměstnává přes 3000 lidí a v ČR má na 160 poboček a provozuje více než 550 bankomatů.

Čistý zisk Monety Money Bank loni klesl na 2,6 miliardy korun ze čtyř miliard v roce 2019. Provozní výnosy meziročně stouply o 15 procent na 12,1 miliardy korun. Hospodářský výsledek banky ovlivnily vyšší náklady na riziko a nižší výnosy v důsledku současné epidemie nemoci covid-19. Náklady na riziko dosáhly v souvislosti s touto epidemií hodnoty 3,6 miliardy korun. Koncem dubna valná hromada schválila návrh nevyplatit dividendu ze zisku za loňský rok a zahrnout jej do kapitálu banky, vyplacení dividendy nedoporučuje Česká národní banka.

V letošním prvním čtvrtletí Monetě Money Bank klesl konsolidovaný čistý zisk meziročně o 18,2 procenta na 598 milionů korun. Za poklesem byla podle banky absence výnosů z prodeje dluhopisů, které se letos neopakovaly. Provozní výnosy byly nižší zhruba o osm procent, dosáhly 2,7 miliardy korun.

 

(Zdroj: Moneta, Patria, čtk)

 
 

Čtěte více:

Dobrovolný odkup akcií Moneta: Tanemo ze skupiny PPF zveřejnila detaily + slova analytika
08.02.2021 11:18
Společnost Tanemo a.s. ze skupiny PPF uveřejnila dnes 8. 2. 2021 veřej...
PPF oznámila, že odkoupí až 29 procent akcií Monety. Nabídka po 80 korunách dnes končí
05.03.2021 8:42
Veřejná nabídka odkoupení části akcií banky Moneta Money Bank, kterou ...
Analytik: Poměrně vlažný zájem o odkup akcií Monety. Zlepší PPF podmínky?
11.03.2021 12:41
PPF v ranní tiskové zprávě oznámila, že míra akceptace v rámci dobrovo...
Moneta navrhla dividendu 3 koruny na akcii a zve na valnou hromadu
26.03.2021 18:06
Banka Moneta Money Bank zveřejnila pozvánku na valnou hromadu na 28. d...
Spojování Home Creditu s Monetou se nezastaví, myslí si ředitelka PPF Jirásková
30.03.2021 10:10
Finanční ředitelka skupiny PPF Kateřina Jirásková nečeká, že se v souv...
O Monetě se může hlasovat v květnu či červnu, IPO Cetinu je stále na stole, říká Jirásková z PPF
01.04.2021 12:02
Investiční skupina PPF, kterou zasáhla smrt jejího zakladatele a nejbo...
O spojení s Monetou se rozhodne v řádu týdnů, říká Bartoníček z PPF
09.04.2021 10:17
O případném spojení poskytovatele úvěrů Home Credit s bankou Moneta Mo...
Kritik dohody s PPF Petrus Advisers navrhne do dozorčí rady Monety vlastního člena
14.04.2021 16:30
Investiční skupina Petrus Advisers, která je minoritním akcionářem ban...
PPF smí získat přes 28 % v Monetě, povolila ČNB
16.04.2021 8:13
Tanemo ze skupiny PPF obdrželo souhlas České národní banky ke zvýšení ...
ČNB povolila PPF koupit akcie Monety, čínská ekonomika rostla nejrychleji od 1992. Evropa zahájí růstem
16.04.2021 8:51
Evropské akciové trhy zahájí dnešní obchodování růstem a naváží na sil...
Moneta ziskem plní očekávání a je na tom lépe s riziky. O podmínkách akvizice chce mít jasno v polovině roku
29.04.2021 8:19
Moneta Money Bank dosáhla v prvním letošním čtvrtletí čistého zisku 59...
Michal Křikava: Moneta na správné cestě ke splnění potvrzeného ročního výhledu
29.04.2021 12:00
Moneta (MONET) dnes před otevřením trhu představila výsledky svého hos...

Váš názor
  • Jednoduchá matematika s překvapivým výsledkem
    07.05.2021 11:41

    Z článku vyplývá , že 100 procent ceny Monety při hodnotě akcie 80 kč je kolem 41 mld. Kč ( přes 500 mil akciií). PPF vlastní cca 28 procent za 11,5 mld Kč. PPF prodá (rozuměj přeskupí) své finanční firmy do Monety a získá - 55,38 procent podíl a pozor, k tomu ještě 2,59 mld cash nerozděleného zisku Monety z uplynulých let. PPF následně povinně odkoupí zbytek původních akcií Monety - cca 72 procent za 29,5 mld a bude vlastnit 100 procent Monety včetně svých finančních firem. A k dosažení tohoto stavu PPF investuje celkem 11,5+29,5-2,59=38,5 mld Kč. Nejvíc mne na tom bijou do očí ty neproplacené dividendy v hodnotě až 2,59mld jako prémie pro PPF....
    Shocked
    • Re: Jednoduchá matematika s překvapivým výsledkem
      21.05.2021 20:25

      V materiálech k valné hromadě se uvádí, že PPF Monetu z burzy nestáhne. Samozřejmě je otázkou, nakolik je takový příslib závazný. Pokud by to ale splnili, akcionáři by se s PPF/Moneta na dalším vývoji svezli a to, že ta banka bude po spojení daleko silnější, je pravda. Pokud by to nesplnili, škoda na jméně PPF by byla značná. Takže já se kloním k tomu to podpořit.
      Jenyk
    • Re: Jednoduchá matematika s překvapivým výsledkem
      07.05.2021 11:47

      Problém je, že na to, aby jsi jim vypálil rybník potřebuješ cca 10,5 mld. a nebo se spojit S Raiffeisen a Petrus ( ty mají cca 10% ) někdo na valnou hromadu nepřijde, což ti zvedne procenta, ale pro jistotu je minimum cca 6,2 mld. Počítáno, že nabídneš odkup za cca 82 kč
      Apolonius
      •  
        07.05.2021 18:26

        Bohužel, Petrus vlastní většinu své pozice skrze RBI a nelze tak tyto pozice prostě sečíst, jsou každé z trochu jiného typu evidence....
        netix
  • Výborná konstrukce
    07.05.2021 8:44

    Tak je to tady - nechme si patentovat vynalézavost PPF (a tedy i tak trochu tu českou) - banka v hodnotě 40 mld (Moneta, čerstvě posílená o čistou akvizici ústavu z hypotečního trhu ) si koupí za 23 mld (ve kterých je i nerozdělený zisk akcionářů banky z uplynulých let) finanční uskupení vlastněné PPF, čímž se PPF stane většinovým vlastníkem banky (Moneta). PPF k tomu stačilo 13 mld a přeskupení vlastního majetku (i když je otázkou, do jaké míry vůbec přejde HomeCredit pod správu Monety)
    Shocked
    • Re: Výborná konstrukce
      21.05.2021 20:48

      do jake spravy monety? vse bude ve sprave ppf - zadna moneta uz nebude existovat a zustane jen logo - buldorez spurny nedopusti aby z obchodu seslo - stejne je to svanda ze nekdo kdo mel hajit zajmy akcionaru ted kope za jiny team - jestli tenhle tunel posveti CNB jsou vsichni v poho :) furt mi to pripomina cimrmanovske "Kdo způsobil, že sám náčelník vydával tak zvrácené rozkazy?"
      eple
    • Re: Výborná konstrukce
      07.05.2021 8:48

      prave proto porad doufam, ze tu fuzi neschvali ... ale bohuzel tam nepude o rozum, ale o penize a nevime, kdo vsechno bude kopat za PPF
      BorisHead
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m