Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Růstově hodnotový guláš a návrat k jednoduchosti

Růstově hodnotový guláš a návrat k jednoduchosti

21.07.2021 17:12

Podle některých názorů bude ekonomický boom v USA slábnout (viz i má pondělní a páteční úvaha). A růstové akcie si proto povedou dobře. Proto, že si investoři v prostředí ne tak rychlého růstu ekonomiky budou (opět) více cenit firem a akcií, které dokážou generovat rychlejší růst. Podívejme se dnes ale na věc „od základu“.

1. Růstová akcie: Dejme tomu, že máme firmu s akcií, která nyní přináší dividendu ve výši 1 dolaru. Požadovaná návratnost je u ní 10 % a čeká se, že dividenda bude neustále růst o 9 % ročně. Hodnota takové akcie je 100 dolarů (1 dolar dělený rozdílem mezi požadovanou návratností a očekávaným růstem, tedy jedním procentem).

2. Hodnotová akcie: Dejme tomu, že máme druhou firmu s akcií, která nyní přináší dividendu ve výši 20 dolarů. Požadovaná návratnost je u ní také 10 %, ale zde se čeká, že dividenda bude neustále klesat o téměř 10 % ročně. Hodnota takové akcie je také 100 dolarů. První akcie by tedy byla růstová, druhá hodnotového typu.

3. Efektivní trh a žádná překvapení: Pokud by se obě akcie obchodovaly na efektivním trhu a nepřicházela by žádná překvapení, nějaké úvahy o větším, či menším cenění si oné růstové akcie nemají prostor. Akcie se tu obchodují za ceny odpovídající jejich hodnotám, ty jsou jasně dány zmíněnými dividendami a očekáváními. I ono rozdělování na růstový a hodnotový titul nemá vlastně moc smysl.

4. Překvapení u sazeb: Nyní si představme, že investoři skokově přehodnotí požadované návratnosti, respektive jejich bezrizikovou část – začnou věřit, že bezrizikové výnosy obligací se znatelně zvednou a to zvedne celou požadovanou návratnost u obou akcií (a u obou samozřejmě stejně).

Hodnota obou akcií klesne, protože budoucí dividendy budeme diskontovat vyšší požadovanou návratností. Klesne ale více u akcie růstové, protože její dividendy mají své „těžiště“ posunuto více do budoucnosti a jsou tak na změnu požadované návratnosti citlivější.

O vlivu sazeb na růstové tituly se nyní hovoří často. Donedávna v tom smyslu, že sazby půjdou nahoru rychleji a to bude hrát v neprospěch růstových akcií. Což odpovídá výše uvedenému. Nicméně stojí možná za zdůraznění, že podle výše uvedené logiky by překvapivě rychlý/razantní růst sazeb neprospíval ani hodnotovým akciím. Jde jen o to, že jejich citlivost by byla nižší, ale hodnota by tu kvůli (nečekaně) vyšším sazbám šla dolů zrovna tak jako u růstových akcií.

Trochu nelogicky z tohoto pohledu mohou znít úvahy o tom, že by investoři měli kvůli růstu sazeb rotovat od růstu k hodnotě. Pokud totiž bereme jen izolovaný vliv vyšších sazeb, tak v podstatě říkáme, že by investoři měli rotovat od aktiva, jehož hodnota klesne více, k aktivu, jehož hodnota klesne méně, ale klesne také. Něco jiného je (neočekávaný) pokles sazeb, či snížení jejich očekávaného růstu. V těchto případech roste hodnota obou skupin akcií, růstových ale více.

5. Překvapení u dividend: Pokud by ale mělo dojít k posunu u sazeb, většinou jde o důsledek toho, že se mění (nominální) růstový výhled u celé ekonomiky. Vyšší sazby by tak byly odrazem nahoru se posouvajících očekávání ohledně ekonomické aktivity a naopak. Jinak řečeno, mění se požadovaná návratnost i očekávané dividendy.

Pak jde o to, který efekt by byl silnější a co už je a není odraženo v cenách akcií. Ekonomika překvapivě nahoru (sazby nahoru), či ekonomika slabší (sazby nižší) tak mohou generovat různé výstupy. A to i na úrovni celého trhu i v preferencích mezi růstem a hodnotou. Utlumenější růst může třeba trhu prospívat, pokud se sazby udrží extrémně nízko (roky po finanční krizi), naopak boom může trhu škodit, pokud vede k prudkému zvednutí sazeb.

6. Jasné vodítko: Jelikož nám z toho vzniká guláš bez jasného vodítka, vrátím se zpět na začátek k prvním dvěma bodům, které mohou být vodítkem celkem pevným: Hodnota akcie je dána požadovanou návratností a očekávanými dividendami. A škatulky „růstová“ či „hodnotová“ mohou nakonec mást a nemít moc velkou přidanou hodnotu. Jde ale o to, podle čeho se investor vlastně chce řídit.

Každopádně, podle následujícího grafu v USA i Číně investoři rotovali od růstu k hodnotě od podzimu minulého roku až do května roku letošního. V USA se pak směr obrátil, v Číně ne. V USA to může být kvůli tomu, že s boomem a vyššími sazbami to nemusí být tak žhavé. A v Číně možná proto, že pro růstové technologie to žhavé být začíná.
0

Zdroj: Twitter

 

Čtěte více:

Obrat megacyklu vytáhl valuační prémie růstových akcií k rekordům, i po korekci jsou stále vysoko
15.06.2021 17:41
Zatímco na makroekonomické a celotržní úrovni se investoři baví diskus...
Býk na evropských akciích poběží dál, věří stratégové a upozorňují na slušný diskont vůči USA
16.06.2021 11:06
Po nejdelší sérii rekordů od roku 1999 mohou evropské akcie začít vyka...
Ray Dalio: Jsou akcie v bublině?
01.07.2021 6:05
Je akciový trh v bublině? Tuto otázku prý nyní dostává známý investor ...
Kolik peněz se akcionářům vracelo v historii a jaké to má dopady na valuace
01.07.2021 15:38
Populárním „valuačním“ cvičením je porovnávání dividendových výnosů ak...
Je to sice horší, ale za to delší (valuační) cesta
15.07.2021 17:46
Co vlastně čekáme od nějakého valuačního měřítka/násobku (na úrovni ce...
Rizika, která podle analytiků z Wall Street způsobují na globálních trzích obavy o další růst
19.07.2021 15:06
Počet případů nakažených Covid-19 roste spolu s výskytem mutace delta ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení