Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB by letos mohla zvyšovat sazby ještě rychleji, než předpokládá jarní prognóza, říká Vojtěch Benda

ČNB by letos mohla zvyšovat sazby ještě rychleji, než předpokládá jarní prognóza, říká Vojtěch Benda

23.07.2021 16:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Česká národní banka (ČNB) by mohla do konce letošního roku zvedat úrokové sazby rychleji, než předpokládá její jarní prognóza, a na příštím měnovém zasedání 5. srpna by mohla zvážit výraznější utažení než o standardních 25 bazických bodů, řekl v pátek člen bankovní rady Vojtěch Benda.

ČNB na svém minulém měnovém zasedání 23. června zvýšila hlavní dvoutýdenní repo sazbu o čtvrt procentního bodu na 0,50 %, a stala se tak jednou z prvních centrálních bank v Evropě, které začínají utahovat měnovou politiku ruku v ruce se zotavováním ekonomik z pandemie covidu-19. Květnová prognóza ČNB předpokládá trojí zvýšení sazeb od června do prosince letošního roku s tím, jak dochází k oživení ekonomiky a aktuální i předpokládaná inflace se drží nad 2% cílem banky.

Benda v pátečním rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že nová prognóza, kterou bude mít bankovní rada k dispozici na srpnovém zasedání, by mohla předjímat ještě rychlejší růst sazeb. "Jestliže jarní prognóza očekávala zvýšení úrokových sazeb o tři kroky, tak lze očekávat, že zahrnutí nových informací se nejspíš promítne do prognózy v podobě potřeby rychlejšího růstu úrokových sazeb," řekl Benda.

Tím by se ČNB ještě více vzdálila Evropské centrální bance, která ve čtvrtek v novém měnověpolitickém výhledu přislíbila, že bude držet sazby rekordně nízko, dokud neuvidí, že inflace dosáhne jejího 2% cíle "značně před koncem horizontu prognózy a trvale" po jeho zbytek (psali jsme zde). Benda řekl, že se rozšiřujícího se úrokového diferenciálu vůči ECB neobává, protože trhy už podle něj víceméně vnímají a zvykly si, že ČNB provádí nezávislou měnovou politiku a nekopíruje výhled a vývoj sazeb ECB. 

Zatímco guvernér ČNB Jiří Rusnok po minulém zasedání řekl, že standardní zvýšení sazeb o 25 bazických bodů by mohlo přijít na každém ze zbývajících čtyř letošních měnových jednání, Benda zmínil možnost ještě svižnějšího postupu. "Vzhledem k tomu, že se ekonomický vývoj výrazně posunul spíše k proinflačnímu riziku, z hlediska plnění inflačního cíle bych si dovedl představit razantnější zvýšení sazeb na příštím měnověpolitickém zasedání, vyplyne to ale z debaty. Dovedu si na příštím měnovém zasedání opět představit i návrh na vyšší 'hike' než o 25 bazických bodů."

Benda už na minulém měnovém zasedání v červnu jako jediný hlasoval pro zvýšení sazeb o 50 bazických bodů. Ačkoli inflace v červnu zpomalila na 2,8 %, zůstává v horním pásmu tolerančního cíle centrální banky. Inflaci pohánějí jednak globální ceny paliv a surovin, jednak tlaky plynoucí z toho, jak země ruší protiepidemická omezení, a opětovný nedostatek pracovních sil s tím, jak zrychluje průmyslová výroba.

Benda řekl, že ochota některých centrálních bank tolerovat dočasně zvýšenou inflaci se mu jeví jako riskantní přístup. "Z anekdotické evidence riziko odtržení inflačních očekávání cítím. Z toho důvodu je náš přístup preventivní, nečekáme, až se toto stane," řekl.

 

Zdroj: Reuters


Čtěte více:

ČNB poprvé od začátku pandemie zvedá sazby. Do konce roku mohou přijít další zvýšení, říká Rusnok
23.06.2021 14:38
Česká národní banka poprvé od začátku pandemie zvyšuje úrokové sazby. ...
ČNB zvýšila sazby a rovnou připravuje trh na další zdražování peněz
23.06.2021 16:41
Česká národní banka přistoupila k prvnímu růstu úrokových sazeb o 25 ...
Červnová inflace byla nepatrně vyšší, než odhadovala ČNB
13.07.2021 13:38
Červnová meziroční inflace byla o 0,1 procentního bodu vyšší, než odh...
Senát schválil posílení pravomocí ČNB při řešení krizí
22.07.2021 13:25
Česká národní banka získá novou pravomoc vyhlásit u finanční instituce...

Váš názor
  •  
    24.07.2021 10:30

    Inflace v eurozóně roste a v květnu 2021 byla 2%. Nyní je zřejmě vyšší než 2%, přesto ECB nechala sazbu na 0%. My však musíme sazby zvedat. Každých 0,25% znamená, že bude ČNB platit zahr. spekulantům ročně o 5 mld Kč více. Na vlastní bydlení budou moci Češi zapomenout. Řecké, Italské, Španělské a další pětileté dluhopisy nesou záporné výnosy. Investoři jim platí za to, že jim mohou půjčovat. My platíme 1,5% a ještě si sami budeme úroky zvedat. Dobře to ČNB dělá. Zvyšováním sazeb ČNB určitě zastaví "tisk dolarů" FEDem, jenž je příčinou relativně vysoké inflace.
    Jan47
    •  
      25.07.2021 2:03

      tolik chyb v prispevku :-) :-) A/ řecké dluhopisy nenesou záporné výnosy ..zdroj manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler B/ vyšší sazby neznamenají automaticky 5 mld spekulantům... díky měnovému efektu, posilování české koruny... C/ spojení s "Na vlastní bydlení budou moci Češi zapomenout" je normální hejt. Pokud by se zjednodušilo stavební řízení a začalo stavět ve velkém, ceny bytů díky vysoké nabídce na trhu by automaticky klesaly..
      tomas512
      • tomas512
        25.07.2021 8:34

        A) Zmínil jsem pětileté dluhopisy, zdroj: https://www.e15.cz/dluhopisy/statum-eurozony-zlevnuji-dluhy-rekove-nikdy-nemeli-k-penezum-blize-1382054 B) 0,25% ze 2 bil uložených v ČNB je 5 mld. Něco si z toho možná nechají komerční banky. Co má s tím společného kurz koruny? C) Zjednodušení stavebního řízení zvýší nabídku bytů, ale až za mnoho let. Zvýšený úrok na hypotékách prodraží splátky okamžitě (s výjimkou fixace).
        Jan47
        • Re: tomas512
          25.07.2021 20:59

          bylo by zajímavé porovnat, dobu, kdy byly reálné úrokové sazby kladné a jak rostly ceny bytu a období, kdy reálné úrokové sazby jsou záporné....už z letmého pohledu je vidět rapidní rozdíl. Byty jsou kupovány za cílem zabránění znehodnocení peněz, proč škudlit na účtu peníze, když dluh je výhodnější.....a otázka na závěr, proc je najednou zájem o byty nyní, proč nebyl v minulosti....žádné zrychlené povolení nic nevyřeší, když nejsou pracanti, kteří by dělali rukama, zkus si sehnat zedníka, řemeslníka.....a příčina? nesmyslně uvolněná politika.....přičina drahých bytů je nadmíra peněz.....
          abc1
          • abc1
            25.07.2021 22:33

            Souhlasím, příčinou drahých bytů je nadmíra peněz, málo řemeslníků atd. Nadmíra peněz je dána uvolněnou politikou hlavních centrálních bank. Politika ČNB moc uvolněna není. Neprovádí QE. Nevím, zda je vhodné, aby v evropském ekonomickém prostoru byly takové rozdíly v politikách centrálních bank. Přece je neospraveditelné, když Češi platí z pětiletých dluhopisů 1,5%, zatímco krachujícím Řekům investoři platí za to, že jim mohou půjčovat. Takže na jestřábí politiku ČNB jen doplácíme. Myslím si, že v současnosti jdou ceny bytů nahoru kvůli prudkému růstu stavebních materiálů (můžeme poděkovat FEDu) a také v důsledku obav o úspory způsobených covidem.
            Jan47
            • Re: abc1
              26.07.2021 0:58

              je to vztah nabídky a poptávky, nic víc, vždy to tak bylo, že nedostatek zvedal cenu a opačně. Panika je namístě když přijde živelná pohroma, nikoliv když přijde mediální masáž. Tzv. cílování inflace je politický instrument, snaha předcházet velkým výkyvům v nabídce a poptávce. Přesto trh sám od sebe určí směr nerovnováhy podle nastalé situace, avšak potenciální šok z možného dalšího vývoje nutí delegovanou/samozvanou výkonnou moc zatáhnout za záchrannou brzdu kvůli ochraně sociálně slabších vrstev/segmentů. "škudlit na účtu & dluh je výhodnější" je vztah s p ř e d p o k l a d e m vyššího budoucího příjmu nad výdaji podporovaný cílováním čím dál vyšší inflace (dříve mezi 1-2 %, dnes 2% s tolerancí přes). Cash is king, protože likvidita. Pojištění vkladů na jednom účtu jen do 100k EUR, taky podporuje paniku... Kacířský názor: "Utrácíme právě tolik, nakolik si myslíme, že jsme bohatí." Průměrně je jedno, zda-li držíme hotovost 2M, nebo jsme hotovost vyměnili za nemovitost v hodnotě 2M, užitná hodnota obého je imaginární. Výnos z nemovitosti může být po 5 letech zdánlivě vyšší než z hotovosti na účtu. Naproti tomu držení hotovosti může během těch 5ti let umožnit investici s ještě vyšším zhodnocením. A proto diverzifikace. Beztak 80-90% obyvatel/domácností tyto vztahy vůbec neřeší. Buď jsou čistými dlužníky nebo vlastnit nemovitost je pro ně spíš než investice střecha nad hlavou.
              Mudr.c
            • Re: abc1
              25.07.2021 23:06

              FED tiskne 13 let, to zásadní zdražení je meziroční.
              Velkamedvědice
              • VM
                26.07.2021 0:16

                FED tiskne s přestávkami 13 let, takže v průměru mnohem méně než dnes (120 mld USD měsíčně). Např. v období 2008-2014 to byly celkem 2 bil USD. Díky posílání peněz na účty drtivé většiny obyvatel USA v současnosti se jich více dostane k obyčejným lidem, takže výrazněji roste kupní síla. V kombinaci se sníženou nabídkou surovin a komponent to vede prudkému růstu cen.
                Jan47
                • Re: VM
                  26.07.2021 0:25

                  Tvůj viník je vždy jasný. Američané a bankéři. Ani nevím, jestli ten návrh 2000 usd pře rokem a půl prošel a v jaké podobě. pro každého to nebylo. A už vůbec nevím, jestli ještě platí, Můžeš to doložit? Ale co vím, zdražuje všechno, ne jen suroviny. Vládní politiku ČR ignoruješ. Dobrou.
                  Velkamedvědice
                  • VM
                    26.07.2021 0:35

                    Teď se mi to nechce hledat, ale byly to asi 3 kola. Každé okolo 1200 USD téměř všem. A to se realizovalo. K tomu připočti 600 USD TÝDNĚ nezaměstnaným nad běžnou podporu v nezaměstnanosti. To se vyplácelo poměrně dlouho. Že podpora obyvatel ze strany FEDu je přehnaná vyplývá i z toho, že se inflace v USA pohybuje okolo 5%. Nevím co z vládní politiky máš na mysli. Ale to zase jindy. Dobrou noc.
                    Jan47
                  • Hm
                    26.07.2021 0:27

                    tak už to mám, trval zhruba tři měsíce a skončil před rokem!!!!! takže asi těžkom Anežko..https://www.lidovky.cz/byznys/nezamestnani-americane-uz-dodatecnou-podporu-nedostanou-program-k-cervenci-skoncil.A200801_150105_firmy-trhy_ele
                    Velkamedvědice
                    • VM
                      26.07.2021 0:49

                      Jenže to bylo v roce 2021 zase obnoveno. Sice už ne 600 USD, ale 400 USD. ... https://www.kurzy.cz/zpravy/574266-americane-dostanou-dalsich-1400-usd-jednorazove-a-zvysi-se-podpora-v-nezamestnanosti/
                      Jan47
                      • Re: VM
                        26.07.2021 0:59

                        ..Díky, přečtu si to.......Honzo, ale podpory v kriz lidem se snaží udržovat normální stav ,nezvyšuje spotřebu nad normál
                        Velkamedvědice
                        • VM
                          26.07.2021 8:43

                          V tomto případě tomu tak není. Červnová inflace 5,4% není normál. Je to důkaz, že podpora občanů je přestřelená. ... https://www.seznamzpravy.cz/clanek/na-tohle-nejsou-americane-zvykli-ceny-rostou-o-54-procenta-169617
                          Jan47
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení