Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Před otevřením trhů přinesla výsledky Moneta, Facebook i Airbus, futures ukazují na růst

Před otevřením trhů přinesla výsledky Moneta, Facebook i Airbus, futures ukazují na růst

29.07.2021 8:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Před otevřením trhů reportovala své výsledky Moneta, z amerických společností hlásil své finanční metriky Facebook, Ford Motor či Airbus. A včera večer zasedal také Fed, který potvrdil sazby i nákupy dluhopisů na stejných úrovních. Dnešní futures ukazují na růst.

Futures na evropské akciové indexy: Euro Stoxx 50 +0,2 %, FTSE 100 +0,2 % a DAX +0,0 %.

Skupina Moneta Money Bank zakončila druhé čtvrtletí roku s čistým ziskem 833 milionů korun při čistém úrokovém výnosu 2,06 miliardy korun. Očekáváními trhu dle konsensu Reuters bylo 798 mil. čistého zisku a 2,08 mld. na úrokovém výnosu. Pro celý rok 2021 Moneta očekává čistý zisk více či rovno 3,0 mld. (dosud 2,8 mld. Kč) a odtud zisk na akcii více či rovno 5,9 (dosud 5,5 Kč), celkové provozní příjmy více č rovno 10,8 mld. (dosud 11,2 mld. Kč) a náklady rizik 60-70 bps (dosud 80-100 bps). Předchozí výhled firma publikovala v říjnu 2020.

Aymerich ze Société Générale říká, že pokud bude příležitost, tak by Komerční banka zvážila akvizice. Klíčovou strategií banky je však organický růst v nadcházejících letech.

Americká společnost Facebook ve druhém čtvrtletí zdvojnásobila čistý zisk na 10,4 miliardy USD (224,4 miliardy Kč). K vysokému růstu pomohly zejména vyšší výdaje firem za reklamu. Firma ale zároveň varovala před výrazným zpomalením růstu tržeb. Zisk na akcii činil 3,61 dolaru, zatímco analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali zisk 3,03 dolaru na akcii. Celkové výnosy, které primárně tvoří hlavně tržby z reklamy, vzrostly o 55,6 procenta na 29,08 miliardy USD a rovněž překonaly odhady analytiků.

Čistý zisk americké automobilky Ford Motor ve druhém čtvrtletí klesl na 561 milionů USD (12,1 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 1,1 miliardy USD. Překonal však odhady analytiků, kteří počítali kvůli přerušení výroby způsobenému nedostatkem čipů se ztrátou. Automobilka současně zlepšila výhled hospodaření na celý rok. Zisk na akcii bez mimořádných položek činil 13 centů. Analytici v anketě společnosti FactSet naopak čekali ztrátu, a to tři centy na akcii. Tržby stouply na 26,8 miliardy USD z loňských 19,4 miliardy USD a rovněž překonaly očekávání analytiků.

Airbus ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil tržby o 70 procent na 14,2 miliardy eur (téměř 363 miliardy Kč). Zdvojnásobil celoroční výhled provozního zisku po očištění na čtyři miliardy eur a oznámil zahájení výroby nákladní verze letounu A350. Evropský výrobce letecké techniky to uvedl ve svém dnešním sdělení. Očištěný provozní zisk ve druhém čtvrtletí činil téměř dvě miliardy eur poté, co byl podnik ve stejném období loni ve ztrátě 1,2 miliardy. Čistý zisk činil od dubna do června 1,9 miliardy eur - zásluhu na tom mělo i zpětvzetí odpisu bývalé továrny na výrobu letounu A380 v Toulouse. Právě tam bude vznikat nový nákladní letoun.

Představitelé amerického Fedu se blíží momentu, kdy mohou začít snižovat masivní podporu americké ekonomiky, ačkoli předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell řekl, že je ještě kam jít. "Nejsme tam. A vidíme, že máme ještě nějaký kus, který musíme pokrýt, abychom se tam dostali,“ řekl na tiskové konferenci poté, co se Fed dohodl na držení úrokových sazeb ve stejném rozmezí poblíž nuly a držení nákupů aktiv na 120 miliardách dolarů měsíčně. Výnosy desetiletých státních dluhopisů zpočátku rostly, jak investoři zpracovávali poněkud jestřábí tón prohlášení, ale během Powellovy řeči klesaly.

Čínské akcie rostly poté, co centrální banka lije hotovost a regulační orgány svolaly virtuální setkání s vedoucími pracovníky velkých investičních bank, aby zmírnily obavy trhu ze zásahu Pekingu proti odvětví soukromého vzdělávání. Někteří bankéři sdělili, že tato zmíněná politika není určená k poškozování firem. Červencové setkání nejvyššího vedení komunistické strany tak přidává na důležitosti a gigant Tencent je nyní jednou z nejhůře performujících akcií roku.

Vakcína proti Covid-19 od společnosti AstraZeneca nezvyšuje riziko vzácné poruchy srážení krve po druhé dávce, tvrdí studie. Podle údajů publikovaných v lékařském časopise The Lancet byla odhadovaná míra této poruchy u asi 2 lidí na milion. To je srovnatelné s mírou u neočkované populace. Vzestup vysoce nakažlivé mutace delta je i nadále výzvou i pro nejagresivnější režimy omezení proti Covid-19.

 
 

Čtěte více:

Fed stále ještě na cestě k útlumu expanze
28.07.2021 22:09
Od červnového zasedání Fedu učinila americká ekonomika pokrok. Ten vša...
Aplikace pro výuku jazyků Duolingo debutovala na burze růstem o skoro 40 procent
28.07.2021 22:18
Americká společnost Duolingo, která provozuje stejnojmennou aplikaci p...
Moneta zvyšuje celoroční cíl pro zisk a mírní odhad nákladů rizik
29.07.2021 8:08
Skupina Moneta Money Bank zakončila druhé čtvrtletí roku s čistým zisk...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m