Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investování v Číně bude oříškem, a to zejména u technologických firem

Investování v Číně bude oříškem, a to zejména u technologických firem

04.08.2021 5:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Současný postup čínské vlády vůči firemnímu sektoru lze vnímat z politické, ekonomické a geopolitické roviny. Vláda totiž „vysílá jasný signál“, že chce omezit vliv velkých soukromých firem. Platí to zejména o technologických společnostech, které „používají data způsobem, jaký se vládě nelíbí.“ Pro Bloomberg Markets to uvedl profesor Cornell University Eswar Prasad. Geopolitický rozměr je podle něj v tom, že čínská vláda by mohla používat velké technologické firmy a jejich data ve svém zájmu.

Společnosti jako Ant či Tencent dříve hrály významnou roli v rozvoji čínského hospodářství, poskytovaly významné finanční služby a pomáhaly snižovat chudobu. Na konci roku se ale změnilo ekonomické i politické prostředí a převládl názor, že podobné firmy musí být více omezovány a kontrolovány, protože se vymkly z vlivu vlády. JoAnne Feeney z Advisor Capital Management k tomu dodala, že čínská vláda se vždy chovala podle dlouhodobých cílů a zároveň pragmaticky. Což znamená, že se vždy snažila udržet si moc a tlačit proti jednotlivcům a firmám, kteří by jí v tom mohli bránit.


 

Investorka míní, že vláda v Číně chce ale zároveň udržet vysoké tempo růstu, protože produkt na hlavu je i po předchozím prudkém rozvoji stále nízký. K tomuto ekonomickému cíli potřebuje firmy jako Baidu či Tencent, které tak budou i nadále růst. Další cesta tak může být hrbolatá, regulace se bude zpřísňovat, ale Čína potřebuje velké technologické firmy na to, aby dosáhla svých makroekonomických cílů.

Je pro globální investory vůbec možné vyhnout se Číně a najít podobně velký a růstově atraktivní trh? Prasad míní, že tato země je kvůli své velikosti a rozvoji důležitou investiční destinací, i když existují rozvíjející se trhy s ještě větším rizikem i větší potenciální návratností. U Číny tak budou investoři čelit tenzi, protože dlouhodobě může být atraktivní, ale je tu politické riziko a vládní politika, která může návratnost ovlivnit negativně.

Ohledně tenzí mezi Čínou a Spojenými státy profesor uvedl, že na straně USA nedošlo s novou vládou k nijak výraznému postoji vůči této zemi. Takže Čína se snaží o větší soběstačnost a vláda se drží strategie „dvojí cirkulace“, která podporuje domácí poptávku, inovace a rozvoj. Země by se tak měla podle tohoto plánu stát mnohem méně závislá na zahraničních technologiích i na trzích.

„Realita je ale taková, že je stále hodně propojená s USA i zbytkem světa jak obchodně, tak finančně,“ míní profesor. Vláda v Číně se tak podle něj bude snažit využít této propojenosti, ale na druhou stranu bude snižovat zranitelnost čínské ekonomiky, která by s touto propojeností souvisela.

Zdroj: Bloomberg Markets



 

Čtěte více:

Čína zpřísní pravidla pro firmy, které chtějí vstupovat na zahraniční burzy
12.07.2021 8:24
Peking zpřísní pravidla pro čínské firmy, které chtějí vstupovat na za...
Akcie čínských firem: Musíte se chovat podle zákonů a přitom musí být spokojená strana, tvrdí ekonom
14.07.2021 6:22
Peking již dlouho signalizuje, že to s novým přístupem k technologický...
Čína odpoledne přestává dusit sentiment na trzích, akciím se však do plusu nechce
26.07.2021 17:16
Evropským akciím se podařilo částečně napravit slabý úvod, který negat...
Víkendář: Mobius o čínském tažení proti technologiím, bitcoinu a Indii
01.08.2021 8:02
Mark Mobius je v investičním světě známou postavou, orientuje se zejmé...
Čínské politbyro slibuje podporu ekonomiky a větší dohled nad IPO, internetové firmy čeká větší regulace
30.07.2021 16:21
Peking přislíbil druhé největší ekonomice světa účinnější fiskální pod...
Americké akcie, čínská karta
30.07.2021 17:25
Před časem jsem poukazoval na zajímavou korelaci mezi čínským úvěrovým...

Váš názor
  • Wandel durch Handel
    04.08.2021 8:00

    Budou-li velké (nejen technologické) firmy polostátně ovládané jako v Rusku (nebo jako ČEZ), dopracuje se kontinentální Čína stejného ekonomického rozvoje a všeobecného blahobytu jako Rusko. Oproti Rusku má sice výhodu obrovského vnitřního trhu a toho, že netrpí "holandskou nemocí" (deformace trhu v důsledku velkého nerostného bohatství), ale přesto narazí na limity. Je tu určitá naděje, že růst přece jen narazí na limity komunistické ekonomiky a lidé konečně budou požadovat více svobody. Jestli se toho dožijí naši vnuci?
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Wandel durch Handel
      04.08.2021 10:06

      Tak třeba legislativa GDPR v Evropě se postupně zformovala do současné podoby zejména kvůli tomu, že některé soukromé společnosti používají data způsobem, který se "demokratické" politické vládě nelíbí, resp.dochází ke sjednocení pravidel. Z globálního pohledu v US na to mají jiný názor než v Evropě a roky trvá než se mezi sebou dohodnou, Rusko nebo Čína mají také vlastní řešení a Afrika má taky své vlastní politické a ekonomické zájmy - ta však o nich může snad jen snít. Možná nový budget půjček od MMF jim pomůže sny udržet při životě. Tento proces se stále vyvíjí. A všichni vnuci kdekoliv na světě se budou cítit svobodně do velikosti svého majetku mínus nesplacené závazky. /// Citace vět kusé rozhlasové zprávy z domova ze včera prezidentem signované novely zákona: "Založit společnost on-line bude možné bez návštěvy notáře..změna by měla zlepšit podnikatelské prostředí....notáři budou moci využívat videokonference .... úřední razítko a podpis nahradí jejich elektronické verze...pravost podpisu budou notáři dál ověřovat....notářská komora taky zavede CENTRÁLNÍ evidenci ověřených podpisů". Notáři jistě nebudou tolik ekonomicky strádat jako podnikatelé při zavedení EET, je jich méně, mají poměrně dost práce a sazebník cen, ale o náklady na upgrade SW/HW vůbec nejde. S Czechpointem vznikla první databáze ověřených podpisů (jak je to už dlouho?), později prostřednictvím pošty došlo k jejímu skokovému růstu a včerejší novela to CENTRÁLNĚ završí. Jak si může být nekdo jistý, že kromě osobních údajů a názvu listiny to neskončí skenováním celých dokumentů? A proč by takovou databázi měl koordinovat někdo jako MS? Protože má rámcovou smlouvu s téměř každým státem světa, kde mají počítač? V principu má jednání zákonodárné moci křížem světa stejnou motivaci, zdroje jak toho dosáhnout jsou rozdílně robustní (financování dluhem je konkurenční výhodou), rétorika stále stejná - pomáhat a chránit. Je tu však určitá naděje, že lidstvo nenarazí na limity.
      Mudr.c
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m