Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nové případy koronaviru ohrožují růst čínské ekonomiky, analytici snižují výhled

Nové případy koronaviru ohrožují růst čínské ekonomiky, analytici snižují výhled

04.08.2021 12:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Největší rozšíření epidemie Covid-19 v Číně od začátku pandemie na konci roku 2019 brzdí turismus i výdaje na vrcholu letních prázdnin. To nutí analytiky ke změně prognóz ekonomického růstu.

Úřady rychle zavřely turistická místa, zrušily kulturní akce i lety, když se vysoce infekční varianta delta během pouhých dvou týdnů rozšířila do téměř poloviny 32 čínských provincií. Nejméně 46 měst doporučilo svým obyvatelům necestovat, pokud to není nezbytně nutné.

Spolu s nedávnými škodami způsobenými povodněmi v některých částech země tak nejnovější omezení proti koronaviru ve druhé polovině roku pravděpodobně sníží maloobchodní výdaje i hospodářský růst. Nomura Holdings proto snížila prognózu růstu ve třetím čtvrtletí na 5,1 % z předchozích 6,4 % a na poslední tři měsíce roku očekává růst pouze o 4,4 % proti průvodnímu předpokladu 5,3 %. Na celý rok Nomura snížila prognózu růstu HDP na 8,2 % z 8,9 %.

"Drakonická opatření přijatá vládou vedou k potenciálně nejpřísnějším zákazům cestování a uzavírkám v Číně od jara 2020," řekl Lu Ting, hlavní ekonom Nomury pro Čínu. "Nedávné lijáky a záplavy - horší, než se očekávalo - také znamenají úpravu prognóz růstu HDP na třetí čtvrtletí směrem dolů."

Skupina Goldman Sachs uvedla, že potenciální dopad na růst ve třetím čtvrtletí by mohl být 0,7 procentního bodu, přestože svou prognózu růstu o 6,2% na toto čtvrtletí nesnížila s tím, že panuje nejistota jak ohledně délky trvání ohniska nákazy, tak i silnější politické podpory.

Omezení cestování

Přestože Čína v uplynulém roce čelila sporadickým nárůstům případů nakažených, jejich rozsah byl mnohem menší a byl rychle zastaven. Současný nárůst vedl k zavření všech turistických míst v v provinciích Chu-nan, Ťiang-su a Šan-si i v proslulé malebné destinaci ve střední Číně Čang-ťia-ťie.

1

Aerolinky mají v Číně tento týden o 9,8 % menší kapacitu míst než minulý týden, což je druhý pokles v řadě, na základě údajů od specialisty na plánování letů OAG. To je 95,7 % oproti úrovním roku 2019. A je to poprvé po pěti týdnech, kdy zde dopravci nabídli méně sedadel než ve srovnatelném období před pandemií.

Stránka pro rezervaci cest Qunar.com uvedla, že zrušení letů a hotelů 29. července vzrostlo na čtyřnásobek běžných dnů a dotazy zákazníků také stouply na trojnásobek.

Rizika pro růst ekonomiky

"Růst mezd obyvatel už tak zaostával, a pokud nemohou kvůli šíření nákazy utrácet své peníze, bude to určitě brzdou spotřeby ve druhé polovině roku," řekl Bruce Pang, vedoucí makro a strategických výzkumů u China Renaissance Securities Hong Kong.

2

Současné ohnisko dopadá na křehké oživení maloobchodních tržeb a přidává další řadu rizik pro druhou polovinu roku, včetně zpomalení exportu a ochlazení investic do nemovitostí a infrastruktury.

Průzkumy nákupních manažerů za červenec ukazují, že výroba byla v tomto měsíci pod tlakem. A přestože se PMI ve službách prudce odrazilo od 14měsíčního minima v červnu (především proto, že předchozí ohnisko nákazy v jižní provincii Guangdong se dostalo pod kontrolu), výhled zůstává slabý.

3

Tyto ukazatele „naznačují, že ekonomické oživení nestojí na jistém základě“, uvedl ve středu ve svém prohlášení Wang Če, hlavní ekonom společnosti Caixin Insight Group. "Ekonomika stále čelí obrovskému tlaku směrem dolů.“

Peking se snaží podnítit spotřebu, aby byla ekonomika méně závislá na předchozích pohonech růstu, jako jsou investice a nemovitosti. List China Securities Journal ve středečním komentáři uvedl, že by země měla upřednostnit rozšiřování domácího trhu, aby stabilizovala růst a dokázala čelit nejistotám zahraniční poptávky.

Bloomberg Economics odhaduje, že maloobchodní tržby by se mohly v červenci a srpnu meziměsíčně snížit asi o 0,2 %, podobně jako při vypuknutí epidemie na začátku roku v provinciích Che-pej a Ťi-lin. Růst maloobchodních tržeb za celý rok tak pravděpodobně nedosáhne předchozí projekce 12 %.

Úřady se již připravují na pomalejší růst v nadcházejících měsících a přislíbily fiskální a měnovou podporu, aby oživení podpořily. Vláda se letos zaměřila na růst HDP o více než 6 %. Obchodníci posilují sázky na měnové uvolňování a výnosy dluhopisů i ukazatel budoucích sazeb jsou na jednoletých minimech.

Výnos desetiletého dluhopisu klesl téměř o 45 bazických bodů ze svého únorového maxima, když jej posílil příliv zahraničního kapitálu a odklad emise vládních dluhopisů. Za vyšší poptávkou po dluhopisech byl i zájem o bezpečnější útočiště po výprodeji akcií.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Čínské politbyro slibuje podporu ekonomiky a větší dohled nad IPO, internetové firmy čeká větší regulace
30.07.2021 16:21
Peking přislíbil druhé největší ekonomice světa účinnější fiskální pod...
Investování v Číně bude oříškem, a to zejména u technologických firem
04.08.2021 5:55
Současný postup čínské vlády vůči firemnímu sektoru lze vnímat z polit...
Čína žádá USA o větší komunikaci o postupu u IPO čínských firem
02.08.2021 11:56
Čínský regulátor cenných papírů vyzval k jednání se svým americkým pro...
Duchovní opium a elektronické drogy. Tencent dnes po tvrdé kritice Číny klesal až o 11 procent
03.08.2021 13:05
Tencent Holdings se v dnešním obchodování propadal až o 11 % poté, co ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data