Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čeká Evropu tuhá zima? Zamrznutí dodávek ruského plynu se může protáhnout až do listopadu

Čeká Evropu tuhá zima? Zamrznutí dodávek ruského plynu se může protáhnout až do listopadu

27.09.2021 10:52, aktualizováno: 27.9. 10:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nejhorší evropská energetická krize za poslední desetiletí by se mohla protáhnout až do chladných zimních měsíců. Rusko totiž pravděpodobně nedokáže posílit dodávky minimálně do listopadu. Gazprom v tomto ročním období sice produkuje nejvíce plynu za více než deset let, ale tato dodatečná produkce zůstává doma. Rusko si také potřebuje doplnit své zásoby, které jsou po dlouhé a chladné zimě vyčerpané.

Doplňování zásob přitom má pokračovat až do října. Teprve poté bude podle Citigroup moci pustit kohoutky do Evropy. Nedostatek domácích zásob přitom přichází v době, kdy Evropa (největší zákazník), čelí krizi zemního plynu, jehož ceny lámou rekordy. To přimělo Mezinárodní energetickou agenturu (IEA), aby vyzvala Rusko k většímu posílení dodávek a skupinu evropských zákonodárců k tomu, aby požadovala prošetření role Gazpromu na této cenové rally. 

Ruský plynárenský gigant Gazprom je připraven zvýšit dodávky zemního plynu do Evropy a uzavírat nové smlouvy s evropskými odběrateli, uvedl čerstvě podle agentury Interfax mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Ceny zemního plynu v Evropě již letos stouply o více než 250 procent, což vede mimo jiné ke zdražování elektřiny. Skupina poslanců Evropského parlamentu tento měsíc požádala Evropskou komisi, aby prošetřila roli Gazpromu v růstu cen plynu v Evropě, protože chování společnosti v nich "vzbudilo podezření z manipulace s trhem". Zhruba čtyři desítky poslanců vyslovily podezření, že Gazprom postupuje s cílem zvýšit ceny plynu a snaží se vyvíjet nátlak na Evropu, aby souhlasila s rychlým spuštěním nového plynovodu Nord Stream 2.

Eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová tento týden uvedla, že Evropská unie sleduje raketový nárůst cen energií a připravuje návrh nástrojů, jak proti němu bojovat na evropské úrovni. Podle španělské ministryně energetiky a životního prostředí Teresy Riberaové chce Brusel návrhy představit "v příštích týdnech". Před manipulacemi s cenami plynu v Evropě tento týden podle agentury AFP při návštěvě Varšavy varovala americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová. Nord Stream 2 čelí kritice ze strany Spojených států, podle kterých zvyšuje závislost Evropy na ruském plynu a politický vliv Ruska na Evropu.

Zpět k faktům: snížení ruských dodávek škrtí Evropu, které před zimou potřebuje naplnit své vlastních zásoby. Topná sezóna začíná jen za několik týdnů a spotřebitelé čelí vysokým cenám a intenzivní konkurenci s Asií o dodávky zkapalněného zemního plynu, což na krizi ještě přidává.

1

Podle výpočtů Bloombergu byla na konci loňské zimy zaplněna skladovací místa Gazpromu v Rusku jen z 16 %, což je mnohem méně než běžných 35 % až 40 %. Plynárenský gigant plánuje dokončit doplnění svých ruských úložišť do 1. listopadu a „po tomto okamžiku by mohly být evropskému trhu k dispozici jakékoli přebytečné objemy,“ uvedla Citigroup v komentáři.

Ruská úložiště

Producent minulý týden uvedl, že do ruských zásob vkládá 325 milionů metrů krychlových plynu denně, což je téměř stejný objem, jaký denně odesílá do západní Evropy. Vysoká domácí poptávka během tuhé zimy způsobila vyčerpání úložišť a letní vlny horka navíc zvýšily využití plynu pro elektrárny. Do toho několik dalších velkých ruských producentů omezilo dodávky.

"Musí doplnit svá vlastní úložiště," řekl tento týden Didier Holleaux, zástupce generálního ředitele francouzského zákazníka Engie a odmítl komentovat, zda Engie požádal Gazprom o objemy navíc.

Gazprom plánuje letos odčerpat více než 510 miliard metrů krychlových plynu a odhaduje, že vývoz do Evropy, včetně Turecka, bude činit přibližně 183 miliard metrů krychlových, ačkoli analytici tvrdí, že skutečné toky mohou být vyšší.

Ostatní zákazníci

Gazprom musí také uspokojit poptávku jiných zákazníků než těch evropských. Letos chce více než zdvojnásobit dodávky do Turecka a také posílá plyn do Asie z polí na východní Sibiři, který nelze použít k zásobování Evropy, protože není napojen na západní plynovody.

Dodávky ruského potrubí do Číny se v první polovině roku oproti předchozímu roku ztrojnásobily a růst bude pokračovat. Gazprom má za cíl dodat asijským spotřebitelům skrze plynovody až 38 miliard kubických metrů ročně.

2

Gazprom má ještě volnou kapacitu k pokrytí špiček poptávky, například během prudkých mrazů, a to téměř 150 miliard kubických metrů ročně, řekl minulý týden generální ředitel Alexey Miller. Tento polštář je každý rok potřeba „na tři nebo pět nebo 10, možná i 12 dní,“ řekl. Není ale k dispozici vždy nebo dlouhodobě.

Gazprom odmítl komentovat krátkodobé plány produkce i to, zda je možné dosáhnout hladiny zimní produkce dříve. Podle Davletshina z Woodů může být problémem velikost společnosti pravděpodobná časová prodleva mezi rozhodnutím na nejvyšší úrovni ohledně produkce a vývozů a jeho skutečnou implementací.

Smluvní závazky

Gazprom uvedl, že splňuje všechny smluvní zahraniční závazky a usiluje o uspokojení dodatečné poptávky „kdykoli je to možné“. Skupina evropských zákonodárců ale vyzvala Evropskou komisi, aby prozkoumala roli této společnosti při podílení se na prudkém růstu trhu s tím, že má podezření, že zadržuje určité množství paliva, aby tak zatlačila na EU a urychlila schválení nového plynovodu Nord Stream 2 z Ruska.

IEA tento týden také uvedla, že Rusko „by mohlo pro zvýšení dostupnosti plynu v Evropě udělat více“ a americká ministryně energetiky Jennifer Granholm řekla, že Evropa a Amerika musí být připraveny „postavit se proti“ zemím produkujícím energie, které by mohly „manipulovat s nabídkou, aby z toho měly prospěch.“

3

Jakákoli potenciální úleva od prudkého růstu cen v listopadu bude záviset nejen na Rusku, ale také na zimních teplotách v Evropě a dodávkách od jiných producentů, jako je Norsko, jehož období údržby těžařským polí se blíží ke konci. Důležitým faktorem bude také dostupnost dodávek LNG.

Gazprom „nemůže mávnout kouzelnou hůlkou a v krátké době dodat další plyn na jakékoli místo v Evropě, které to vyžaduje,“ řekl Vitaly Yermakov, vedoucí vědecký pracovník Oxfordského institutu pro energetická studia. "Bez ohledu na to, jak moc se Gazprom snaží, nedokáže sám vyvážit tak obrovský trh jako Evropa."

Nord Stream 2 má do Evropy transportovat 55 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Nynější podmořský plynovod Nord Stream, který je v provozu od roku 2011, má stejnou kapacitu. Plyn z projektu Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, Citigroup, Interfax)

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Kontroverzní plynovod Nord Stream 2 je hotov. Komerční dodávky možná až v příštím roce
10.09.2021 10:45
Plynovod Nord Stream 2, který zdvojnásobí kapacitu vývozu ruského plyn...
Energetická krize se prohlubuje. USA varují Evropu, že nedělá dost
13.09.2021 12:43
Energetická krize v Evropě se prohlubuje a ceny plynu a elektřiny dosá...
Drahé energie: Mezi vítězi a poraženými, a k tomu nová hrozba stagflace
16.09.2021 14:01
Narůstající ceny elektřiny začínají na evropských akciových trzích vyv...
Cena plynu v Evropě zamíří na rekordy, varuje šéf Gazpromu. A je připraven dodávat skrze Nord Stream 2...
17.09.2021 17:06
Ceny zemního plynu v Evropě by mohly vzrůst na nová maxima kvůli nízké...
Menší dodavatele energií trápí ceny plynu. Britská vláda zvažuje finanční pomoc
20.09.2021 12:15
Britská vláda zvažuje, že dodavatelům energií nabídne státem garantova...

Váš názor
  •  
    27.09.2021 16:42

    Jasně, nenechat se manipulovat od Rusů, na to jsme tu jenom my.
    ricochet
  • fakta
    27.09.2021 14:01

    "Zpět k faktům: snížení ruských dodávek škrtí Evropu" Gazprom tvrdi ze dodava vse co bylo nasmlouvano, tady se tvrdi ze snizuje dodavky. Takze jak to teda vlastne je? Skrti, anebo jen zatim nezvysuje ned ramec toho co je nasmlouvano?
    Ai-kun
  • Co už
    27.09.2021 13:34

    Je potřeba vystoupit z EU a tak se uvolnit z ruského plynového sevření.
    HenryFord
    • Re: Co už
      29.09.2021 23:45

      Moje slova, v EU bude za pár let bydlení bez topení.
      ČERT!
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m