Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hlavní sazba bude vrcholit na jaře poblíž 5 procent, říká Nidetzký z ČNB. Díky prudkému zvyšování by trápení mohlo skončit dříve

Hlavní sazba bude vrcholit na jaře poblíž 5 procent, říká Nidetzký z ČNB. Díky prudkému zvyšování by trápení mohlo skončit dříve

25.01.2022 12:41, aktualizováno: 25.1. 13:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká národní banka příští týden pravděpodobně zvedne hlavní úrokovou sazbu minimálně o dalších půl procentního bodu, aby ji dostala nad úroveň 4 procent. V pondělním rozhovoru s agenturou Bloomberg to uvedl viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký. Podle jeho názoru by základní sazba mohla na jaře vrcholit zhruba kolem 5 procent. ČNB podle něj chce svým agresivním utahováním měnové politiky rychle zkrotit inflaci a vyslat signál, že výpůjční náklady zůstanou vysoké, co nejkratší dobu to půjde. Podle člena bakovní rady Vojtěcha Bendy by bankovní rada ve druhé polovině letošního roku mohla zahájit debatu o snižování sazeb, pokud se bude ekonomika vyvíjet v souladu s očekáváním.

“Chceme zvyšovat sazby, co nejrychleji to jde, abychom se vyhnuli tomu, že se ocitneme za křivkou, nechceme ale ekonomiku vystavovat vysokým úrokovým sazbám moc dlouho,” uvedl Nidetzký podle Bloombergu.

Pokud se inflace posune na jasně sestupnou dráhu, jak centrální banka předpokládá, uvolňování měnové politiky by mohlo být možné již k závěru letošního roku, dodal Nidetzký podle anglicky přepsaného rozhovoru.

ČNB od června zvýšila úrokové sazby o celkových 3,5procentního bodu. S utahováním měnové politiky začala v Evropě mezi prvními, předešli ji pouze Maďaři. Polsko i Rumunsko utahují svoji měnovou politiku pozvolněji. 

72

Na nadcházejícím měnověpolitickém jednání bankovní rady bude příští týden ve čtvrtek zveřejněna také makroekonomická prognóza. Pravděpodobně vykreslí rychlejší cenový růst pro celý letošní rok a návrat k 2procentnímu inflačnímu cíli kolem poloviny roku 2023, uvedl  Nidetzký.

ČNB nevylučuje, že cenový růst v Česku by v prvních měsících letošního roku mohl dosáhnout i zhruba 10 procent, což by bylo nejvíce za dvě dekády.

Částečně to jde na vrub narůstajícím cenám energií a komodit. Centrální bankéři na Příkopech se ale také potýkají se silným tlakem v podobě nedostatku pracovní síly a přehřátého trhu realit. Právě tyto domácí faktory se ČNB pokouší zkrotit. Úrokové sazby tak v posledních měsících zvedá nejrychleji od roku 1998, kdy začala cílovat inflaci.

Na přehřívání pracovního trhu v Česku v porovnání s průměrem za EU poukazuje následující graf:

75  

Člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda v dnešním rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že ČNB na svém příštím zasedání 3.února může zvýšit svou hlavní úrokovou sazbu o více než 50 bazických bodů, a dostat ji tak na úroveň, na níž ji bude moci v příštích měsících už jen jemně ladit. Pokud se neobjeví nečekané inflační faktory, neměla by hlavní sazba překročit úroveň 5 procent, a bude-li se ekonomika vyvíjet v souladu s očekáváním, mohla by bankovní rada ve druhé polovině letošního roku zahájit debatu o snižování sazeb, uvedl také Benda.

Zdroje: Bloomberg, Reuters

 


 

Čtěte více:

Česká národní banka se po předloňském rekordním zisku loni propadla do ztráty
11.01.2022 14:42
Česká národní banka loni vykázala ztrátu 37,5 miliardy korun. O rok d...
Sazby se budou muset přehoupnout přes čtyřku, říká viceguvernér ČNB Mora. Podle dalšího člena rady Holuba mohou jít až k 5 procentům
12.01.2022 10:23
Česká národní banka bude ještě muset přikročit ke zvyšování sazeb. Ty...
ČNB nevylučuje počátkem letošního roku inflaci nad 10 procent
12.01.2022 13:47
Meziroční inflace v lednu stoupne podle pracovního odhadu České národ...
čnBlog: Proč je inflace v současnosti vysoká a jak dlouho tu s námi bude?
18.01.2022 16:17
Odpoutání meziroční spotřebitelské inflace od 3% horní hranice tolera...
FX strategie: QE Fedu doběhne do března, česká koruna čeká na nový impuls
18.01.2022 6:02
Kvantitativní uvolnění Fedu pravděpodobně doběhne do března, což by mo...
K zastavení růstu inflace je nutná reakce měnové politiky, říká Holub z ČNB
20.01.2022 17:11
Reakce České národní banky je nezbytná k tomu, aby se prudké zrychlení...

Váš názor
  • peníze
    26.01.2022 13:38

    nemůžou za to, že jim někdo říká hnůj. Je to jen prostředek směny zboží a tak dobréý jak dobréá jsou pravidla jak se s nimi zachází. Nemůžou za inflaci ani deflaci a dokonce ani za to, co se za ně dá koupit. Toto je diskuze k rozhodnutí bank. rady k úrokovým sazbám, ale překvapivě na to snad nikdo nereaguje. Přitom je to pro osud koruny a potažmo celé ekonomiky prvořadý stimul. Léčit dovezenou inflaci zvyšováním sazby při vědomí, že před energetickou krizí byla inflace prakticky 3% a ignorovala obrovské navyšování mezd v celém průřezu ekonomiky je pro mne těžko pochopitelné. Peníze jsou eufemisticky nazývány oběživem. Z logiky věci při svém oběhu zanechávají DPH jako příjem státní kasy a opatření ČNB zdražením peněz oběh snižuje a s ním i příjmy státu. Zřejmě o sazbách rozhodují ekonomové, kteří v učebních osnovách ještě DPH neměli. Prošetřit se k prosperitě, což je hlavní heslo současných vládních koalic podle mne znamená zhoršení poměru státního dluhu k HDP a snížení ratingu a růst výpujčních sazeb. Připadá mi absurdní a hlava mi to nebere, že se stát zříká příjmu s výnosem téměř 20% při zápůjčních úrocích 2-4%. Na svůj výnos v hodnotě 10-30% z akcií mám zápůjční úrok 4%. Asi jsem podle ekonomů ČNB a současného ministra financí nevzdělaný hlu.pák, protože kdybych obchodoval jenom za své, měl bych výnos o 4% vyšší.
    lime
    • Re: peníze
      26.01.2022 18:47

      "Z logiky věci při svém oběhu zanechávají DPH jako příjem státní kasy a opatření ČNB zdražením peněz oběh snižuje a s ním i příjmy státu".....no a jak se DPH bude zanechávat příjem při inflaci 0%, 10%, 100%?? Čím vyšší inflace tím lépe, jak jednoduché že, ano, v minulosti inflací se umazávaly dluhy států.....možná nyní je to také cílem.....bohatne tím společnost? ano bohatství se přesouvá k dlužníkům....stačí se podívat do Turecka, Argentiny (tam si dali cíl snížit inflaci, i příkazem podnikatelům dali, že nesmí zvyšovat ceny, účinek? nefunguje to)......fakt nechápu, tu histerii po nízkých sazbách.....přeci reálné úrokové sazby jsou nyní záporné cca 7%, to se ti zdá málo pro podporu podnikatelů2????
      abc1
    • peníze- dodatek pro méně chápající
      26.01.2022 13:56

      Protože hodnotu mého portfolia tvoří půjčené peníze z50 %, klesl by absoulní výnos mého portfolia bez půjčky na polovinu a ta ušetřená 4% by tu polovinu výnosu vylepšila o 2%. K takovému výsledku nás vede vláda i ČNB. Za vlády Nečase a Kalouska byl tento princip odzkoušen a bezpečně oddálil růst ekonomiky o dva roky.
      lime
    • Re: peníze
      26.01.2022 13:55

      ... řekl to tuším někdo z rady ČNB, že v současné době se nejedná o nic jiného než o důvěru lidí v korunu (vysoké obavy z inflace a ztráty hodnot úspor). Souhlasím s tím, že inflace je z velké míry "dovezeným zbožím", nicméně oceňuji snahu např. středoevropských centrálních bank s tím něco dělat. Věřím tomu, že by ECB a FED taky své úrokové míry zvedaly daleko razantněji, nicméně v jejich situaci je jejich hlavním nástrojem DOUFÁNÍ, že vysoká inflace tak nějak sama pomine .....
      petr12
      • petře 1-2
        26.01.2022 14:04

        Pokud je inflace způsobena neekonomickými vlivy (epidemie, přírodní katastrofy, války) nelze ji řešit ekonomickými opatřeními. To podle mne vždy vede ke snížení růstu ekonomiky. Její růst by však neměl být mantrou.
        lime
        • to lime
          26.01.2022 14:42

          Nejsem ekonom a jsem v podstatě laik. Inflaci nezpůsobila ani epidemie ani války. Inflaci způsobují centrální banky laicky řečeno bezmezným tištěním peněz a pouštěním těchto peněz ve formě úvěrů s téměř nulovými úroky do oběhu. Růst cen a potažmo inflace je toho důsledkem. Lidem, podnikatelským subjektům a neposlední řadě bankám se ohromně vyplatí tyto úvěry z tištěných peněz čerpat. Banky z těchto levných peněz poskytují úvěry lidem (a z toho profitují), podnikatelé levně financují své záměry a mnoho lidí např. tyto levně získané zapůjčené nebo z ničeho získané peníze investují do akcií. Není divu, že pak horda investorů sedících doma zadku žene akciové indexy do rekordních výšin bez ohledu na fundament. Nastala doba rozežranosti. Problém nastává když toto párty končí a někdo to ve finále musí zaplatit. Je třeba omezit levné úvěry - jinak tady máme dlouhodobě vysokou inflaci - ale jak aby se systém, který jede na drogách nezhroutil?. To je dilema před kterým FED a ECB (zastupující politiky)nyní stojí. Oběd nakonec nikdy není zadarmo.
          petr12
          • 1,2 Petr jde
            26.01.2022 17:34

            To jsou marxistické žvásty. Banky se v tržním prostředí musejí chovat tržně a tak, aby její zákazníci a vlastníci byli spokojeni. Politiku bank určují docela přísná pravidla. Banky pracují s různými typy zakázníků. Pokud je prostředí v němž se pohybují bez kontroly, musejí být připraveny na velká rizika. Tvojí starostí je vybrat si banku, která je fér a pokud to u nás nejde, je jedinou možností změnit adresu a nebo lépe - volební preference. Rozhodně bych se vyhýbal doporučení Milionů chvilek a podobných pochybných nátlakových skupin, pracujících s nejhoršími pudy lidí - nenávistí, závistí atd.
            lime
  •  
    25.01.2022 13:38

    Kam se hrabou ceny nemovitostí.....opět meziročně 30 %......za králikárny, které by měly být co se týče životnosti za horizontem.....jak dlouho se udrží důvěra ve fiat měny?? Možná by to chtěl pořádnou deflaci, něco podobného co provedl Rašín....
    abc1
    •  
      25.01.2022 14:27

      Ústí nad Labem byty +60% y/y, jen další střípek do mozaiky o totální ztrátě důvěry v peníze a politiku centrálních bankéřů. A za vším hledej nedodržování inflačního cíle, vůbec se to nemuselo takto hekticky řešit, stačilo dodržovat nastavená pravidla inflace 2%. Všechno, co se vychyluje směrem pod nebo nad tuto hranici destabilizuje celý systém a pak je to přesně ode zdi ke zdi.. Navrhuju všechny centrální-bankéře vyházet bez nároku na odstupné :) https://youtu.be/QxwPhJ5vg7E
      bob
      • Spatne dane
        25.01.2022 14:48

        Proste a jednoduse chybne nastavena danova politika statu, kde je miziva majetkova dan. Az se budou platit 2% z ceny nemovitosti, pokud tam vlastnik nema trvale bydliste, tak se ceny zrealni a prestane to byt tak zajimave pro zahranicni spekulanty
        sleeper
        • jo Spatne dane
          25.01.2022 15:09

          spi dál jelimane, než si pořídíš předraženou nemovitost, tak zaplatíš státu 50% z příjmu a teprve za druhou půlku si můžeš koupit nemovitost, dan z nemovitosti je jedna z nejnemravnějších v systému co je páč opakovaně zdaňuje něco co již bylo mnohokráte zdaněno předtím
          Mike -Green D. is killing Europe
          • Re: jo Spatne dane
            25.01.2022 17:59

            Ovšem zdaleka ne každý, kdo má několik milionů na nákup investiční nemovitosti je řádně zdanil. Rusáci co tu ulejvaj prachy jsou jen jedna skupina kterou uvádím jako příklad. Zvýšit daně z nemovitostí 10 či 20 krát a zároven dát slevu na dani na poplatníka v řádu 50 tisíc v katastru obce, kde má trvalé bydliště. Kdybych chtěl bejt super hodnej tak by mohla být i druhá sleva třeba 20 tis. na rekreační nemovitost nebo 1 investiční byt.
            ..
          • Re: jo Spatne dane
            25.01.2022 15:16

            ... někomu, kdo si sám za těžce vydřené peníze (které ještě nejdříve musel zdanit, pak za tyto už zdaněné peníze si nakoupit materiál, pozemek, techniku atd. a opět zaplatit daň) nemovitost nepostavil, to nevysvětlíš. :o(
            Kočičák
            •  
              25.01.2022 15:54

              9 let zpátky jsem koupil dvě stavební parcely každou ~1200m^2. Jendu pro sebe a druhou do budoucna, kdyby si jedno z dětí chtělo postavit dům vedle, a já bych tak měl zajštěnou péči na stáří. No a teď mi sem tam příjde nabídka z realitky na prodej volného pozemku, kdy mi naposled nabídli o 350 % víc, než byla kupní cena. Možná by mě to mohlo těšit, ale netěší. Nemyslim si, že je to správně. Pouze to způsobuje rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými.
              sleeper
              • To:sleeper
                25.01.2022 16:16

                ... pokud by ČR nechtěla, aby pozemky a nemovitosti na našem území skupovali zahraniční spekulanti, tak měla nechat v platnosti "předsametový" zákon, který to nepovoloval a ne nyní trestat ty, jenž vlastní další nemovitost pro své potomky.
                Kočičák
        • Re: Spatne dane
          25.01.2022 15:00

          ... a taky by mohli zavést 99,99% daň z držení akcií, pak už by akcie nebyly tak zajímavé a akcionáři by se jich rádi zbavovali i za 1 Kč, že? :o)
          Kočičák
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m