Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: M2 pro akcie nevypadá slibně, Tesla roboti důležitější než elektromobily, ty nyní limituje hlavně cena

Perly týdne: M2 pro akcie nevypadá slibně, Tesla roboti důležitější než elektromobily, ty nyní limituje hlavně cena

28.01.2022 13:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle Bank of America Tesle chybí nové modely a její tržní podíl bude získávat konkurence. Musk pak míní, že důležité je hlavně věnovat se humanoidním robotům, kteří by nakonec mohli být významnější, než výroba elektromobilů. Goldman Sachs zase znatelně přehodnotil svůj pohled na další vývoj cen ropy. A ještě více v nových Perlách týdne.

Utažené finanční podmínky brzdící akcie: Zpomalující růst globální peněžní nabídky na úrovni agregátu M2 (v dolarovém vyjádření) pomáhá utahovat finanční podmínky v USA. A to je přímý negativní faktor pro valuace amerických akcií. Tak komentuje Goldman Sachs následující graf, který porovnává vývoj M2 s indexem finančních podmínek:
01
Zdroj: Twitter


Rostoucí konkurenční tlak na Teslu: John Murphy z Bank of America Securities hovořil na CNBC o tom, že Tesla má nedostatek nových modelů, které by mohla uvést na trh. Podle analytika je udržování cyklu nových modelů významné pro každou firmu v tomto odvětví a výjimkou není ani Muskova společnost. To, že nemá nové modely, je „podivné“ i s ohledem na vysoký počet nových vozů, které hodlá na trh uvést konkurence. Což bude mít za následek, že Tesla ztratí v následujících letech významnou část svého podílu na trhu s elektromobily. Murphy přitom nyní hodnotí investiční atraktivitu akcií Tesly neutrálně.

Analytik byl tázán i na význam, který má pro potenciální zákazníky dojezd elektromobilů. Míní, že kapacita baterií a dojezd není nyní rozhodujícím faktorem pro ty, kteří by zvažovali koupi elektromobilu. Současné parametry totiž podle něj již na běžné ježdění stačí. Limitujícím faktorem ale zůstává cena, protože elektromobil s cenovkou nad 50 tisíc dolarů si v USA může dovolit jen asi 10 % řidičů.

Nejen Tesla, ale všechny automobilky, které se chtějí na tomto trhu pohybovat, se tak musí zaměřovat na snižování nákladů, které by umožnilo i pokles cen a zvýšení dostupnosti elektromobilů. Z pohledu automobilek a amerického trhu by pak mohl být v této souvislosti přínosný plán současné americké vlády nazývaný Build Back Better.

CNBC poukazuje i na to, že podle Elona Muska je ohledně produktů nejdůležitější věnovat se vývoji humanoidních robotů. K tomu šéf Tesly v komentářích k posledním čtvrtletním výsledkům firmy dodal, že Cybertruck pravděpodobně na trh letos uveden nebude a společnost nepracuje na elektromobilu v ceně kolem 25 tisíc dolarů. CNBC k tomu dodala, že zatímco automobilky jako Ford, či GM měly minulý rok znatelné problémy s produkcí dané nedostatkem čipů, Tesla dokázala výrazně navýšit své tržby.

Vyšší ceny ropy? Goldman Sachs znatelně zvýšil své odhady cen ropy v následujících letech. Jak ukazuje následující graf, jeho dřívější očekávání se pohybovala mezi 80 a 90 dolary za barel, nyní ale komoditní experti banky míní, že ceny se u ropy Brent dostanou až nad 100 dolarů za barel:
02
Zdroj: Twitter

Ani kapitalismus, ani socialismus?
Ekonom Tim Taylor na stránkách The Conversable Economist poukazuje na výsledky průzkumu mezi Američany týkající se jejich postojů k řadě věcí, včetně socialismu a kapitalismu. The Gallup Poll se ptá Američanů na jejich postoje k socialismu a kapitalismu opakovaně, naposledy proběhl průzkum z podzimu minulého roku. Podle něj vnímá kapitalismus pozitivně 60 % Američanů a socialismus 38 % s tím, že tyto podíly se již dlouhou řadu let výrazně nemění.

Velkými oblíbenci Američanů jsou podle dat malé společnosti, negativní postoj k nim má je 3 % lidí. Na druhém konci spektra je pak federální vláda, kterou má v oblibě 38 % lidí, což je stejný podíl, jako u socialismu. Svobodné podnikání pak hodnotí pozitivně 84 % a vyloženě proti němu je jen 13 % lidí. The Conversable Economist také poukazuje na to, že pozitivní postoj vůči socialismu a kapitalismu by alespoň na první pohled měl být vzájemně se vylučující. Tedy, že buď má daný člověk pozitivní vztah k jednomu, či druhému. Zmíněný průzkum se ale ptal i na jiné kombinace a ukazuje se, že oba systémy vnímá pozitivně 21 % Američanů, negativně vnímá oba 18 % populace.

Kapitalizace a peněžní nabídka: Grafem pracujícím s peněžním agregátem M2 jsme začínali a také jím skončíme. Jeho následující verze porovnává kapitalizaci amerických akciových trhů s výší tohoto agregátu v USA. Mimořádně vysokých hodnot dosáhl poměr na konci internetové bubliny. Podle autorů grafu se ale i nyní pohybuje v prostoru, který pro akcie „nevypadá slibně“.
03
Zdroj: Twitter



Čtěte více:

OPEC očekává dobrý rok pro trh s ropou. Výhled poptávky nechává beze změn
18.01.2022 15:12
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zatím nechává výhled růstu ce...
Analytik Patrie k výsledkům Tesly: Skvělý kvartál, který však trh očekával
27.01.2022 12:38
Výsledkům Tesly rozhodně není co vyčíst a obzvlášť na úrovni nadále ro...
Bruegel: EU by se dokázala vypořádat s krátkým přerušením dodávek ruského plynu, ale s vážnými ekonomickými důsledky
28.01.2022 8:09
Evropská unie by se dokázala vypořádat s krátkodobým přerušením vešker...
Komentář: Slabší důvěra v evropské ekonomice a pozitivní očekávání
28.01.2022 12:26
Další pokles ekonomického sentimentu v EU v řadě jde na vrub pokračují...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.