Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Not so stable stablecoins a ČNB zasahuje proti nejistotě spojené s vlastní obměnou

Rozbřesk: Not so stable stablecoins a ČNB zasahuje proti nejistotě spojené s vlastní obměnou

13.05.2022 9:05
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Člověk přezdívaný jako boomer není zpravidla “in”, pokud jde o svět kryptoměn. Právě proto jej potěší, když se dočte, že i v tomto finančním ekosystému fungují standardní ekonomické zákonitosti, jako je třeba run na banky či spekulativní útok na fixní měnový kurz.

Přesně k něčemu takovému došlo v posledních hodinách a dnech u tzv. stablecoinu TerraUSD (zkratka UST), což byla kryptoměna, která měla udržovat fixní měnový kurz k americkému dolaru v poměru 1:1. Pikantní na tom je, že TerraUSD na rozdíl od jiných “stablecoinů” není, resp. nebyl alespoň částečně kryt dolarovými rezervami, ale byl řízen algoritmem, a v konečném důsledku ony rezervy představovaly jiné kryptoměny.

Veteráni na finančních trzích přitom dobře vědí, že v momentě, kdy jdou úrokové sazby ve vyspělých zemích nahoru, dostává to automaticky pod tlak všechny zranitelné pevné měnové kurzy. Takto Bundesbanka v roce 1992 rozložila Evropský směnný mechanismu quasi pevných kurzů v EU, takto Fed spustil v roce 1997 asijskou krizi, když neočekávaně zvýšil úrokové sazby, a tak bychom mohli pokračovat. Dnes žijeme v podobné době a stablecoinům se děje stejné příkoří, jako se tehdy dělo britské libře či thajskému bahtu. V případě TerraUSD jeho držitelé v kontextu rostoucích dolarových sazeb a všeobecné averze k riziku vzali nohy na ramena a provedli run na dotyčnou blockchainovou platformu. Kurz TerraUSD nejprve poklesl hluboko pod jeden USD, aby následně developeři tohoto cirkusu celý projekt vypnuli a hodnota tohoto stablecoinu klesla na terminální nulu.

Jaké z toho plyne poučení a proč o tom vůbec psát? Kromě toho, že úprk z kryptoměn může zvyšovat poptávku po dolaru (viz propad EUR/USD pod 1,05), tak svět stablecoinů v poslední době pěkně nabobtnal. Jeho tržní kapitalizace činila na počátku dubna přes 180 mld. USD. To sice není v globálním měřítku nějaké obrovské číslo, aby nabouralo finanční stabilitu, ale je dost velké na to, aby rozšířilo solidní nákazu. Řada investorů či spekulantů se dnes může ptát, kdo všechno má stablecoiny či dokonce jiné kryptoměny v aktivech, a expozici vůči těmto institucím začít redukovat…


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna včera výrazně zpevnila a vrátila se pod 25,00 EUR/CZK poté, co ČNB na svém mimořádném zasedání rozhodla obnovit intervence na podporu koruny. Ztráty v posledních seancích primárně odrážely nejistotu spojenou s novým guvernérem Alešem Michlem a celkovou obměnou bankovní rady. Nový guvernér hovořil o tom, že si nepřeje další růst sazeb po červnovém zasedání. Radikální výroky bez vazby na eventuální novou prognózu ve chvíli, kdy inflace míří vzhůru a inflační očekávání nejsou ukotvena, dostaly korunu logicky pod tlak.

Proto se ČNB rozhodla na mimořádném zasedání obnovit intervence na podporu koruny. Opět platí, že nebude zveřejňovat detaily operací. Ze statistiky devizových obchodů však vyplývá, že při startu ruské invaze v březnu tohoto roku nemusela ČNB prodat na trzích výrazné objemy rezerv. Platí stále, že jich má více než 160 miliard eur (přes 60 % HDP). Není sice jasné, jakou podporu měly tentokrát ad hoc intervence na stabilizaci koruny v bankovní radě. Dosavadní komentáře členů bankovní rady však naznačovaly, že “pasivní obrana” koruny má v bankovní radě širokou podporu.

Eurodolar

Eurodolar v kontextu celkové averze k riziku (viz úvod) a pokračující jestřábí rétorice Fedu propadl pod hladinu 1,05, s níž nějakou dobu bojoval. Co se týká Fedu - Senátem byl včera definitivně potvrzen Jerrome Powell jako jeho staronový šéf. Ten potvrdil, že Fed je na cestě zvýšit úrokové sazby o 50 bazických bodů na příštích dvou zasedáních, přičemž sám dále zpochybnil, že dosažení dvouprocentního cíle bude bezbolestné, resp. dojde na ono “měkké přistání”.
Dnes budou ve hře další výroky z Fedu, přičemž trh bude s napětí sledovat vývoj inflačních očekávání u amerických domácností (index nálady od University Michigan).

Akcie

Americké akcie i včera pokračovaly ve značně volatilním duchu. Jediný index Nasdaq dokázal nakonec ukončit den v plusu (+0,1 %). Nejlépe se dařilo telekomunikačnímu (AT&T +1,5 %, Comcast +3,9 %, Netflix +4,8 %) a farmaceutickému sektoru (Pfizer +1,9 %, Novavax +11,8 %, Moderna +5,5 %, BioNTech +9,6 %, Eli Lilly +1,8 %, Abbvie +1,5 %). Nedařilo se naopak finančnímu sektoru (Citigroup -2,3 %, Bank of America -1,4 %, Wells Fargo -1,8 %, Visa -1,4 %). Technologický sektor pak sice zakončil v těsném plusu, ovšem vývoj jednotlivých titulů byl značně nesourodý (Apple -2,7 %, Alphabet -0,7 %, Meta Platforms +1,3 %, AMD -1 %, Nvidia -2,7 %, Microsoft -2 %).

 
 

Čtěte více:

Americké hospodářství je stále silné a současná situace bezprecedentní, říká šéf JPMorgan
12.05.2022 13:13
Šéf JPMorgan Jamie Dimon v odpovědi na otázku týkající se inflace a m...
Fed by měl držet kurz a nepodléhat případným tlakům, byť by byly třeba z akciového trhu
13.05.2022 6:04
Fed se pohybuje správným směrem a to je pozitivní. Zda bude současné z...
ČNB intervenuje na obranu koruny, ta zpevnila pod 25 za euro
12.05.2022 11:45
Česká národní banka rozhodla zahájit intervence na devizovém trhu. Ban...
Čtvrtek ve znamení dalších výprodejů v USA, ke bude
12.05.2022 22:26
Americké akcie i dnes pokračovaly ve znečně volatilním duchu v průběhu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.