Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Má Čína skryté ekonomické rezervy?

Víkendář: Má Čína skryté ekonomické rezervy?

14.05.2022 10:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Během posledního roku jsem si všiml snižování optimismu ohledně růstového výhledu Číny. To dává smysl ve světle neustálého pandemického uzavíráni ekonomiky, pokračujících problémů v realitním sektoru či třeba podivného tažení proti internetovým společnostem. Na stránkách Noahopinion to píše ekonom Noah Smith, který mimo jiné působil jako komentátor Bloombergu. Co si on sám myslí o dalším vývoji v čínském hospodářství?

Čína má za sebou pozoruhodné období, kdy doháněla západní ekonomiky, ale podle ekonoma existuje řada důvodů, proč by tento příběh měl být u konce. Patří mezi ně krátkodobé, ale zejména strukturální faktory. Což je téma relevantní i pro investory, kteří mimochodem minulý měsíc Čínu ve velkém opouštěli (podle dat týkajících se mezinárodního toku kapitálu od Institute of International Finance).

Proč by investoři měli v Číně stále zůstávat? Smith míní, že dříve byla základním důvodem její výhoda na straně nákladů výroby, a zejména nákladů práce. Jenže i zde došlo ke změnám a nyní je důvodem, proč v Číně zůstávat, prostě velikost jejího domácího trhu. I kdyby totiž čínská vláda omezovala přístup zahraničních firem na něj, stále by představoval velkou příležitost. K tomu Smith dodává, že vedle překážek existují i důvody pro čínský optimismus.

Jedním z nich je demografický vývoj. Ten bývá často uváděn jako překážka dalšímu rychlému růstu čínského hospodářství, protože tamní populace stárne a mohl by nastat nedostatek pracovní síly. Smith ale poukazuje na studii, podle které by zvýšení věku odchodu do důchodu ze současných 60 let na 65 let „problémy s dostatkem pracovní síly v podstatě vyřešilo“.

Smith ale dodává, že on sám viděl, jaký efekt mělo zavedení povinného odchodu do důchodu v Japonsku. Zde totiž podle něj došlo k tomu, že tito „vynucení“ důchodci si nesedli před televize a nezačali popíjet pivo, ale našli si nějaké vedlejší zaměstnání, povětšinou hůře placené, než bylo to jejich původní. V případě Číny by to znamenalo, že posunutí věku odchodu do důchodu by ve skutečnosti nějakou pracovní sílu neuvolnilo, protože penzisté již předtím někde pracovali.

Otázek spojených s pracovní silou a odchodem do důchodu je více. Smith míní, že i kdyby posouvání věku odchodu fungovalo, mohlo by vést například k tomu, že firmy se budou držet starých pořádků a technologií a nebudou dostatečně inovovat. I když na druhou stranu je nesporné, že starší zaměstnanci a management zase mají zkušenosti, kterými ti mladí nedisponují.

Smith tedy poukazuje na to, že ohledně často zmiňované demografické brzdy to může být v Číně nakonec jinak. Ale on sám po zvážení všech pro a proti nakonec dospívá k tomu, že to „pravděpodobně bude taková brzda, o jaké se hovoří.“ Nezachrání to ani pokračující urbanizace, na kterou někteří také mohou spoléhat. Ta je podle oficiálních čísel stále hluboko pod urbanizací v USA.

Nicméně ekonom poukazuje na to, že v Číně se do lidí žijících ve městech započítávají jen města s více než 100 000 obyvateli, v USA je hranice nad 2 500 obyvateli. Podle amerických standardů je tak urbanizace v Číně mnohem dál a potenciál pro její další prohlubování je nižší. Jaký by mohla mít na čínský růst dopady produktivita a další strukturální faktory? Uvidíme ve druhé části článku, kterou zveřejníme na Patria.cz zítra.

Zdroj: Noahpinion


 

Čtěte více:

Jak čínský lockdown dopadá na druhou největší světovou ekonomiku
14.04.2022 6:09
Uzavírky v Číně, které mají zabránit nejhorší epidemii Covidu, poškodi...
Čínské akcie kvůli dopadům pandemie klesly nejvíce od února 2020
25.04.2022 11:06
Čínské akcie zaznamenaly kvůli obavám z dopadů protipandemických opatř...
Víkendář: Ceny zemního plynu začnou klesat
07.05.2022 10:04
Ed Morse, který stojí v čele komoditního výzkumu v Citigroup, se toho ...
Analytik k výsledkům Adidas: Čínský drak lapá po dechu
06.05.2022 15:35
Špatným zprávám, zdá se, není konce a po odchodu z ruského trhu jsou p...
Růst vývozu z Číny v dubnu kvůli covidu-19 prudce zpomalil
09.05.2022 8:48
Růst vývozu z Číny v dubnu prudce zpomalil a dovoz zůstal beze změny, ...

Váš názor
  • Čimerika
    15.05.2022 10:15

    Čína bude i nadále prosperovat, coby součást Čimeriky, což je "soustátí" USA a Číny. Západní část Čimeriky (USA) si bude půjčovat peníze od východní (Čína) a za ně bude ve východní Čimerice nakupovat. Když to nebude stačit tak zase FED natiskne. Novým impulsem k prosperitě Čimeriky je chytrý tah USA s vyprovokováním války na Ukrajině. Jejím důsledkem bude odstřižení Evropy od levných ruských surovin a jejich postupné přesměrování do Číny. Americká výroba v Číně pojede na levné suroviny z Ruska a Evropa s omezeným množstvím předražených surovin odjinud přestane být konkurentem Čimeriky. ... https://www.iir.cz/menovy-a-financni-neporadek-ohrozena-globalizace-a-co-s-tim-vsim-ma-cimerika
    Jan47
    • Re: Čimerika
      15.05.2022 11:50

      A kromě toho jako správný užitečný idi.t vynecháváš, co se nehodí do světa nenávisti k americe.tedy, že Čína dávno zhusta tidkne a že si Čína půjčuje od Ameriky čím dále méně.
      Velkamedvědice
      • VM
        15.05.2022 11:58

        Ty jsi z toho trollování úplně zblbnul. Už si pleteš kdo si od koho půjčuje.
        Jan47
        • Re: VM
          15.05.2022 12:04

          No tak jsem se upsal Ivane, Troll rozšiřující rusou propagandu seš evidentně Ty. Já jen reaguji na bezpáteřní kolabolaranty, které obhajují vraždění. A na Polsko zapomeňte. Máte pouze jádro a je Vás moc. Jinak jste nuly a dostali by jste na zadek. https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/ruska-propaganda-stupnuje-vyhruzky-polsko-uz-parkrat-prestalo-existovat-40397052#source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
          Velkamedvědice
          • VM
            15.05.2022 12:11

            Kdybys odsuzoval i řádově větší rozsah vraždění prováděný Američany, tak by tě ještě někdo mohl brát vážně. Takto je jasné, že jsi placený troll.
            Jan47
            • Re: VM
              15.05.2022 15:44

              A ry seš lhář Ivane. Dilož, kde jsem obhajoval americjý výviz demokracie.Pristě seš prolhaný chudák, co jen zneužívá západ. Za poskednich oarnáct les se Usa jen stahuje a vy vraždite. Jste sv.ně.
              Velkamedvědice
              • VM
                15.05.2022 16:24

                Medvěde, nějak nám blbneš. Takhle si trollováním nic nevyděláš. Dolož, kde jsem napsal, že obhajuješ americký vývoz demokracie. Já jen upozorňuju na to, že když Američané povraždili řádově více lidí, než Rusové na Ukrajině, tak jsi byl zticha. Ještě dnes by sis nedovolil americké vraždění kritizovat. Proč asi?
                Jan47
                • Re: VM
                  15.05.2022 16:53

                  Lžeš.
                  Velkamedvědice
                  •  
                    15.05.2022 16:56

                    A kromě toho, že lžeš, jen amorální zrůdy jako ty, obhajují vrahy tím, že už zabíjel i někdo jiný. Seš odpad. Ruská onuce a úchyl z rukama od krve. A zřejmě i hlupák, když si termín vývoz demokracie nepochopil.
                    Velkamedvědice
                    • VM
                      15.05.2022 17:48

                      Já vrahy neobhajuju. Nejsem nikým placen, takže měřím všem stejným metrem. To ty si dovolit nemůžeš. Nedostal bys žold za trollování. Termín "vývoz demokracie" jsem pochopil velmi dobře. Ty nemůžeš psát o vraždění, kterého se dopouštěli Američané. Ty to musíš maskovat pojmem "vývoz demokracie".
                      Jan47
                      • Re: VM
                        15.05.2022 19:55

                        Škoda. Kdyby tě někdo platil, tak by se ty tvoje výblitky daly pochopit. Pokud to děláš zadarmo, tak jsi jen obyčejný blb.
                        al321
                        • al321
                          15.05.2022 20:05

                          Z tvého příspěvku usuzuju, že s mými názory nesouhlasíš. Můžeš uvést konkrétně, v čem nemám pravdu?
                          Jan47
                      • Re: VM
                        15.05.2022 19:15

                        Kecy. To zkoušej na schůzi na ty tupější, odvádět pozornost. Seš normální dě.ka Na západě se cpeš , ale sloužíš východu.
                        Velkamedvědice
    • Re: Čimerika
      15.05.2022 11:34

      Valku vyprovokovali zrůdy jako ty. Udájně z důvodu denacifikace feťáků a osvobození rusů tak nelži .Akorát jste hluoáci. Důsledkem bude priblížemí NATO skrze Finsko a lépe ozbrojená Ukrajina. Absolutní ttolové šíří bláboly, že jde o levnou topu v Číně pro Ameriku.
      Velkamedvědice
      • VM
        15.05.2022 12:06

        Medvěde, lidé dobře vědí jak se věci mají. Mluvím s nimi. Jsou zticha, protože si nechtějí dělat problémy. Ale jo, jen ať jsou všichni v NATO, ať je tam třeba i Čína s Indii. Já mám život za sebou a potomky nemám. Jaderná apokalypsa mne neděsí.
        Jan47
        • Re: VM
          15.05.2022 12:15

          Jádrem vyhrožujete jenom vy. NATO jim nikdy nevyhrožovalo, ani ho nepoužilo.
          Velkamedvědice
          • VM
            15.05.2022 13:13

            Západ je v konvenční výzbroji řádově silnější než Rusko. Rusko proto dává najevo, že se bude bránit jadernými zbraněmi. Rozšiřování NATO a jeho přibližování k hranicím Ruska může mít dva důvody. Buď chce Západ Rusko napadnout nebo chce pouze Rusko vyprovokovat k akci jako je na Ukrajině. Já jsem přesvědčen, že jde o to druhé, tedy vyprovokovat Rusko, aby byl důvod zbavit Evropu levných ruských surovin a přesměrovat je do Číny, kde májí USA velkou část své výroby. Pokud máš jiné vysvětlení pro přibližování NATO k Rusku, tak ho napiš.
            Jan47
            • Re: VM
              15.05.2022 15:47

              Seš prolhaný úchyl.Nikdo vás nenapadl, ani neprovokoval, ty vymytá jrvelačná ruská onuce.Melu byste všichni viset.
              Velkamedvědice
            • Re: Přiblížení NATO
              15.05.2022 14:28

              Je to tak, že vlady statů v Evropě a většiny občanů maji zajem o zajištění efektivní bezpečnosti proti agresorům. Znamená to pto ně přístup k pokrocilym vojenským technologiím a mnohonasobné zvětšení velikosti armády. Zejména státy, které žily pod ruskou nadvládou mají o bezpečnost. To prorusky orientovaným lidem, těm co snadno sednou nalep a vojákům hybridní ruské valky vadi a bude vadit. Vaše konspirace jsou trapné a známé z ČSSR a SSSR.
              Asistentor
              • Asistentor
                15.05.2022 15:09

                Bezpečnost východní Evropy se dala zajistit racionálnějším způsobem. Státy východní Evropy mohly zůstat neutrální a pojistkou proti napadení mohly řešit smlouvami s NATO o vzájemné vojenské pomoci. Např. v případě napadení Ruskem, by mohlo NATO zcela legálně bránit napadený stát. Zároveň by se Rusko nemohlo cítit ze strany NATO ohroženo, protože by ve východní Evropě nebyly rozmístěny zbraně NATO. Pro USA by bylo také nepřijatelné, kdyby Rusko umísťovalo zbraně ve státech v blízkosti hranic USA. V roce 1962 byly dokonce ochotny jít do jaderné války, pokud SSSR nestáhne zbraně z Kuby. Důkazem, že si jsou Američané vědomi ruského pocitu ohrožení, je projev George Friedmana z roku 2015. ... https://www.youtube.com/watch?v=1r3UiQkW7o8
                Jan47
                • Ruská onuce
                  15.05.2022 19:19

                  bude diktovat svobodným státům, co mohou. Seš stejnán svi.ě jako Putin. Ukrajina v NATO nebyla, proto jste ji napadli. Zbabělí vrazi. A ještě de.enti. Ukrajina se vyzbrojí , Finsko půjde do NATO a zrůdy, jako ty, co se cpou na západě budou mít poptákách. Prolhaně dě.ky. Prý jdeme osvobodit Doněcko. Skončíš v pekle kolaborante.
                  Velkamedvědice
                  • Re: Ruská onuce
                    15.05.2022 20:23

                    Kuba také nebyla členem Varšavské smlouvy, tak proč Američané velkoryse nemávli rukou nad sovětskými zbraněmi na Kubě? Já jsem jen nastínil, jak by mělo vypadat řešení bezpečnostní situace ve východní Evropě, aby byl zachován mír. Ale ten ty nechceš. Ty chceš válku, tak ji máš. O tom, kdo skončí v pekle, ty určitě rozhodovat nebudeš. Poskoci mocných, jako jsi ty, se mají dlouho dobře a pak nejednou ne. Až lidé pochopí, o co jde, jejich hněv bude strašný. Myslí na to.
                    Jan47
                    •  
                      15.05.2022 20:47

                      Zm.di jako ty to mají jasné. Ja chci valku zrůdo? Vy nesmyslné vrazdíte a ty ty to podporuješ a lzes.Seber se pakuj šmejde. Mezi slušnými lidmi nemaš co dělat. Seš vrah a lhař.
                      Velkamedvědice
              •  
                15.05.2022 14:57

                Švédové a Finové, kdyz viděli čeho je Rusko v této době schopno, tak se rozhodli vystoupit z pacifistické neutrality a zažádat o vstup do NATO.
                Asistentor
                •  
                  15.05.2022 15:05

                  Čím větši zkušenosti s Ruským vlivem občané státu mají, tím víc se hrnou do NATO. Takto Rusové přivádějí do NATO dalši a dalši staty. Řusko vyprovokovalo tyto staty. Je to v opačném gardu nez píšete.
                  Asistentor
        • Re: VM
          15.05.2022 12:14

          Já mluvil o Tvých blábolech naposledy s Ukrajinci včera. Jsou vyřízení z toho, co o nich vykládáte. Těm, co jim pomáhají jsou vděčni. Rusko nikdy napadnout nemínili. Zelenského si váží. A jistě, lidé jako ty je v Česku spousta. To nepopírám. Zvláště důchodci a méně vzdělání. Jinak češi jsou odjakživa závistiví udavači, které vzajímá pohled do cizího talíře. To lze doložit. Ovšem kdo nemá IQ tyqve, vidí, že důsledek je přesně opačný, než uvádíte. Evropa se spíše sjednotila, NATO se přiblíží. Ukrajina bude lépe západem vyzbrojena, a žádní osvobození ala sudety ruské vrahy nevítají. A ať je USA jaké chce, na potlačení globálního komunismu ve světě má obří podíl.
          Velkamedvědice
          • VM
            15.05.2022 13:22

            Kdo ideologii komunismu vytvořil a její prosazení do praxe financoval? Rusové?
            Jan47
    • Re: Čimerika
      15.05.2022 10:45

      Oba mají celkový dluh kolem 300% HDP. Vzhledem k tomu že jsou na tom s dluhy podobně, tak se v tisknutí budou střídat. Jeden bude tisknout v sudý měsíc a druhý v lichý
      HenryFord
      •  
        15.05.2022 11:11

        Možná si to zjednoduší tím, že zavedou dolary i ve východní Čimerice.
        Jan47
  • Zvýšení věku odchodu do důchodu
    14.05.2022 12:28

    Dočetl jsem jenom k tomu odchodu do důchodu. Možná, že jsem něco zaspal, ale v Číně žádný důchodový systém nemají. A jestli jsou tím myšleni státní zaměstnanci, tak to je irelevantní. Dále nemá cenu článek číst.
    Želvák Burzovní
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data