Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomika EU letos podle Komise výrazně zpomalí, růst Česka pod průměrem

Ekonomika EU letos podle Komise výrazně zpomalí, růst Česka pod průměrem

16.05.2022 11:26, aktualizováno: 16.5. 11:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Letošní růst ekonomiky Evropské unie bude proti původním odhadům výrazně pomalejší, zejména kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajině. Ve své jarní makroekonomické prognóze to dnes uvedla Evropská komise (EK). Unijní exekutiva nyní očekává růst hrubého domácího produktu (HDP) sedmadvacítky členských zemí o 2,7 procenta, zatímco krátce před začátkem války v únoru předpovídala čtyři procenta.

Komise výrazně zvýšila také odhadovanou hodnotu inflace, která by letos měla v EU průměrně dosáhnout 6,8 procenta. V únoru přitom očekávala 3,9 procenta. S prognózou novináře na tiskové konferenci seznámil komisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni.

V příštím roce by měla ekonomika EU vykázat růst o 2,3 procenta, což je o polovinu procentního bodu pod dřívějším odhadem. Pro 19 zemí eurozóny počítá letos i příští rok komise se shodnými růstovými údaji jako pro celou unii.

Evropská ekonomika se stále vzpamatovává z dopadů koronavirové krize a ekonomové původně očekávali, že se jí letos podaří dosáhnout stabilního růstu.

"Válka způsobila prudký růst cen energií a dále přerušila dodavatelské řetězce, takže nyní očekáváme, že vyšší inflace vydrží déle," prohlásil dnes eurokomisař Gentiloni.

Hospodářství EU podle něj naproti tomu může těžit ze silného loňského oživení, relativně nízké nezaměstnanosti a také očekávaných pozitivních dopadů investic z mimořádného fondu obnovy.

Růst evropské ekonomiky by se v případě přerušení dodávek plynu takřka zastavil

V případě přerušení dodávek zemního plynu z Ruska do zemí EU by se pak růst zemí bloku téměř zastavil, zatímco ceny zvyšování cen by se ještě urychlilo, ukazuje rizikový scénář výhledu Komise. Ekonomika EU by se v takovém případě zvětšila pouze o 0,2 %, průměrná inflace by překonala hranici 9 % díky potížím evropských vlád najít alternativní dodavatele energií potřebných k pohánění svých hospodářství. V následujícím roce 2023 by ekonomika sedmadvacítky oproti základnímu scénáři rostla o procentní bod pomaleji.

1

Ruská invaze na Ukrajinu a odvetné sankce ze strany západních zemí zhoršily výhled pro globální ekonomiku navýšením cen energií a současným dalším omezením dodavatelských řetězců, které se stále nevzpamatovali z dopadů pandemie koronaviru. Země EU jsou jedním z nejhůře zasažených regionů kvůli závislosti na ruských energiích a geografické blízkosti konfliktu.

2

Přerušení toku ruského plynu do Evropy tak zůstává klíčovým rizikem výhledu, případný nedostatek komodity by mohl stlačit nevětší ekonomiku regionu, Německo, do recese. Německý kancléř Olaf Scholz varoval v takovém případě před vážnou ekonomickou krizí.

Gentiloni podotkl, že prognóza je do značné míry nejistá kvůli těžko předpovídatelnému vývoji ruské agrese vůči sousední zemi. Otazník je zvláště nad cenami energií, neboť evropský blok se snaží kvůli počínání Moskvy snažit závislosti na ruské ropě a plynu. V Bruselu dnes o možném embargu na dovoz ruské ropy už po několikáté jednají zástupci členských zemí bloku.

EK snížila výhled letošního růstu české ekonomiky na 1,9 ze 4,4 procenta

Růst české ekonomiky letos bude činit jen 1,9 procenta, a bude tedy slabší než průměr Evropské unie. Uvedla to dnes ve své pravidelné makroekonomické prognóze Evropská komise, a výrazně tak snížila svůj únorový odhad, který činil 4,4 procenta. Růst v České republice bude podle komise brzdit nejistota a zvyšování cen.

Loni podle EK české hospodářství vzrostlo o 3,3 procenta. Na příští rok Brusel očekává růst české ekonomiky o 2,7 procenta. To už je o čtyři desetiny procentního bodu více než průměr celé sedmadvacítky.

Komise snížení výhledu zdůvodnila narušenými dodavatelskými řetězci, které zapříčinila ruská invaze na Ukrajinu a koronavirová uzávěra v Číně, stejně jako zvýšená míra inflace, kterou mají na svědomí vyšší ceny energií a zboží.

Inflace by měla vrcholit v letošním druhém kvartálu. Za celý rok bude v průměru činit 11,7 procenta, v roce 2023 pak podle komise zpomalí na 4,5 procenta díky posílení domácí měny a stabilizaci cen energií. I tak ale její míra výrazně převýší odhadovaný letošní unijní průměr 6,8 procenta.

Hlavním motorem růstu podle EK zůstává domácí poptávka. A to přesto, že vysoká inflace výrazně stlačí reálné disponibilní příjmy domácností. Podpoří ji totiž výdaje zhruba 400.000 uprchlíků, kteří se do ČR uchýlili před ruskou invazí na Ukrajinu.

Česká národní banka počátkem tohoto měsíce zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošek, pro příští rok ho naopak mírně zlepšila. Letos čeká růst hrubého domácího produktu (HDP) o 0,8 procenta a příští rok o 3,6 procenta. V únorové prognóze odhadovala pro letošek růst o tři procenta a příští rok o 3,4 procenta.

Zdroj: čtk, Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Čínský průmysl a maloobchod oslabily kvůli koronaviru více, než se čekalo
16.05.2022 8:16
Čínský průmysl v dubnu meziročně klesl o 2,9 procenta a maloobchod d...
Rozbřesk: Proč je koruna nervózní z nového guvernéra?
16.05.2022 9:12
Česká koruna nenese obměnu v bankovní radě vůbec dobře. V souvislosti ...
Renault se zbavil ruských aktiv, Evropa zahájí nový týden poklesem
16.05.2022 8:52
Evropské akciové trhy zahájí nový týden nejspíše poklesem, futures pan...
Meziroční výrobní inflace překonala 26 %. Ceny v zemedělství rostly nejrychleji od roku 1992
16.05.2022 9:22
Ceny průmyslových výrobců vzrostly v dubnu meziročně o 26,6 procenta ...

Váš názor
  • "Valka zpusobila prudky rust cen energii", prohlasil dnes eurokomisar Gentiloni. OPRAVDU???
    16.05.2022 13:54

    Udaje ČSÚ za CZ lze plus minus povazovat za relevantni i pro EU. V 2/2021 "mezirocne KLESLY zejmena ceny v odvetvi koksu a rafinovanych ropnych produktu". /// O rok pozdeji 2/2022 mezirocne "NEJVICE VZROSTLY ceny v odvetvi koksu a rafinovanych ropnych produktu", "uhrnny index vyznamne ovlivnily ceny elektriny, plynu a pary +45,5%, z toho elektriny, prenosu, rozvodu a obchodu s elektrinou +57,7%. /// Za 2 mesice VALKY 3+4/2022 mezimesicne elektrina-plyn-para +2,3%, resp.+1,6%. /// Proc clen evropske komise siri DEZINFORMACE a LŽI?? Bude to tim, ze v EK zasedaji NOVINÁŘ, SLOUPKAŘ, BÁSNÍŘKA??? Mozna by se jim do spolku hodil nejaky EKONOM, aby vsem tem kvazipolitikum s pionyrskym satkem, svazackym elanem a zaplnenym diarem, pri pauze osvetlil pojem DESTRUKCE OBCHODU A PRUMYSLU.
    Mudr.c
    • Re: "Valka zpusobila prudky rust cen energii", prohlasil dnes eurokomisar Gentiloni. OPRAVDU???
      16.05.2022 18:33

      Jen mne zajímalo, kdo to má anebo vůbec nemá dobře vymyšlené … Brusel anebo WH?
      Český Čert
    • Re: "Valka zpusobila prudky rust cen energii", prohlasil dnes eurokomisar Gentiloni. OPRAVDU???
      16.05.2022 17:59

      Ne. To bude tím, že nervozita z války byla jž před prvním výstřelem, i když jste ji ještě popírali. A to samé energie. Válka začala postupně. vyhazováním zbrojních skladů až po z x násobení spotů, pak se teprve začlo střílet
      Velkamedvědice
    • Re: "Valka zpusobila prudky rust cen energii", prohlasil dnes eurokomisar Gentiloni. OPRAVDU???
      16.05.2022 15:56

      Proč? Protože je třeba najít viníka za neschopnost Evropy, proto kopneme do Rusa a jsme vítězi
      abc1
      • ABC
        17.05.2022 17:29

        Mi, prosím, popiš "schopnost Ruska" :D:D Jej, to bude abstrakce.
        Gyroskop
      • Abc
        16.05.2022 17:56

        Pravda bolí, co...Podívej se za kolik prodávají okmažitě indii a za kolik Evropě. A ty jim za to tleskáš. Co na těch vrazích furt vidíš, nechápu.
        Velkamedvědice
  •  
    16.05.2022 12:43

    Tak to třeba vymyslet další sankce. A inflaci si je třeba hýčkat, dobře už bylo…
    Český Čert
    •  
      16.05.2022 14:01

      Hm, tak ses vyblil a můžeš si jít uvařit pirožky. V této situaci se můžou centrbanky postavit na hlavu a prostě nic nesmůžou. Válka je inflační. To je prostě pravidlo. A ať si Rusové užívají toho, co vymysleli, nahrhli. Moment, co vlastně Rusové za posle 20 let vytvořili? Jo, z RUS se komplet vypařil Siemens. To štípne.
      Gyroskop
      •  
        16.05.2022 14:21

        Vlastně jo, centrbanky muzou vytisknout hnojiva, logisticke cesty jak dostat blokovane plodiny - treba nejaky pruplav, zrocinka to napichnout na Miloskuv sen - splavna Odra. Zrovinkaby neuskodilo natisknout benzin, plyn. I ty rozbombardovane chenicky na hnojivo se daji vytisknout-rika se tomu 3D tisk. Pry tam nacci delali chemicke zbrane.
        Gyroskop
      •  
        16.05.2022 14:05

        Dyť to klasický "vlastenec" z mozkem SPD.. Píše furt samé a to snad tady an i nebydlí. ztráta času...
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
23.04.2024
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů