Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak správně naskočit do pozice a včas ji opustit. Třetí díl webináře Staňte se mistry tradingu už 19. 5. od 15:00!

Jak správně naskočit do pozice a včas ji opustit. Třetí díl webináře Staňte se mistry tradingu už 19. 5. od 15:00!

18.05.2022 6:01
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Již ve čtvrtek se na dalším webináři vrátíme k tématu tradingu a aktivního obchodování, které se ale dle mého názoru neobejde bez určité formy technické analýzy. Přístupů k technické analýze je skoro tolik, kolik je jejich následovatelů. Někdo dává přednost následování trendu, někdo je naopak kontrarián a další vyhledává trh oscilující v pásmu. Někomu vyhovuje klidný trh s nízkou volatilitou, jiný zase vyhledává bouřlivé období s vysokou volatilitou. Pro každý styl obchodování se hodí znát a sledovat jiné indikátory. Žádný z nich ale není svatým grálem a žádný z nich nedokáže zajistit pravidelné zisky při nízké volatilitě.

Následující webinář nebude o představení všech možných indikátorů, jednak protože to v daném časovém úseku není možné, a jednak se domnívám, že jednoduché věci často fungují nejlépe. Většina technických analytiků se zaměřuje na odhad aktuálního trendu, a proto se i my zaměříme na část technické analýzy, která si klade za cíl stanovení aktuálního trendu. Logika tohoto přístupu je taková, že trendy mají tendenci pokračovat. Základním principem je tedy odhalení silného, právě rozběhnutého trendu, naskočení do pozice s rozumným stop lossem a pak včasné opuštění pozice.

Jak vidíte, nic z toho se nezaměřuje na chytání dna a odhadnutí vrcholu. V jedné knížce jsem četl hezké shrnutí tohoto technického přístupu, které znělo asi takhle (vegetariánům se předem omlouvám): „Je to jako, když máte kost plnou masa, ale vy z ní vyjíte jen to nejlepší uprostřed, aniž by vás trápily ty zbytky po stranách“. Jak říká slavný trader Larry Hite: „Pokud diverzifikujete, kontrolujete své riziko a následujete trend, tak to prostě musí fungovat“.

Technická analýza (TA) vám umožní připravit si strategii a plán. Není to něco, co vám zaručí pohádkové zisky. Ačkoliv vás TA nespasí, ochrání vás před sebe samými a před tzv. over-tradingem, což je nadměrné obchodování bez jasné strategie. Na základě technické analýzy si můžete nastavit pevná pravidla, jako je například obchodování jen při průrazu více než tříměsíční formace, nakupování pouze při ceně nad 200denním průměrem nebo obchodování pouze průrazů potvrzených zvýšeným objemem atd.

Slavný Jesse Livermore kdysi řekl: „Spekulanti bez plánu jsou jako generál bez strategie, a tudíž bez akčního bojového plánu. Spekulanti bez jediného jasného plánu mohou pouze jednat a reagovat. Jednat a reagovat na střely a šípy akciového trhu, dokud nebudou poraženi.“ Legendární investor Stanley Druckenmiller kdysi uvedl: „K načasování trhu nikdy nevyužívám valuaci. K analýze načasování využívám zhodnocení likvidity a technickou analýzu. Valuace mi říká pouze to, jak daleko může jít trh ve chvíli, kdy do něj vstoupí nový katalyzátor, který změní směr trhu. Tímto katalyzátorem je likvidita a moje technická analýza ji, doufám, odhalí.“

Proto si na webináři kladu za cíl, ne vnutit vám, ale ukázat vám a seznámit vás se základním přístupem k TA. A v ideálním případě vám otevřít cestu k dalšímu vzdělávání a hledání vlastního ideálního investičního přístupu. Ten už si ale musíte ušít na míru sami tak, aby vyhovoval vašim individuálním preferencím, přesvědčením, finančním možnostem, charakteru atd. TA by měla být využívána jako tradingový nástroj, a ne jako nástroj k předpovídání cen. Uvědomění si nedokonalostí TA je jedním ze základních předpokladů pro její úspěšné využívání.

Představením si základních principů TA se nám zároveň otevírá cesta k té asi nejzajímavější části tradingu, a sice ke zkoumání různých tradingových strategií a set-upů. V druhé části semináře se postupně přesuneme k využívání TA v praxi a na závěr se podíváme na výsledky testování určitých druhů strategií postavených na průrazu formace. Tím se naladíme na konkrétní a detailně popsané tradingové strategie a set-upy, které ale budou předmětem až dalšího webináře.

Chcete ještě více poodhalit tajemství tradingu a osvojit či prohloubit si znalost užitečného nástroje v podobě technické analýzy? Zapište se na live webinář Staňte se mistry tradingu III – Technická analýza se mnou ve čtvrtek 19. května od 15:00 s registrací zdarma na tomto odkazu. Na stejném odkazu si do té doby můžete stáhnout a poslechnout záznam mých předchozích webinářů Staňte se mistry tradingu I a II či předchozího webináře, zaměřeného na dlouhodobé investování pod názvem Pohled hodnotového investora na současné trhy. Na stejném místě najdete i záznam nedávné investiční konference Patrie VÝZVA JMÉNEM STAGFLACE: INVESTOVÁNÍ V EXTRÉMNÍ DOBĚ, kde jsem měl tu čest být jedním ze spíkrů po boku svých kolegů a hostů Patrie Jaroslava Šury a Zdeňka Tůmy.

Těším se na online setkání!


Pavol Mokoš

 

Čtěte více:

12.03.2022 14:33
Nedávno jsem zde psal o technické analýze a o jejím místě v rámci širo...
Víc hlav víc ví? Jak je to s moudrostí davu na akciovém trhu
08.04.2022 5:55
Všichni jsme již mnohokrát slyšeli podobné klišé jako „když chceš vydě...
Momentové investiční strategie aneb jakým způsobem překonávají hlavní indexy profíci
23.04.2022 14:36
O investiční strategii investování do akcií se silným momentem jste ji...
Úspěšné momentové strategie a jejich tuning pro výnosy s nižším rizikem
30.04.2022 13:47
V minulém článku jsme si představili momentovou investiční strategii. ...
Není to jen čmárání v grafech. Jak získat drobnou výhodu oproti trhu. Třetí díl webináře Staňte se mistry tradingu už 19. 5. od 15:00!
15.05.2022 10:32
Vojenský konflikt na Ukrajině výrazně zamával s celým trhem a taky výr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m