Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Aleš Michl dostal od trhů žlutou kartu, Tomáš Holub nechce jít tureckou cestou

Rozbřesk: Aleš Michl dostal od trhů žlutou kartu, Tomáš Holub nechce jít tureckou cestou

18.05.2022 9:11
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Tomáš Holub z bankovní rady ČNB včera hovořil v Hospodářských novinách o tom, že nový guvernér dostal od trhů “žlutou kartu” ještě před tím, než se dostal na hřiště. V relativně otevřeném vystoupení Tomáš Holub jasně mluvil o tom, že si v tuto chvíli slabou korunu centrální banka nemůže dovolit. Znepokojují ho zejména neukotvená inflační očekávání podniků, která skutečně znepokojující jsou - ta střednědobá se pohybují v okolí 6,00 % na historických maximech. Podle jeho slov je v tuto chvíli kriticky důležité, aby byla diskontinuita v rozhodování bankovní rady co nejmenší. Varoval otevřeně před tureckým scénářem, ve kterém padající kurz způsobený nepřiměřeně nízkými reálnými sazbami vedl k výprodejům měny, dalšímu růstu inflace, mezd a inflačních očekávání a zpětně k poklesu reálné sazby vedoucí k opětovnému odlivu peněz z turecké liry.

Turecké srovnání je v tuto chvíli možná extrémní - Česko má výrazně vyšší devizové rezervy (dvojnásobek krátkodobého zahraničního dluhu) a na rozdíl od Turecka bezesporu lepší vnější rovnováhu a solidní nízko-inflační historii. Logika tureckého příměru je však v jádru správná - pokud bankovní rada při ne-ukotvených inflačních očekáváních a rostoucí inflaci jednoduše apriori začne odmítat další růst sazeb, hraje si s ohněm.

V této souvislosti Tomáš Holub nepřímo ocenil “odvahu” v rozhodování kolegů Tomáše Niedetzkého a Vojtěcha Bendy, kteří opětovně zvedali ruku pro vyšší úrokové sazby, i když tím riskují, že nebudou prezidentem do bankovní rady znovu jmenováni. Je otázka, jak rozhodne nakonec bankovní rada v červnu, kdy bude ještě naposledy rozhodovat ve starém složení. Po vyšší dubnové inflaci a ve světle slabšího kurzu koruny by bylo logické provést ještě jeden velký krok. Tak, aby naprostou většinu “černé práce” odvedla stará bankovní rada a na tu novou připadla na několik kvartálů dopředu jen “udržovací” role…


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se drží v relativně úzkém pásmu v okolí 24,70 EUR/CZK. Na jednu stranu se jí může líbit o něco nižší napětí na globálních trzích a nedávné intervence centrální banky, na druhé straně nejistota spojená s obměnou bankovní rady zůstává extrémní. Nová podoba bankovní rady a míra diskontinuity v rozhodování budou pro korunu bezesporu v nejbližších týdnech klíčovým faktorem - buď nás čeká zklidnění nebo další výprodeje a obrana koruny s použitím devizových rezerv (v tuto chvíli pravděpodobně pod 25,00 EUR/CZK).

Eurodolar

Eurodolar vylétl včera o figuru a půl výše v reakci na jestřábí komentář holandského člena bankovní rady ECB Klaase Knota. Ten uvedl, že ECB by v červenci mohla zvednout sazby o 50 bazických bodů (pokud se ukáže, že inflace nabírá na síle). Posilování eurodolaru se nicméně zastavilo odpoledne poté, co byla zveřejněna velmi silná americká data za maloobchod a průmysl za měsíc duben. Ta ukazují na to, že start americké ekonomiky do druhého čtvrtletí nebyl vůbec špatný. Dobrý dojem z ekonomiky konec konců potvrdil i šéf Fedu Powell, který zopakoval, že ekonomika je připravena unést sérii několika zvýšení o 50 bazických bodů.

Regionální Forex
Nehledě na válku v sousední Ukrajině vykázaly polská i maďarská ekonomika velmi rychlý růst v prvním čtvrtletí tohoto roku. Reálný HDP se zvýšil v obou případech o více než 2 % mezikvartálně a více než 8 % meziročně. Následující kvartály budou nepochybně slabší, nicméně tato vynikající čísla dávají jak NBP, tak MNB dost silné argumenty k tomu, aby pokračovaly v utahování měnové politiky. v tomto smyslu se také již vyjádřil i viceguvernér MNB Virág, který uvedl, že by reálné úrokové sazby měly být pozitivní, aby došlo ke zpomalení inflace. Forintu se po těchto slovech podařilo smazat většinu pondělních ztrát.

Akcie
Nejvýrazněji včera posiloval technologický Nasdaq Composite, který přidal více jak 250 b. a přerušil tím pondělní propad. Průmyslový index Dow Jones Industrial Average přidal cca 330 bodů a potvrdil již tří denní rally. Čistý zisk na akcii společnosti Walmart zaostal za odhady trhu o 12 %, když reportovaný zisk na akci byl 1,30 USD, ovšem očekávání trhu bylo rovno 1,475 USD, WMT US -11,38 %. Stoupaly i akcie Baidu či Alibaby, JD +4,15 %, BIDU +4,79 %, BABA +6,37 %. Společnosti AMD posílila o více jak 15 % a při včerejším obchodním dni to byla polovina, AMD +8,73 %. Jednotlivé indexy uzavřely následovně: Index Dow Jones Industrial Average posílil o 1,3 % (32.655 b.), S&P 500 o 2,0 % (4.088 b.) a technologický Nasdaq Composite o 2,8 % (11.984 b.).

 

Čtěte více:

Tomáš Holub z ČNB pro HN: Nový guvernér dostal žlutou kartu. Pomohlo by ujištění trhů, že inflaci zkrotíme
18.05.2022 8:54
Reakce koruny na jmenování Aleše Michla novým guvernérem ČNB směrem os...

Váš názor
  • Holub je super nekolegiální.
    18.05.2022 14:01

    Bez manipulace (intervence ČNB) se koruna dostane minimálně na 27 Kč za Euro, ať je guvernérem Michl nebo Holub.
    rae
    • Re: Holub je super nekolegiální.
      18.05.2022 14:21

      samozřejmě, to nikdo netvrdí....právě, pokud ECB, FED bude zvyšovat sazby, u nás bude růst inflace a kašpar Michl bude sedět a nic nedělat, tak kačka půjde do říti....bez ohledu na to, kdo bude v ČNB sedět
      abc1
  • Oprava : Aleš Michl nedostal od trhů žlutou kartu
    18.05.2022 10:27

    jak ve svém Interview opravil čerpající agent STB, komunistický čerpající pseudoekonom, dotační podvodník čobol čau lidi. Žlutou kartu mu předal osobně on sám a s inflací to nemá nic společného. Jedná se pouze o ocenění agrofertu za podporu řepky olejné, v současné době pokrývající celé území republiky. Všetci čo ma majú rady a tiež majú rady repku dostanú za podporu žltú kartu na znamenie, že pyl něsposobuje žiadne álergie!!! Viac repky - meněj inflácie!!!! A buděm prezidentom a buděm a buděm, veď terazky už robím KÁMPÁŇ. Prezident Repka Čobol na hrad!!!!
    oradapoisson
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data