Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Snap po snížení prognózy tržeb padá o 30 procent. Táhne s sebou dolů celý sektor

Snap po snížení prognózy tržeb padá o 30 procent. Táhne s sebou dolů celý sektor

24.05.2022 12:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Akcie provozovatelů sociálních sítí po výsledcích Snapu míří ke ztrátě více než 100 miliard dolarů v tržní hodnotě poté, co tento sektor bojuje se zastavením růstu uživatelů a s obavami ze zvyšování sazeb. Akcie Snapu, který je závislý na digitální reklamě, by tak dnes mohly zaznamenat rekordní jednodenní pokles.

06

Ve druhém čtvrtletí firma očekává 20% až 25% meziroční růst tržeb, což je pod odhady analytiků. Varování okamžitě zasáhlo další společnosti závislé na reklamě od Alphabetu až po Twitter. Analytici to přičítají rychlému zhoršení ekonomického prostředí. Snap ještě koncem dubna uvedl, že jeho podnikání roste o 30 %. Nyní majitel aplikace sítě Snapchat očekává příjmy a zisk pod dubnovým výhledem.

Před otevřením trhu ztrácí Snap 30 %. Pokud si tento krok udrží, přijde o 11,4 miliardy dolarů. Připočteme-li k tomu pokles svých konkurentů, které stahuje s sebou, včetně vlastníka Facebooku Meta Platforms, vlastníka Googlu Alphabet, Twitter a Pinterest, může tato skupina odepsat 104 miliard dolarů.

„V tuto chvíli máme spíše pocit, že je to více taženo makrem a celým odvětvím než konkrétně Snapem,“ napsal v komentáři analytik Piper Sandler Tom Champion. Ostatní na Wall Street s ním souhlasí, přičemž analytik RBC Capital Markets Brad Erickson poznamenal, že čísla z digitálního reklamního prostoru jsou obecně negativní, přičemž Meta a Alphabet jsou z uvedené skupiny pravděpodobně chráněni nejlépe.

Snap a jemu podobné platformy soutěží v náročné době o příjmy z reklamy. Inzerenti se potýkají s nejistou ekonomikou a také s nedávnými změnami v oblasti zabezpečení soukromí, které omezují sledování aktivity.

Společnost také zpomalí nábor a do konce roku obsadí 500 pozic, uvedl generální ředitel Evan Spiegel v komentáři pro zaměstnance. „Stejně jako mnoho společností i my nadále čelíme rostoucí inflaci a úrokovým sazbám, nedostatečným dodavatelským řetězcům a narušení pracovních sil, změnám v politice platforem, dopadu války na Ukrajině a dalším,“ uvedl.

Pohyby v pre-marketu dopadají i na futures celého indexu Nasdaq 100 , které klesají o 2 %. Tento technologicky náročný index se letos propadl už o 26 % a vymazal hodnotu několika set miliard dolarů z firem, jako je Apple, a dalších takzvaných růstových titulů, jako je Netflix.

Snap těžil z prudkého nárůstu používání aplikace Snapchat během pandemie, kdy lidé hledali zábavu a spojení s blízkými. Nyní, když se lidé vracejí do kanceláří a škol, se společnost zmítá ve stejné kombinaci ekonomických tlaků, kterým čelí i její konkurenti.

"Makroekonomické prostředí se zhoršilo více a rychleji, než se očekávalo," uvedl Snap v komentáři k výsledkům. "V důsledku toho se domníváme, že je pravděpodobné, že vykážeme výnosy a upravenou Ebitdu pod spodní hranicí našeho rozpětí pro 2. čtvrtletí 2022."

Společnosti „musí snést tato nedosažitelná, nerealistická očekávání investorů zpět na Zemi,“ řekl Dan Suzuki, zástupce hlavního investičního ředitele Richard Bernstein Advisors, v pondělí pro televizi Bloomberg. "Základní růst se zpomaluje, protože tyto společnosti dospívají, a je tu čím dál více konkurence."

Spiegel řekl zaměstnancům, že lídři společnosti byli požádáni, aby přezkoumali výdaje a zjistili, zda tu jsou nějaké další oblasti, kde by se dalo ušetřit. „Naše nejvýznamnější zisky v nadcházejících měsících budou výsledkem vyšší produktivity našich stávajících členů týmu,“ napsal.

Meta minulý měsíc snížila výdaje kvůli makroekonomickému prostředí. Twitter nedávno oznámil zmrazení náboru a další opatření ke snížení nákladů v rámci snahy ušetřit. "Globální makroekonomické prostředí je méně příznivé, naše výsledky ovlivnila válka na Ukrajině a může tomu tak být i nadále," uvedl generální ředitel Twitteru Parag Agrawal v e-mailu zaměstnancům. "Mnoho dalších společností zažívá podobné dopady."

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Analytik Patrie k výsledkům Snap: Účetní úpravy dostaly čistý zisk poprvé do plusu. Akcie v pre-marketu vyletěly až o 60 procent
04.02.2022 14:58
Titulky investičních médií nadšeně oznamují, že Snapchat má za sebou p...

Váš názor
  •  
    24.05.2022 15:59

    Dnes spíš Slap nežli Snap. Ještě nic nekupuji. Škoda, že nemám zažité šortování.
    Gyroskop
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university