Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Broadcom kupuje VMware za 61 miliard dolarů v největší polovodičové akvizici

Broadcom kupuje VMware za 61 miliard dolarů v největší polovodičové akvizici

26.05.2022 16:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Broadcom se dohodl na koupi poskytovatele cloudových služeb VMware za 61 miliard dolarů v hotovosti a akciích. Dále tím chce diverzifikovat své podnikání s čipy o podnikový software. Tato akvizice je v tomto roce druhou největší dosud oznámenou akvizicí celosvětově hned po lednové dohodě společnosti Microsoft o koupi výrobce videoher Activision Blizzard. Největší předchozí dohodou v segmentu čipů bylo převzetí Xilinx firmou AMD za 34,1 miliardy dolarů. Akcie společnosti Broadcom rostou o 2,3 %, akcie společnosti VMware rostou o 2 %.

Akcionáři VMware mají dvě možnosti. Buď získají buď 142,50 USD za akcii, což vede k prémii více než 48 % od doby, kdy byly rozhovory o možné dohodě poprvé ohlášeny (22. května). Anebo dostanou 0,2520 akcií společnosti Broadcom za každou drženou akcii VMware.

Tato dohoda je dosud největší akvizicí Broadcomu a přispívá k akviziční horečce jeho generálního ředitele Hocka Tana, který vybudoval jednu z největších a nejvíce diverzifikovaných společností v oboru. VMware rozšiří softwarové portfolium - v roce 2018 koupil Broadcom výrobce podnikového softwaru CA Technologies a v roce 2019 podnik Symantec. Už v březnu Tan oznámil investorům, že se chystá na další akvizice a prohlásil, že společnost má kapacitu na akvizici „slušné velikosti“.

Broadcom, jedna z nejhodnotnějších společností v odvětví čipů, prodává komponenty pro vše od iPhonu až po průmyslová zařízení. Největší růst však zaznamenává z datových center a právě software pomáhá tento trh dále obsluhovat.

Broadcom již dříve jednal o koupi SAS Institute, tato jednání ale loni skončila bez dohody. Vůbec nejambicióznější pokus Broadcomu o převzetí se také nezdařil - společnost se pokusila koupit konkurenčního výrobce čipů Qualcomm, ale v roce 2018 musela od obchodu odstoupit po odporu Trumpovy administrativy. Sídlo společnosti Broadcom v Singapuru bylo v té době pro regulační orgány problémem. Firma proto následně změnila svůj domicil na USA a nyní sídlí v San Jose v Kalifornii, asi 20 mil od centrály VMware v Palo Alto.

VMware je průkopnická společnost ze Silicon Valley, založená v roce 1998 (ve stejném roce jako Google). Jejím hlavním produktem je virtualizační software, který usnadňuje serverům práci s více než jedním programem. Tento software byl cenný, když si podniky spravovaly své vlastní servery samy, ale jak se společnosti začaly více spoléhat na obří cloudové poskytovatele, je role VMware méně jasná. Přesto se firma snažila si růst udržet, a nakonec navázala partnerství s Amazon.com, jedním z největších poskytovatelů cloudového úložiště a služeb. I přes tyto problémy by se VMware mohl stát „korunovačním klenotem softwarové divize společnosti Broadcom“, řekl Angelo Zino, analytik společnosti CFRA.

VMware již dříve změnil majitele. V roce 2004 jej získal gigant EMC z oblasti úložných technologií, který pak část svého podílu o tři roky později prodal v rámci první veřejné nabídky společnosti VMware. Následně firma přešla do aktiv společnosti Dell Technologies, která koupila EMC v roce 2016. VMware se ale od společnosti Dell loni oddělil, Michael Dell přesto zůstává jedním z jejích hlavních investorů.

Výrobci čipů, jako je Broadcom, si v posledních letech užívali boomu prodejů, který pohánělo rozšíření polovodičů do vícero produktů a také poptávka po technologiích kvůli práci z domova během pandemie. Tan ale varoval, že časy boomu pravděpodobně nevydrží. V březnu řekl, že polovodičový průmysl nebude schopen zůstat na své současné trajektorii a očekává, že obchod s čipy zpomalí na historickou míru růstu kolem 5 %. „Pokud vám někdo říká opak, nevěřte tomu, protože to se nikdy nestalo," uvedl během konferenčním hovoru. Představitelé průmyslu, kteří tvrdí, že polovodičový průmysl může růst současným tempem po delší dobu, „sní,“ dodal.

Zdroj: Reuters, Bloomberg

 

Čtěte více:

Čipařský obr Broadcom by prý mohl převzít VMware. Posílil by tím svoji pozici v softwaru
23.05.2022 10:43
Broadcom jedná o převzetí společnosti VMware, která podniká v oblasti ...
Týdenní výhled: Výhled pro reálnou ekonomiku v centru zájmu, ECB pomáhá euru v obratu
23.05.2022 12:57
Předběžné indexy nákupních manažerů z eurozóny tento týden odhalí, jes...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů