Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Turecký scénář? Naštěstí je Česko s demokracií někde jinde

Turecký scénář? Naštěstí je Česko s demokracií někde jinde

25.06.2022 14:54
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Turecko je mně osobně velmi blízké, v minulosti jsem pracoval na správě tureckého fondu a pravidelně létal na konference do Istanbulu. Turecko vždy historicky mívalo velké problémy s inflací, což se podařilo vyřešit zkraje milénia pomocí inflačního cílování, nezávislé centrální banky a také díky tlaku MMF, který Turecko financoval po jeho krachu v letech 2001. Tehdy se na scéně objevil populární starosta Istanbulu jménem Recep Tayyip Erdogan, jehož hvězda byla na vzestupu, a to i díky historicky nebývale nízké inflaci. Turecko následující dekádu bylo miláčkem investorů, což se změnilo v roce 2013, když Erdogan, už jako premiér země a pozdější prezident, začal agresivně atakovat všechny jeho odpůrce, včetně centrální banky. Turecký příběh se tehdy zlomil, někomu to došlo dříve, někomu později.

Nás nyní zajímá situace u nás, ale já si pro vysvětlení musel připravit popis situace v Turecku. Ničení kredibility centrální banky ani v autokratickém Turecku nešlo příliš rychle, Erdogan na tom pracoval skoro 10 let (několikrát rada zvýšila sazby a Erdogan následně členy rady zběsile kritizoval, vyhazoval a měnil). Turecko prochází klasickým autokratickým úpadkem a nedostatkem demokracie (neexistence předvolebních debat, nezávislých médií atd). Kvalita demokracie Česka a Turecka je naprosto někde jinde. Noví členové ČNB přinesli uklidnění do debaty o kontinuitě bankovní rady a nyní se můžeme zaměřit na spekulaci o dalších dvou členech, kteří budou jmenováni v únoru příštího roku současným prezidentem. Za důležitý fakt považuji, že ČNB má obrovské devizové rezervy, které s radostí může použít na intervence při slabé koruně.

Pokud by však turecký scénář nastal, i když to považuji za nepravděpodobné (tedy sazby dolů, inflace a inflační očekávání nahoru), znamenalo by to znehodnocení koruny. V tom případě by nejlepší investicí byla aktiva v zahraničí, ideálně měnově nezajištěná. Obecně akcie fungují i v prostředí vysoké inflace, neboť vysoká inflace = automaticky vyšší tržby firem.

Autorem článku je Jaroslav Vybíral, hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management. Článek byl publikován na webu hn.cz a na Patria.cz jej zveřejňujeme po dohodě s autorem.

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Gazprom od ledna do dubna výrazně snížil dodávky plynu do EU a Turecka
02.05.2022 10:27
Ruská státní plynárenská společnost Gazprom od ledna do dubna meziročn...
Turecká inflace se vyšplhala na 73,5 procent. Je nejvýše za posledních 23 let
03.06.2022 9:41
Míra inflace v Turecku v květnu vystoupila na 73,50 procenta, a zdola...
Korekce jako vstupenka na akciové trhy
18.06.2022 15:12
Letos je investiční dění rozkolísané, jako už dlouho nebylo. Od velkéh...

Váš názor
  • GET READY
    27.06.2022 16:21

    Nikdo soudný snad nedrží žádnou fiat měnu, ne? Soudný člověk drží aktiva v nějaké měně denominovaná. Jasně, když držím ČEZ, KB, PM, ... tak jsou denominované v koruně. A? Když bude inflace 70% jako v Turecku, tak i ty PM cigarety budou adekvátně zdražovat. Nehledě k tomu, že ČR je tak malá ekonomika, že kdo aspoň trochu diverzifikuje, může mít v korunových aktivech jen minimum. Většina je v dolarových aktivech: US akcie, zlato, bitcoin, umění, starožitnosti. A kdyby (hyper)inflace či dokonce kolaps postihl i dolar, tak co? Ty US akcie to nějak asi zasáhne, ale to, že jsou v USD "denominované" zlaté hodinky, obrazy, zlato a bitcoin, je čistá formalita, ten dolar k ničemu nepotřebují, naopak při jeho problémech se stanou ještě řádově žádanějšími. __________________________________________________________________________ Horší to mají lidé spoléhající se na 1 konkrétní stát, např. ČR. Na jeho stabilitu, prosperitu, kontinuitu, vymahatelnost práva, atd... v DLOUHÉM horizontu (zajištění na penzi). Ti riskují extrémně. Když stát (demografie, dluhy), nebude mít na penze, mají problém. Když stát bude krachovat, mají problém jejich penzijní fondy (3. pilíř) vyfutrované státními dluhopisy. Oni ten problém mají už teď, protože ty fondy jim nesou 0-2% při oficiální 16%inflaci (o reálné ani nemluvě). Problémy ČR samozřejmě zasáhnou i hodnotu zdejších nemovitostí (do kterých investují skoro všichni, kteří na to mají a na jiné investice často kašlou). Doba je čím dál turbulentnější, během 20. století jsme zažili ledacos a to 21. bude sotva klidnější a stabilnější. __________________________________________________________________________ Každý investor by na toto měl myslet. Za 20 let zde bude armáda Husákových dětí odcházejících do penze a stát na huntě (s tímto tempem zadlužování). Kdo myslel dopředu a naakumuloval nějaký majetek, měl by začít myslet i na to, jak ho uhájit před armádou ožebračených lidí, kterým zbylo jediné: volební právo. Nějaké současně navrhované sektorové daně jsou jen slabým odvarem toho, co nás čeká. Regulovaný nájem, až konfiskační daně z majetku, ... Uhájení majetku se stane důležitějším, než schopnost ho vytvářet a akumulovat.
    Hayek
    • Re: GET READY
      27.06.2022 16:37

      Bohužel s Tebou musím souhlasit. Napsals to přesně. Postupný posun ke zdanění majetku je zřetelný a bude pokračovat. Pokud se ale všechno bude danit čím dál víc kam se člověk má schovat?
      petr12
      •  
        28.06.2022 12:41

        Tak když budeš mít majetek ve starožitnostech, umění, bitcoinu či ve zlatě, tak se o něm stát nedozví tak jednoduše, jako když ho budeš mít v nemovitostech či akciích. Pak z tvé strany ta daň z majetku bude v podstatě dobrovolná.
        Hayek
  • hlavní inv stratég
    27.06.2022 6:14

    Že napíše toto "Obecně akcie fungují i v prostředí vysoké inflace, neboť vysoká inflace = automaticky vyšší tržby firem." Všimněte si krásných věcí -> akcie "fungují" a -> "vyšší tržby" (ne reálné tržby). Tzn. firma může krachovat a prohloubit si ztrátu, ale tato věts bude platit třeba v hyperinflaci ;-D
    Dicky
  • Hlavní inv. stratég
    27.06.2022 6:13

    Že napíše toto "Obecně akcie fungují i v prostředí vysoké inflace, neboť vysoká inflace = automaticky vyšší tržby firem." Všimněte si krásných věcí -> akcie "fungují" a -> "vyšší tržby" (ne reálné tržby). Tzn. firma může krachovat a prohloubit si ztrátu, ale tato věts bude platit třeba v hyperinflaci ;-D
    Dicky
  •  
    25.06.2022 21:19

    Tohle je snad samozřejmost pro všechny investory, že nedrží majetek v jedné měně, natožpak v takové minoritní jako je CZK. Štěstí přeje připraveným.
    Berounskej
  •  
    25.06.2022 21:13

    obrovské devizové rezervy....Mich avizoval. že je proti zásahům na koruně, s dev. rezervy má jiné plány, investovat....jsem zvědav na tu kontiunitu....nebo, že by tam byl Michl pouze do počtu a za blba?
    abc1
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.