Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Česko chce mít pod kontrolou klíčové elektrárny, stát na pomoc s energiemi vyhradí 66 miliard

Česko chce mít pod kontrolou klíčové elektrárny, stát na pomoc s energiemi vyhradí 66 miliard

23.06.2022 8:35
Autor: ČTK

Česká vláda chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolou celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny. V televizním projevu k občanům to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Do pěti let chce země dosáhnout energetické suverenity. Prioritou bude jádro, podporu bude mít i fotovoltaika a tepelná čerpadla. Během přechodu k energetické suverenitě bude Česko podle Fialy čelit vysokým cenám a nejistotě dodávek z východu. Slíbil, že vláda domácnostem a firmám se zvládnutím drahých energií pomůže.

ČR se podle Fialy musí rychle vypořádat s hrozbou energetické závislosti na Rusku. Kromě plnění zásobníků na zemní plyn chce také navýšit kapacitu plynovodů a ropovodů ze zemí Evropské unie či získat další kapacitu v terminálech pro LNG plyn na moři.

"Musíme podporovat výstavbu bezemisních zdrojů energie. Naším pilířem bude jádro, ale masivně podpoříme i výstavbu fotovoltaických elektráren a budeme podporovat i využívání tepelných čerpadel," uvedl premiér. Chce také zvýšit objem domácího bioplynu. Slíbil podporu investic do energetických inovací a úspor.

"Součástí naší strategie je, aby stát získal v blízké budoucnosti pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny," uvedl ministerský předseda. V květnu Fiala v médiích řekl, že vláda uvažuje o restrukturalizaci společnosti ČEZ, přičemž jednou z možností je rozdělení firmy. Stát nyní vlastní v ČEZ sedmdesátiprocentní podíl, zbytek drží minoritní akcionáři.

ČR by měla být v budoucnu schopná vyrobit si sama maximum energie a vyrobit ji za přijatelné ceny, řekl Fiala. V případě dovozu plynu a ropy by měla mít možnost se sama suverénně rozhodnout, od koho a za kolik suroviny nakoupí.

Premiér v projevu připomněl opatření, která dnes vláda přijala. Na pomoc firmám a domácnostem s energiemi pro nadcházející topnou sezonu vyhradí 66 miliard korun. Zavede úsporný tarif, jeho přesnou podobu představí až v dalších týdnech. Vláda zruší pro firmy a domácnosti poplatek za obnovitelné zdroje. Opatření bude platit od října a po celý příští rok. Poskytne také deset miliard korun teplárnám, které zajišťují centrální vytápění, a podporu Fiala v projevu přislíbil i bytovým domům s vlastními kotelnami.

Stát vyhradí na pomoc s energiemi 66 mld. , podoba úsporného tarifu známa není

Na pomoc firmám a domácnostem s energiemi pro nadcházející topnou sezonu vyhradí vláda 66 miliard korun. Zavede úsporný tarif, jeho přesnou podobu představí až v dalších týdnech. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) po jednání vlády pouze uvedl příklady slev, které se ještě mohou změnit. Vláda zruší pro firmy a domácnosti poplatek za obnovitelné zdroje. Opatření bude platit od října a po celý příští rok. Rozpočet to vyjde na 23 miliard , uvedl Síkela.

Představená opatření ministr označil jako válečný balíček. Na pomoc domácnostem má vláda vyhrazeno 27 miliard korun. Poplatek za obnovitelné zdroje uhradí od října a v příštím roce za domácnosti a firmy stát, ročně se na obnovitelné zdroje přispívá asi 45 miliard korun. Zhruba polovinu příspěvku na obnovitelné zdroj hradí stát, polovinu domácnosti a firmy.

Síkela uvedl, že domácnosti, které elektřinou svítí, topí nebo vaří, mohou od státu například dostat jednorázovou podporu až 11.000 korun. Obdobnou slevu dostanou domácnosti, které svítí elektřinou a topí plynem. Slevu dostane automaticky každá domácnost, nebude o ni muset žádat. Projeví se na jejím vyúčtování. Výše slevy bude definitivně stanovena nařízením, které musí posvětit vláda, uvedl Síkela.

Ministr potvrdil, že se úsporný tarif nebude vztahovat na víkendové nemovitosti, například chaty. Vláda nepočítá ani s podporou tarifů, které v sobě zahrnují dobíjení elektromobilů. Pro plynové kotelny v bytových domech nebo dálkové dodávky tepla z tepláren stát počítá s jinou podporou, konkrétní ale ministr nebyl.

Podle Hnutí Duha jsou obrysy úsporného tarifu nedostatečné. "Zaplatit seniorům či samoživitelkám 30 procent nákladů na energie, když účty mnohým vrostly násobně, nebude stačit. A naopak na peníze dosáhnou lidé, kteří je nepotřebují. Jedná se totiž o téměř plošnou podporu, vůči které se vláda zatím vymezovala. Řešení pomoc pro nejpotřebnější tedy bude nutné dále hledat a čas se krátí," uvedl vedoucí energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Podniky z energeticky náročných odvětví dostanou další pomoc v podobě kompenzací nepřímých nákladů, kterou stát vyplatí nejen letos, ale také příští rok. "Chci všechny ujistit, že naše vláda bere energetickou vládu velmi vážně a dělá vše pro zbavení se závislosti na Rusku," uvedl Síkela.

"Jsme v energetické válce, válce, kterou proti nám rozpoutal ruský diktátor Putin," řekl ministr. Stát nyní podle něj plní plynové zásobníky nejrychleji minimálně od roku 2015. Je v nich asi 2,2 miliardy metrů krychlových plynů, což odpovídá 66 procentům kapacity. Tato zásoba plynu by během topné sezony vydržela pravděpodobně do ledna, stát pracuje na opatřeních, aby měl zásoby na celou topnou sezonu.


Čtěte více:

Je načase zvažovat postupný návrat k růstovým akciím, domnívá se stratég HSBC
23.06.2022 6:05
Hodnotové akcie si již několik měsíců vedou lépe než růstové. Herald v...
Komentář Jana Bureše: ČNB opět výrazně zvyšuje úrokové sazby, bude pokračovat dál?
22.06.2022 16:58
Česká národní banka naposledy ve staré “sestavě” opět výrazně zvýšila ...
Putin podepsal dekret o obsluze zahraničního dluhu. Za splněný závazek vůči svým věřitelům bude Rusko považovat platbu v rublech
22.06.2022 17:26
Ruský prezident Vladimir Putin dnes podle agentury Interfax podepsal d...
Z projevu šéfa Fedu i jednání ČNB profitují hlavně dluhopisy
22.06.2022 18:04
Začátek evropského obchodování byl velmi negativní, ale odpoledne se s...
Poklidná středa na Wall Street
22.06.2022 22:01
Dnešní obchodování v USA se neslo v až nezvykle poklidném duchu, na kt...

Váš názor
  • největší problém vidím
    24.06.2022 11:41

    v distriburorech elektřiny EG.D (dříve E.ON), PREdistribuce, ČEZ Distribuce. jednou pro vždy zlikvidovat tento nechutný monopol a pustit na trh konkurenci. Proč si Němec z Chamu může koupit elektřinu z Francie a já musím poslouchat nehorázný diktát EG.D?
    oradapoisson
  • A je to tu!
    23.06.2022 18:37

    Jdeme z veřejného platit vily, sauny a vyhřívané bazény. No neber to. To je chucpe.
    Želvák Burzovní
  •  
    23.06.2022 9:29

    mě hlavně zajímá jak to chtějí udělat. Vyjádření "stát chce získat kontrolu" moc nechápu. není to nic konkrétního a může znamenat cokoliv. Mě zajímá jak to chtějí získat.
    Vilém
    •  
      24.06.2022 8:10

      Rozdělí ČEZ a některé části vykoupí od akcionářů, některé prodá...
      qwer
    •  
      23.06.2022 9:50

      oni než se rozhoupou, tak ceny energií budou dole....stačí pořádná recese
      abc1
      •  
        23.06.2022 10:16

        člověk by řekl, že KONTROLA = 51% a mají 70 Jednoznačně totální levá. "Putin rozpoutal energetickou válku" - jako občan žádám, aby Síkela kontaktoval Gazprom s návrhem dlouhodobého kontraktu napřímo, a teprve až po selhání tohoto pokusu se tady rozdávalo, dotovalo, vytěsňovali akcionáři, stavěly soláry.
        Me2d
        •  
          24.06.2022 8:11

          A já zase nechci nic od ruSSkých vrahů a loupežníků...
          qwer
        •  
          23.06.2022 10:51

          A ta smlouva bude k čemu, když rusko zavře kohoutky, kdykoliv si vzpomene?
          al321
          •  
            24.06.2022 5:41

            Zatím to Rusko nikdy neudělalo ! Smlouva na přímo, ať si každý stát udělá podle svých potřeb a ideologii.
            Český Čert
            •  
              24.06.2022 8:52

              To je jen v zájmu Ruska. Navíc jak sem ten plyn z Ruska přepravíš? Letecky? Bez spolupráce tranzitních zemí akorát pošleš prachy a nedostaneš nic.
              ..
            •  
              24.06.2022 7:36

              Za orve udelalo. Za druhé muzeš tezko delat smlouvu na primo na liberalizovanem trhu. Chápeš co to je?? Proč nám vnucuješ ruskou energetickou nasvladu, když si sám utekl.
              Velkamedvědice
          •  
            23.06.2022 13:36

            K ničemu. Ale to nebrání demontům v šíření nesmyslných úvah.
            Jen
  • Opatření vlády jsou hysterická, ale chápu je
    23.06.2022 9:23

    Opatření vlády jsou jen úlitbou Babišovým voličům, nic jiného. Státní vlastnictví elektráren je nesmysl. Závislost na plynu je důsledkem neschopnosti státu, nikoli soukromých subjektů. tanečky kolem zelené energie a budování dalších jaderných reaktorů jsou také jenom důsledkem státních zásahů. Kdybychom to nechali na ČEZu, RWE a pod., problém by vůbec nevznikl.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Opatření vlády jsou hysterická, ale chápu je
      23.06.2022 9:34

      Mně by dávalo smysl, kdyby stát vlastnil všechny jaderné elektrárny. Žádný komerční subjekt není tak silný, aby v případě (byt extrémně nepravděpodobném) velké havárie byl schopen hradit škody.
      ..
      •  
        23.06.2022 13:40

        On už hlavně v Evropě žádný soukromý subjekt jadernou elektrárnu nepostaví. Je to věc natolik politická, že do toho nikdo nepůjde. Navíc investiční horizont je 50 let. Plánování a stavba 20 let (Finové to dotáhli na 30), pak provoz minimálně 30, ale možná taky 80 let. Dneska nikdo neumí odhadnout, jak budou vypadat sítě za 20 let, natož za 50.
        Jen
        •  
          24.06.2022 5:44

          Je to rozdrbane , co 4 roky jiná vláda s jinou vizi a svazácká Brusel …
          Český Čert
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data