Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko znovu otevřelo trh s dluhopisy a důsledněji třídí (nikoli)přátele. Saúdský princ investoval

Rusko znovu otevřelo trh s dluhopisy a důsledněji třídí (nikoli)přátele. Saúdský princ investoval

15.08.2022 15:15, aktualizováno: 15.8. 17:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Moskevská burza se dnes částečně otevřela zahraničním investorům, kvůli válce na Ukrajině byla pro ně téměř šest měsíců uzavřena. Zatím je možné obchodovat jen s dluhopisy, a to pouze investorům ze zemí, které Moskva nepovažuje za nepřátelské. To znamená, že na moskevskou burzu stále nesmějí investoři ze zemí, které zatěžují ruskou ekonomiku sankcemi.

Rusko uzavřelo své trhy v únoru, aby omezilo odliv peněz ze země v době invaze na Ukrajinu. V březnu zahájilo postupné znovuotevírání, které bylo omezeno na dluhopisy vydané ruskou vládou.

V pátečním prohlášení moskevská burza uvedla, že znovu otevře trh s dluhopisy pro nerezidenty ze zemí, které nejsou vůči Rusku nepřátelské, a pro nerezidenty, kde jsou konečnými příjemci ruské právnické nebo fyzické osoby. Mezi tyto země patří pravděpodobně Čína a Turecko. Naopak mezi nepřátelské země, jejichž investoři mají nadále zákaz prodávat ruské cenné papíry, patří členové EU, Kanada či Japonsko. Na tuto skupinu loni připadlo 90 procent investic do Ruska.

"Zpočátku šlo o nezbytné omezení pohybu kapitálu ke stabilizaci situace," řekl agentuře Bloomberg výkonný ředitel pro globální politický výzkum společnosti TS Lombard Christopher Granville. "Ale teď už jde spíše o princip nepolevovat, dokud jsou v platnosti tyto bezprecedentní sankce ze strany Západu," dodal.

Stále důraznější selekce přátel a nepřátel

Jde zatím o nejnovější příklad toho, jak Rusko stále důrazněji třídí přátele a nepřátele.

Tento měsíc ruský prezident Vladimir Putin zakázal některým zahraničním bankám a energetickým společnostem ukončit podnikání v zemi. Další výnos umožnil ruským věřitelům se zmrazenými devizami zastavit obchody s firemními klienty v těchto měnách. Ruský státní investiční fond může nyní investovat do měn zemí, jako je Čína, Indie a Turecko, když sankce zablokovaly nákupy eur a dolarů.

Zahraniční vlády s cílem potrestat Rusko za jeho únorovou invazi na Ukrajinu uvalily sankce na obchod a finance, zmrazily přibližně polovinu rezerv ruské centrální banky a vyřadily mnoho bank z globálního platebního systému SWIFT. Zdá se ale, že domácí trhy bouři přečkaly, napsal Bloomberg. Nečekané příjmy z prodeje energií a propad dovozu pomohly rublu odrazit se ode dna a umožnily úřadům zrušit omezení pohybu kapitálu. Výnosy místních dluhopisů se vrátily na předválečnou úroveň.

Zatím není jasné, jak částečné otevření domácího trhu ovlivní investory z nepřátelských zemí, kteří se hodlají zbavit svých dluhopisů v místní měně. Manažer investiční společnosti abrdn Viktor Szabó uvedl, že i nyní je možné, aby investoři své podíly prodali, ale za snížené ceny.

Nerezidenti ze spřátelených zemí vlastnili před rokem pouze pět až deset procent ruských státních dluhopisů v držení zahraničních investorů. Ekonom společnosti Otkritie Research Vladimir Malinovskij označil tento podíl za zanedbatelný. Szabó uvedl, že otevření trhu je spíše projevem ochoty obnovit zdání normálnosti.

Rusko kvůli absenci zahraničních investorů nyní hledá zdroje financování na svém trhu. Mezi návrhy, které jsou předkládány ke zvážení, jsou koncepty jako charitativní dluhopisy a participativní financování. Další návrhy centrální banky mají odradit podniky od používání takzvaných toxických měn, státní podniky by pak měly převést své devizové podíly na měny spřátelených zemí.

Saúdský princ investoval

Na druhé straně, mezi zpřízněnými, figuruje například Saúdská Arábie. Regulatorní hlášení ukazuje, že princ Alvalíd bin Talál du ruských firem a ekonomiky od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu investoval v přepočtu již více jak 500  milionů amerických dolarů.

Saúdskoarabská investiční společnost Kingdom Holding, kterou kontroluje saúdský princ Valíd bin Talál, v únoru a v březnu v tichosti investovala přes půl miliardy dolarů (více než 12 miliard Kč) do předních ruských energetických firem Gazprom, Rosněfť a Lukoil. Vyplývá to podle agentury Reuters ze zpráv pro regulační úřady. Investice se uskutečnily v době, kdy řada západních zemí na ruské energetické podniky a jejich vedoucí představitele uvalovala sankce v reakci na ruský útok na Ukrajinu, píše Reuters.

Saúdská Arábie a další země z Perského zálivu se zatím snaží zachovávat k válce na Ukrajině neutrální postoj. To se nelíbí některým západním představitelům usilujícím o izolaci Ruska kvůli jeho útoku na Ukrajinu, který začal 24. února.

Společnost Kingdom Holding v únoru investovala 1,37 miliardy rijálů (8,8 miliardy Kč) do akcií plynárenské společnosti Gazprom a 196 milionů rijálů (1,2 miliardy Kč) do akcií ropné firmy Rosněfť. Během února a března investovala také 410 milionů rijálů (2,6 miliardy Kč) do akcií ropné společnosti Lukoil.

Saúdský princ Valíd bin Talál si mezinárodní pověst získal v 90. letech jako chytrý investor a občas je srovnáván s americkým investorem Warrenem Buffettem. Princ v minulosti investoval například do americké banky Citigroup, technologické společnosti Apple, alternativní taxislužby Uber či do internetové firmy Twitter. Podle zdroje z firmy Kingdom se princova strategie zaměřuje na nové investiční příležitosti, které mohou být lukrativní, ale jsou spojeny s rizikem, i na vyhledávání podhodnocených aktiv, píše Reuters.

(Zdroj: Bloomberg, BBC, Patria, čtk)

 
 
 

Čtěte více:

Ruská centrální banka překvapivě snížila základní úrok na osm procent
22.07.2022 13:28
Ruská centrální banka dnes snížila svou základní úrokovou sazbu o 1,5 ...
Reuters: Jak Rusko rozprostřelo na Ukrajině síť tajných agentů
29.07.2022 14:22
Když odpoledne 24. února první ozbrojená vozidla ruské invazní armády ...
Hospodaření Société Génerale strhl do čisté ztráty odchod z Ruska
03.08.2022 9:00
Francouzská bankovní skupina Société Générale, která v České republice...
Finský Yle: Rusko už několik týdnů spaluje nedodaný plyn v kompresorové stanici Nord Streamu
05.08.2022 13:30
Rusko, které omezilo dodávky zemního plynu do Evropské unie, už několi...
Ukrajina zastavila tranzit ruské ropy jižní větví ropovodu Družba
09.08.2022 14:06
Ukrajina od 4. srpna zastavila tranzit ruské ropy jižní větví ropovod...
V Evropské unii začal v plném rozsahu platit zákaz dovozu ruského uhlí
11.08.2022 10:57
V Evropské unii dnes v plném rozsahu začal platit zákaz dovozu ruského...
Platba za tranzit ruské ropy do Česka dorazila do banky příjemce, uvádí Transněfť. Nyní se čeká na potvrzení Ukrajiny
12.08.2022 10:12
Platba za tranzit ruské ropy do České republiky dorazila do banky pří...
Analýza SecDev: Rusko krade Ukrajině rozsáhlá naleziště surovin za biliony dolarů
12.08.2022 14:47
Ukrajina v konfliktu s Ruskem s ohledem na jím zabraná aktuální území...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data