Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsou pevně ziskoví a rostou krize nekrize. Teď Bezvavlasy vstupují na pražskou burzu. Chtějí na další trhy a obratem nad miliardu

Jsou pevně ziskoví a rostou krize nekrize. Teď Bezvavlasy vstupují na pražskou burzu. Chtějí na další trhy a obratem nad miliardu

18.08.2022 8:26, aktualizováno: 18.8. 10:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Společnost Bezvavlasy a.s. ve čtvrtek 18. srpna v 10:00 zahájila úpis svých akcií na trhu START pražské burzy. Její zakladatelé a akcionáři nabízejí až 35 % akcií společnosti v kombinaci veřejné a neveřejné nabídky. Akcie koupí známý investor, investiční fond i ředitel firmy. Hlavním cílem je podpořit budoucí expanzi a vstupem na burzu získat vyšší pozornost veřejnosti v Česku a vyšší důvěryhodnost v zahraničí. 

Bezvavlasy jsou druhým největším online prodejcem vlasové kosmetiky v Česku. Firma se specializuje především na distribuci profesionální vlasové kosmetiky pro kadeřnictví, ale i retailovou klientelu. 

Firma je od svého vzniku v roce 2009 stabilně zisková, orientovaná na plnou finanční nezávislost, klade důraz na automatizaci a rychle roste. Za posledních 5 ukončených let (2017-2021) její tržby vyrostly o 200 procent na 450 milionů korun při EBITDA 41 milionů a čistém zisku 32,5 milionů korun. 

Graf: historický a očekávaný růst tržeb za období 2017 - 2026

Graf: historický a očekávaný růst tržeb za období 2017 - 2026 

Zdroj: Investiční memorandum

„Růst z nuly na půl miliardy stál na kvalitních produktech, službě zákazníkovi a atraktivních cenách. Burza, omlazený brand a nová marketingová strategie k tomu nás brzy vyšlou do extraligy miliardových obratů,“ je přesvědčen její zakladatel Aleš Hudeček.

Akcie koupí známý investor, fond i ředitel firmy

Bezvavlasy nabízejí v kombinaci veřejné a neveřejné nabídky až 35 procent akcií firmy. 

Veřejná nabídka až 30 % akcií probíhá od 18. srpna 10:00 do 1. září 2022 do 12:00 formou úpisu na trhu START pražské burzy. Nabízeno je až 300 tisíc kusů akcií v cenovém rozmezí 490 až 630 korun za akcii při kroku kotace 10 Kč a lotu 40 kusů. Minimální investice tak bude mezi 19.600 až 25.200 korunami dle finální úspěšnosti a konečné ceny úpisu. V případě úspěchu se „papír“ pod ISINem CZ0009011920 a tickerem BEZVA.PR začne na trhu START obchodovat ve středu 7. září 2022.

V neveřejné části nabídky až 5 % akcií firmy na ceně 490 Kč/akcie kupuje celkem 33 tisíc kusů akcií investor a burzián Jaroslav Šura. „Firma Bezvavlasy mě zaujala hned z několika důvodů. Robustní růst tržeb, vysoká ziskovost, slušné marže. Ohledně poměrových ukazatelů se může zdát, že se jedná o hodnotovou firmu, přestože je jednoznačně růstová. Výhodou je atraktivní valuace. Rychle rostoucí sektor e-commerce je pro mě lákavý a Bezvavlasy budou spolu s Pilulkou ozdobou mého portfolia,“ komentuje svoji účast v IPO investor Jaroslav Šura.

S velkým potěšením sděluji, že jsem se stal spolumajitelem firmy @Bezvavlasy
Samozřejmě malinkatým minoritním podílem. A rovněž se účastním dalšího upisování v IPO. Bezvavlasy budou spolu s Pilulkou ozdobou mého portfolia ??

16 tisíc kusů akcií koupí fond STARTEEPO Invest, za kterým stojí poradce při transakci František Bostl. Jeden tisíc kusů akcií pak koupí Jaromír Muchka. Ten působí zhruba rok v roli CEO společnosti, do které vstoupil právě za účelem její další expanze a rozvoje online kanálů a komunikace. 

Celkové výnosy z prodeje akcií by tak pro firmu měly dosáhnout 171,5 až 213,5 milionu korun. Stávající akcionáři a zakladatelé firmy Aleš Hudeček a František Novotný budou po transakci ve firmě ovládat nejméně 65 % rovným poměrem sil (tedy po 32,5 %), noví akcionáři nejvíce 35 % akcií.

Hlavním cílem úpisu akcií a získání peněz od investorů je podpořit budoucí expanzi firmy vstupem na burzu a získat tak vyšší pozornost veřejnosti v Česku a vyšší důvěryhodnost v zahraničí. Zároveň bude část výnosů z prodeje akcií ve výši 25,1 milionu korun poskytnuta zpět do firmy formou vypořádání závazků akcionářů.

Jak akcie Bezvavlasy získat u Patria Finance

U Patrie lze zadávat nákupní pokyny akcií Bezvavlasy snadno online přímo v obchodní platformě Webtrader. V menu lze zvolit záložku Primární úpisy (IPO), skrze "N" u titulu Bezvavlasy lze podat nákupní pokyn.

IPO Bezvavlasy Patria

Potřebujete pomoci? Makléři Patria Finance jsou Vám pro úpisy akcií (IPO) k dispozici na telefonním čísle +420221424109.

Klíčové dokumenty

Bezvavlasy - sekce pro investory

Informační leták

Analytická zpráva

Investiční memorandum

Čím firma je a kam míří

Firma začala ve své první podobě fungovat v roce 2009, akciová společnost Bezvavlasy a.s. byla založena v roce 2011. Dnes se jedná o druhého největšího online prodejce vlasové kosmetiky v Česku. Firma se specializuje především na distribuci profesionální vlasové kosmetiky pro kadeřnictví, ale i retailovou klientelu. Mezi nejprodávanější profesionální kosmetiku patří  značky světových jmen jako Wella Professionals, L´Oréal Professionnel, Schwarzkopf Professional, Kérastase, Matrix, Londa Professional, Goldwell, Olaplex a další. 

Aleš Hudeček je původním zakladatelem společnosti a dnešním členem představenstva. František Novotný přidal v roce 2011, kdy společně založili malé eseróčko Bezva firma s.r.o. – dnes Bezvavlasy a.s. Jaromír Muchka je ve firmě v roli CEO od roku 2021. Má za sebou projekty hyperslevy.cz, modniguru.cz nebo bibloo.cz a ve firmě má dnes na starosti zejména rozvoj webu, marketing a expanzi.

Od svého vzniku je firma stabilně zisková a rostoucí. Průměrné tempo růstu tržeb za posledních pět dokočených let 2017 až 2021 dosahuje 24,5 % (CAGR). Tržby se za tyto roky posunuly od 177 nad 450 milionů korun při EBITDA 41 milionů korun a čistém zisku 32,5 milionu korun. 

Graf: Finanční summary

Graf: Finanční summary

Zdroj: Investiční memorandum

V roce letošním firmy láme půlmiliardový obrat a zamířít chce přes miliardu. Plánem pro letošek jsou tržby 576,6 milionu korun, pro rok 2026 pak 1,32 miliardy korun. Firma nečerpá cizí finanční zdroje, ani kontokorent o limitu 25 milionů korun jako jediný druh provozní půjčky není aktuálně využíván.

Kdo je zákazník: B2B a B2C

Firma prodává jak profesionálním (B2B) tak koncovým (B2C) zákazníkům. B2B zákazníkům firma dodává portfolio cca 40 světových značek, z nichž nejvýznamnější jsou Wella Professionals, L’Oréal Professionnel, Schwarzkopf Professional, Londa Professional, Matrix, Goldwell a Olaplex. Dle slov zakladatelů firma dodává do řádově 4 tisíc tuzemských kadeřnických salónů z celkových 6 až 7 tisíc. 

B2C zákazníci mohou vybrat z portfolia cca 90 předních značek z nichž nejvýznamnější jsou Wella Professionals, L’Oréal Professionnel, Kerastase, Schwarzkopf Professional, Olaplex, Matrix, BaByliss PRO nebo Maria Nila.

V Česku Bezvavlasy generují na posledních číslech hospodaření zhruba 69 procent tržeb, na Slovensku 18 % a v Maďarsku 13 %. Pokud pohled rozdělíme na wholesale a e-commerce, pak poměr činí 32 % ku 68 %. 

„V roce 2021 dosáhla nejprodávanější značka 17,7 % na celkových tržbách. TOP 3 výrobci tvořili 49,7 % tržeb. TOP 5 výrobců 61,7 % tržeb a TOP 10 výrobců 77,6 % tržeb. Jsme tak z pohledu dodavatelů zboží relativně dobře diverzifikováni a jejich portfolio průběžně rozšiřujeme o nové značky i nové produktové skupiny,“ odkrývají majitelé firmy. Tuzemskou konkurenci vede z pozice lídra trhu notino.cz. 

Nedávno, na konci července 2022, Bezvavlasy spustily nový e-shop v Česku. „Nový web integruje prvky pokročilé marketingové automatizace za účelem navýšení našich prodejů. Celý koncept je připraven pro jednoduchou multiplikaci na další trhy. Součástí konceptu je i omlazení naší značky, tak aby byla lépe oslovila naši cílovou skupinu zákazníků,“ uvádějí zakladatelé. Právě i zavedení nového webu na stávající i nové zahraniční trhy má pomoci expanzi a vyššímu podílů zahraničních prodejů do tržeb.

Z pohledu zákaznické zkušenosti firma akcentuje svou opakovanou účast mezi finalisty Ceny Kvality Heureka mezi eshopy s kosmetikou. „Růst našich tržeb z nuly na půl miliardy stál na super kvalitní službě a rychlém dodání zboží zákazníkovi. Hodnocení e-shopu na Heureka se stabilně pohybuje nad 97 %,“ uvádějí majitelé. 

Expanze: Nové trhy, širší nabídka, výdejny i logistika

Bezvavlasy plánují vstup na další trhy střední a východní Evropy a zároveň si dle slov majitelů připravují pozice a analyzují i vybrané trhy v západní Evropě. „V horizontu 5 až 7 let bychom rádi stabilně operovali na více než 10 trzích Evropy,“ uvádějí. 

Prostor je také v produktové nabídce, která se dosud soustředí takřka výhradně na vlasovou kosmetiku. „Hodláme výrazně posílit naší pozici na retailovém trhu ve všech zemích a zároveň souběžně upevňovat naší pozici u kadeřnických profesionálů. Nad rámec zavedení dalších značek předních světových výrobců pracujeme na konceptu vlastní „bezva“ značky profesionálních produktů určených pro kadeřníky, doplňků stravy i zdravé výživy,“ uvádí firma v prezentaci k IPO.

Dalším tématem jsou výdejny a franchizing a nové distribuční centrum.  Momentálně testujeme v centru Prahy náš unikátní koncept spojení výdejny eshopu, prodejny a kadeřnictví. V následujícím období připravujeme multiplikaci a spuštění dalších takových center v dalších městech a zemích, kde operujeme. Zároveň uvažujeme i o rozšíření této sítě formou franšízingu,“ uvádí firma. Vzhledem k růstu obratu společnosti a plánované expanzi pracuje na projektu vlastního distribučního centra, které bude plně automatizováno. Náklady budou několik desítek milionů korun a část bude hrazena z dotačních titulů.

Bezvavlasy: Nový eshop

Bezvavlasy

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Na trh START míří druhý e-shop. Bezvavlasy plánuje nové logistické centrum a expanzi nejen do zahraničí
04.07.2022 10:57
Specializovaný distributor profesionální vlasové kosmetiky Bezvavlasy ...
Český inovátor v oblasti internetu věcí HARDWARIO vstoupí na podzim na trh START pražské burzy
03.08.2022 11:31
Český inovátor v oblasti internetu věcí, liberecké HARDWARIO, plánuje ...

Váš názor
  • Rychlé zhodnocení
    18.08.2022 9:56

    Má vůbec smysl aby malý eshop šel na burzu? Jaká bude likvidita s free floatem 300 tis ks? Vidíme to na Gevorkyanu, který měl být největší a samá nej a obchoduje se denně v řádu několika málo set kusů, nebo některý den i vůbec. Druhá stránka věci jsou čísla. Při ceně akcie 490,- Kč, vychází P/E dle zisku na 15. (Za rok 2022 bude nižší, cca 18, z důvodů nákladů na IPO) Při ceně akcie 630 Kč, už je P/E 2021 = 20 a P/E 2022 = 24. Má smysl si kupovat takovou akcii, když dnes běžně koupíta na burze akcii s historií při kurzu, který odpovídá P/E = 5? No mě to moc smysl nedává. Plány do budoucna, na rok 2026 mluví o čistém zisku 100 mil Kč. Při P/E = 5 vychází kurz na 500 Kč, při P/E = 10 vychází kurz na 1000 Kč a při P/E = 15 vychází kurz na 1500 Kč. Ale budou plány dodrženy? Myslím, že plány jsou hodně smělé a papír unese všechno. Taky se trochu divím, že při relativně nízkém zadlužení v první řadě nerozšiřují byznys za pomoci úvěrů a na burzu nejdou později. Asi v tom bude hrát roli, že současný majitel potřebuje rychle volné finanční zdroje na nějaký další byznys. Na tom ale není nic špatného. Každopádně to podle mě žádný investorský trhák nebude a není to ani investice pro větší investory z důvodu likvidity, která asi bude hodně mizerná. Pro menší investory by to mohlo být zajímavé jako diverzifikace portfolia. Nikde jsem zatím nenašel zmínku o případných dividendách, ale můžeme to brát jako růstový titul. Pro určitý růst při dodržení plánů tady prostor je. Já do IPO určitě nepůjdu, ale možná až se začne obchodovat, a kurz případně spadne i pod IPO cenu, nějaký menší nákup bych mohl zvážit....
    qwer
    • Re: Rychlé zhodnocení
      19.08.2022 8:57

      mě tedy toto vůbec neoslovilo - takových e-shopů u nás je mrak a myslím, že případná expanze není moc reálná, v zahraničí jich jsou 2 mraky :) Nějako postrádám přidanou hodnotu a nevěřím udaným optimistickým prognózám...ale každý za svý
      Coon
  • To už tu bylo ...
    18.08.2022 9:47

    Bierhanzelova mast - na lysinu past !
    P0LDINKA
    • Re: To už tu bylo ...
      19.08.2022 13:46

      Ano, ano, obdobně Jára Cimrman prý svého času často doprovázel nové IPO na trhu Start Pražské burzy průpovídkou: PRAŽSKÁ BURZA ZAS, INVESTORU PAST.
      JS
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m