Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč propadly akcie VIG v reakci na

Proč propadly akcie VIG v reakci na "dobré" výsledky hospodaření? Chybějící výhled, pokles zisku na klíčových trzích i Ukrajina

18.08.2022 8:45, aktualizováno: 18.8. 10:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Pojišťovací skupina VIG, jejíž akcie jsou obchodovány na pražské i vídeňské burze, dosáhla zisku před zdaněním nad očekávání analytiků. Pololetní zisk dosáhl meziročního růstu o 10 % na 277,3 milionu eur při odhadu 257 mil. eur. Hrubé předepsané pojistné meziročně zlepšila o 12 % na 6,44 milionu eur. Čistý zisk za pololetí dosahuje 208 milionu eur proti 191 mil. eur před rokem. Akcie společnosti po číslech zamířily dolů, i více než 5% průběžné ztráty se jim ale dařilo umazávat. Proč nastala takováto reakce trhu?

VIG nadále očekává na úrovni celého roku 2022 „pozitivní provozní výkonnost“. Z důvodu makroekonomických výzev a zvýšených jejistot VIG neposkytuje oficiální celoroční výhled s konkrétními čísly. "Vývoj v hospodářském roce 2022 však nadále ovlivňují faktory nejistoty, zejména válečná situace na Ukrajině a její nepředvídatelné důsledky. Z tohoto důvodu se v současnosti neuvádí prognóza pro konec roku," uvedla firma. Zde se jeví i analytikům agentury Bloomberg být první důvod rozladění investorů: přes dvouciferné meziroční zlepšení ziskovosti oficiální a číselný výhled celoročního výsledku stále chybí.

Jako druhý klíčový důvod nervozity akcií Bloomberg vymezuje pokles ziskovosti na klíčových trzích: Rakousko -27 %, Polsko -15 %, Česko -3 %. Zásadní část zlepšení v první polovině roku 2022 plynula z lepšího počasí a tím menších nároků na plnění v souvislosti přírodních škod.

Dalším důvodem je dle Bloomberg Ukrajina. VIG na trhu vlastní třetí největší pojišťovnu, existuje řada dalších linek na ruský vliv. V roce 2021 Ukrajina dělala 4 % provozního zisku VIG - 21,4 mil. eur proti 11,4 mil. eur o rok dříve, píše Bloomberg.

Velmi silná a stabilní se jeví kapitálová vybavenost VIG při regulatorním ukazateli solventnosti 285 %. Nižší poměr pojistných plnění k nákladům vedl ke zlepšení ukazatele combined ratio na 94,3 % ve srovnání s předchozím rokem (95,2 %).

"I nadále čelíme náročnému období, které je charakterizováno zejména válkou na Ukrajině, vysokou inflací a všudypřítomnou pandemií. Přestože tyto vlivy, které se dotýkají i pojišťovnictví, kalí vyhlídky na oživení, VIG nadále vykazuje velmi silnou odolnost, což se opět odráží ve zlepšených ukazatelích, "uvedla v prohlášení generální ředitelka Elisabeth Stadler. "Pololetní čísla nám dávají jistotu, že v roce 2022 dosáhneme kladných provozních výsledků," dodala.

Nárůst pojistného ve srovnání s prvním pololetím předchozího roku zaznamenaly podle firmy všechna pojistná odvětví a segmenty VIG. Výrazný vzestup s dvouciferným tempem růstu je způsoben zejména neživotním pojištěním. Nejvyššího růstu pojistného bylo dosaženo v České republice, Rakousku a segmentu rozšířené CEE, přičemž vysoký růst pojistného zaznamenalo zejména Rumunsko a pobaltské státy.

Výsledek před zdaněním ve výši 277,3 mil. EUR byl o 10,3 % vyšší než v předchozím roce. Kromě opravných položek, které byly zaúčtovány v letošním prvním čtvrtletí, zahrnuje výsledek podle pojišťovací skupiny i další opatření. Na konci prvního pololetí tak byly zaúčtovány opravné položky k ocenění více než tří čtvrtin expozice skupiny VIG vůči ruským státním a podnikovým dluhopisům ve výši přibližně 165 mil. EUR

Mezi potvrzené cíle dosáhnout čelní trojky polského pojistného trhu nadále také VIG sleduje příležitosti akvizice na nejádrových trzích v regionu CEE. Ve třetím čtvrtletí skupina hodlá zahájit konsolidaci v souvislosti akvizice Aegon Hungary.

Akcie společnosti ve Vídni klesly letos zatím o 7,6 procenta (graf níže ukazuje vývoj na BCPP). Po dnešních výsledcích odepisovaly i více než 5 procenta. Dle dat Bloomberg akcie VIG pokrývá celkem 6 analytiků se 4 nákupními, jedním neutrálním a jedním prodejním doporučením. Aktuální konsensuální cílovou cenou je 25,98 EUR.

vig ytd 

Zdroje: Bloomberg, VIG, Patria.cz

 

 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Pojišťovna VIG reportovala v prvním čtvrtletí roku 2022 růst pojistného. Zisk snížila preventivní opatření
17.05.2022 8:47
Pojišťovna Vienna Insurance Group oznámila výsledky za první čtvrtletí...
VIG mírně klesl zisk, Erste s novou cílovou cenou, futures ukazují výše
17.05.2022 8:57
Akcie v Evropě zahájí nový obchodní den růstem. Investoři budou v geop...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m