Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč propadly akcie VIG v reakci na

Proč propadly akcie VIG v reakci na "dobré" výsledky hospodaření? Chybějící výhled, pokles zisku na klíčových trzích i Ukrajina

18.08.2022 8:45, aktualizováno: 18.8. 10:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Pojišťovací skupina VIG, jejíž akcie jsou obchodovány na pražské i vídeňské burze, dosáhla zisku před zdaněním nad očekávání analytiků. Pololetní zisk dosáhl meziročního růstu o 10 % na 277,3 milionu eur při odhadu 257 mil. eur. Hrubé předepsané pojistné meziročně zlepšila o 12 % na 6,44 milionu eur. Čistý zisk za pololetí dosahuje 208 milionu eur proti 191 mil. eur před rokem. Akcie společnosti po číslech zamířily dolů, i více než 5% průběžné ztráty se jim ale dařilo umazávat. Proč nastala takováto reakce trhu?

VIG nadále očekává na úrovni celého roku 2022 „pozitivní provozní výkonnost“. Z důvodu makroekonomických výzev a zvýšených jejistot VIG neposkytuje oficiální celoroční výhled s konkrétními čísly. "Vývoj v hospodářském roce 2022 však nadále ovlivňují faktory nejistoty, zejména válečná situace na Ukrajině a její nepředvídatelné důsledky. Z tohoto důvodu se v současnosti neuvádí prognóza pro konec roku," uvedla firma. Zde se jeví i analytikům agentury Bloomberg být první důvod rozladění investorů: přes dvouciferné meziroční zlepšení ziskovosti oficiální a číselný výhled celoročního výsledku stále chybí.

Jako druhý klíčový důvod nervozity akcií Bloomberg vymezuje pokles ziskovosti na klíčových trzích: Rakousko -27 %, Polsko -15 %, Česko -3 %. Zásadní část zlepšení v první polovině roku 2022 plynula z lepšího počasí a tím menších nároků na plnění v souvislosti přírodních škod.

Dalším důvodem je dle Bloomberg Ukrajina. VIG na trhu vlastní třetí největší pojišťovnu, existuje řada dalších linek na ruský vliv. V roce 2021 Ukrajina dělala 4 % provozního zisku VIG - 21,4 mil. eur proti 11,4 mil. eur o rok dříve, píše Bloomberg.

Velmi silná a stabilní se jeví kapitálová vybavenost VIG při regulatorním ukazateli solventnosti 285 %. Nižší poměr pojistných plnění k nákladům vedl ke zlepšení ukazatele combined ratio na 94,3 % ve srovnání s předchozím rokem (95,2 %).

"I nadále čelíme náročnému období, které je charakterizováno zejména válkou na Ukrajině, vysokou inflací a všudypřítomnou pandemií. Přestože tyto vlivy, které se dotýkají i pojišťovnictví, kalí vyhlídky na oživení, VIG nadále vykazuje velmi silnou odolnost, což se opět odráží ve zlepšených ukazatelích, "uvedla v prohlášení generální ředitelka Elisabeth Stadler. "Pololetní čísla nám dávají jistotu, že v roce 2022 dosáhneme kladných provozních výsledků," dodala.

Nárůst pojistného ve srovnání s prvním pololetím předchozího roku zaznamenaly podle firmy všechna pojistná odvětví a segmenty VIG. Výrazný vzestup s dvouciferným tempem růstu je způsoben zejména neživotním pojištěním. Nejvyššího růstu pojistného bylo dosaženo v České republice, Rakousku a segmentu rozšířené CEE, přičemž vysoký růst pojistného zaznamenalo zejména Rumunsko a pobaltské státy.

Výsledek před zdaněním ve výši 277,3 mil. EUR byl o 10,3 % vyšší než v předchozím roce. Kromě opravných položek, které byly zaúčtovány v letošním prvním čtvrtletí, zahrnuje výsledek podle pojišťovací skupiny i další opatření. Na konci prvního pololetí tak byly zaúčtovány opravné položky k ocenění více než tří čtvrtin expozice skupiny VIG vůči ruským státním a podnikovým dluhopisům ve výši přibližně 165 mil. EUR

Mezi potvrzené cíle dosáhnout čelní trojky polského pojistného trhu nadále také VIG sleduje příležitosti akvizice na nejádrových trzích v regionu CEE. Ve třetím čtvrtletí skupina hodlá zahájit konsolidaci v souvislosti akvizice Aegon Hungary.

Akcie společnosti ve Vídni klesly letos zatím o 7,6 procenta (graf níže ukazuje vývoj na BCPP). Po dnešních výsledcích odepisovaly i více než 5 procenta. Dle dat Bloomberg akcie VIG pokrývá celkem 6 analytiků se 4 nákupními, jedním neutrálním a jedním prodejním doporučením. Aktuální konsensuální cílovou cenou je 25,98 EUR.

vig ytd 

Zdroje: Bloomberg, VIG, Patria.cz

 

 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Pojišťovna VIG reportovala v prvním čtvrtletí roku 2022 růst pojistného. Zisk snížila preventivní opatření
17.05.2022 8:47
Pojišťovna Vienna Insurance Group oznámila výsledky za první čtvrtletí...
VIG mírně klesl zisk, Erste s novou cílovou cenou, futures ukazují výše
17.05.2022 8:57
Akcie v Evropě zahájí nový obchodní den růstem. Investoři budou v geop...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data