Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Akcie nastaveny na hladké přistání, kolaps zisků nepřichází, firmy hovoří o přesunu výroby blíže domů

Perly týdne: Akcie nastaveny na hladké přistání, kolaps zisků nepřichází, firmy hovoří o přesunu výroby blíže domů

19.08.2022 12:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Meghan Shue z Wilmington Trust míní, že akciové trhy stále více počítají s hladkým přistáním americké ekonomiky, trhy dluhopisové ale mohou být opatrnější. Andrew Slimmon z Morgan Stanley Investment Management si všímá výkonů cyklických sektorů, které mohou značit vstup do nového cyklu. Jeremy Siegel z Wharton School of Business varuje před přílišnou agresivitou Fedu, akcie podle něj už mohou růst. Přinášíme pravidelné Perly týdne.

 

Průmyslový návrat domů: Jak často firmy hovoří o onshoringu, reshoringu a podobných tématech? Tedy o tom, že budou svou výrobu a kapacity namísto do zahraničí přesouvat opět blíže domů, či přímo do své domovské země? Následující graf ukazuje, jak často byly tyto výrazy zmiňovány během prezentace čtvrtletních výsledků u obchodovaných firem. Prudký nárůst byl zaznamenán ve druhém čtvrtletí roku 2020. Pak téma mírně ztrácelo na významu, ovšem poslední tři čtvrtletí přinesly opětovný obrat a společnosti zmiňují přesun výroby blíže domů nevídanou intenzitou:

 

Perly týdne: Akcie nastaveny na hladké přistání, kolaps zisků nepřichází, firmy hovoří o přesunu výroby blíže domů

Zdroj: Twitter

 

Kolaps zisků nepřichází, akcie mají potenciál pro další růst: Akciové trhy stále více počítají s hladkým přistáním, ale u dluhopisů stále pozorujeme velkou inverzi výnosové křivky. Na CNBC to uvedla Meghan Shue z Wilmington Trust, podle které se tedy akciové dluhopisové trhy rozchází v hodnocení dalšího ekonomického vývoje. A akciové trhy podle ní „trochu předběhly dobu“, i když k hladkému přistání „určitě může dojít“.

 

Andrew Slimmon z Morgan Stanley Investment Management na uvedená slova navázal s tím, že podle něj je pro akcie rozhodující vývoj inflace. A pokud bude její míra dál klesat, akciový trh může růst. K tomu expert dodal, že během první poloviny roku na trh dorazila korekce, dobře si vedla energetika a některé defenzivní tituly. Od konce druhého čtvrtletí se ale situace obrátila, defenzivní sektory a energetika zaostávají a dobře si naopak vedou sektory, které obvykle vedou na počátku cyklu.

 

Trhy tedy podle experta vysílají velmi signál, otázkou je, „zda si investoři budou myslet, že jsou chytřejší než ony“. On sám se podle svých slov domníval, že rally přijde až na konci roku, dostavila se ale už nyní. Pro celý rok čeká, že akcie budou zhruba na nule, což by ale ze současných úrovní mělo představovat zajímavou návratnost. Ke které by mělo přispět i to, že se nenaplňují předpovědi o kolapsu zisků obchodovaných společností. V tuto chvíli jsou podle Slimmona americké akcie „poněkud překoupené“, celkově ale rozhodne to, že na trhu se stále pohybuje hodně medvědů a „stranou sedí stále hodně hotovosti“.

 

 

Dolů, ale stále vysoko: Liz Ann Sonders ze Schwabu ukazuje v následujícím grafu vývoj přepravních nákladů ze Šanghaje do Los Angeles. K výraznému růstu cen lodní dopravy došlo v polovině roku 2020 a následně v ještě větší míře v polovině roku minulého. Obrat směrem dolů přišel v prvním čtvrtletí letošního roku a pokles trvá. Ceny se ale stále pohybují vysoko nad úrovněmi běžnými před rokem 2020:

 

Perly týdne: Akcie nastaveny na hladké přistání, kolaps zisků nepřichází, firmy hovoří o přesunu výroby blíže domů

Zdroj: Twitter

 

 

Signály polevujících cenových tlaků, Fed nemusí být agresivní: Na CNBC hovořil bývalý zástupce Fedu Bill Dudley, podle kterého akciový trh neodhaduje správně další vývoj. Fed totiž podle ekonoma bude muset ještě znatelně utáhnout svou politiku, aby dosáhl svého inflačního cíle. O tomto názoru pak na CNBC hovořil i častý host investičních diskusí Jeremy Siegel z Wharton School of Business, který se podle svých slov domnívá, že Fed má před sebou ještě zvýšení sazeb asi o 100 bazických bodů. Které může být rozloženo na 50, 25 a 25 bazických bodů.

 

Podle profesora již nedochází k růstu cen, které mohou sloužit jako vedoucí indikátor pro celkové cenové indexy. Takové signály vysílá i trh nemovitostí a Fed podle experta nemusí už být ve svém utahování agresivní. Což také znamená, že akcie mají už slušný potenciál pro růst. Siegel k tomu dodal, že v letošním roce „nedošlo v podstatě k žádnému růstu peněžní nabídky“, pokud by to Fed v tomto ohledu přehnal, mohl by vyvolat recesi.

 

Profesor poukázal na to, že například Larry Summers se domnívá, že sazby musí jít ještě znatelně výše, možná až ke 4 %. Teprve pak by se totiž podle tohoto ekonoma dostaly výrazně nad sazby neutrální. Siegel ale uvedl, že podle jeho analýz došlo k poklesu neutrálních sazeb. Tudíž na to, aby sazby skutečné byly výrazně nad nimi, je není třeba zvedat tak, jak tvrdí například Summers. „Pokud bychom šli na 5 %, dojde k velké inverzi výnosové křivky a recese bude jistotou“, uvedl ekonom.

 

Siegel také poukázal na to, že Fed ve svých dlouhodobých predikcích počítá s 2 % inflací a sazbami pohybujícími se kolem 2,5 %. I tento odhad je podle experta příliš vysoko, odpovídající sazby vidí kolem 1,5 %. Míní, že akcie dosáhly dna v červnu a Fed musí sazby dál zvedat. Jde jen o to, aby nebyl příliš agresivní a nepřikročil například ke zvedání o 75 bazických bodů a pak o 50 bazických bodů.


Čtěte více:

Pět komoditních odvětví, kterým energetická krize láme vaz
19.08.2022 11:02
Energetická krize se zhoršuje a tlak na komoditní sektory roste, před...
Meme mánie – dějství druhé?
18.08.2022 15:04
Růst popularity fundamentálně spíše slabších, ale na sítích populárníc...
Rozbřesk: Náklady na bydlení rychle rostou, nejen kvůli energiím
19.08.2022 9:13
Náklady na bydlení jsou jedním z hlavních tahounů inflace v Česku a vý...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m