Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Monetární politika a nominální produkt vysoko nad trendem

Monetární politika a nominální produkt vysoko nad trendem

28.11.2022 17:21

Návrhů na reformu centrálního bankovnictví je celá řada, včetně eliminace, či přechodu na „strojová“ pravidla. Jednou z nejčastěji zaznívajících poměrně razantnějších alternativ k současnému systému je pak cílení nominálního produktu, na které bych se ve světle současného dění chtěl dnes trochu podívat.

Není tomu tak dávno, co se v rámci snah o zvýšení (!) inflace hovořilo o tom, že cíle centrálních bank by se mohly posunout ze 2 % na 3 %, či dokonce 4 %. Zde zůstalo u diskusí, ale třeba americký Fed se explicitně přiklonil k tomu, že inflační cíl ve výši 2 % bude symetrický. Ani u toho kvůli prudké změně okolností moc dlouho nezůstalo (viz můj nedávný článek o asymetričnosti symetrického cíle). To jen pro demonstraci toho, o čem se například na tomto poli hovořilo, hovoří, či bylo na čas implementováno. Nyní už k následujícímu grafu, který mě motivoval k dnešní úvaze o zmíněném cílení nominálního produktu:
03
Zdroj: Twitter

Goldman Sachs graf nevytvořil s cílem diskutovat o cílení NHDP, ale v komentáři k obrázku píše, že NHDP je nad trendem a to omezuje prostor pro jeho další akceleraci. Dá se to vnímat i jako další argument pro menší krátkodobý optimismus (relativně k současnému očekávání) u ziskovosti obchodovaných firem. Podívejme se dnes ale na to, jak se rýmuje historický pohyb klíčových sazeb Fedu (viz druhý obrázek níže) s tím, jak osciloval NHDP kolem uvedeného trendu. Poukázal bych na následující:

- Nad trend se NHDP překlopil v roce 2004, v tu dobu také Fed začal zvedat sazby. Nad trendem pak produkt udržel až do roku 2008, kdy začal prudce klesat. Na finanční krizi a hrozbu prudké recese také reagoval Fed snižování sazeb.

- Podle obrázku od GS se NHDP ani v roce 2009 nedostal výrazně pod trend. Znatelný pokles produktu totiž proběhl z úrovní, které byly hodně nad trendem. Vyjma let 2016 – 2017 se pak NHDP po krizi pohyboval mírně pod trendem. Fed přitom držel sazby u nuly a kvantitativně uvolňoval, v roce 2016 začal sazby zvedat. NHDP se ale i přesto po onom přechodném poklesu pod trend vrátil zpět na něj.

- Rok 2020 přinesl prudký propad produktu pod trend, poměrně krátce na to ale přišlo opačné přestřelení. V době, kdy se klíčové sazby zase nacházely u nuly a probíhalo další QE. Pokud by se přitom Fed „strojově“ řídil NHDP a jeho trendem, se stimulací by přestal dříve a začal by dříve utahovat.

04
Zdroj: Twitter

Cílení NHDP místo cílení inflace by tak podle mne možná během posledních dvaceti let nepřineslo nějaký úplně jiný vývoj sazeb a monetární politiky. Jde totiž jednak o to, co cílit, ale také jak to cílit. Zda „strojově – algoritmicky“, či zda na základě aktuálních úvah (ad-hoc, chcete – li). Dobrým příkladem tu může být právě období posledních dvou, tří let:

Fed ze zpětného pohledu reagoval na vysokou inflaci pozdě, příčinou byla víra v to, že za inflační tlaky stojí zejména rychle přechodné tlaky ve výrobních vertikálách. Těžko bylo také predikovat vývoj v Ukrajině, či třeba to, že Čína bude dál uplatňovat striktní restrikce. V kontextu dnešního textu je otázkou, zda by byly odhady a vývoj monetární politiky lepší v případě, že by Fed necílil inflaci, ale NHDP. U jeho přestřelení zobrazeném v prvním grafu by totiž mohla diskuse „přechodná/nepřechodná“ proudit v podstatě úplně stejně, jako při cílení inflace. A konec konců současná diskuse, zda už s utahováním přestat, či ne, je zase to samé, jen zrcadlově obráceně.

I u cílení NHDP tak jde možná (opět) hlavně o tom, zda vše plně svěřit algoritmu, pravidlům a eliminovat lidský faktor. Či se na něj naopak spolehnout. Lidský úsudek může mít své chyby, algoritmy jsou predikovatelné, nemusí o ničem diskutovat. Jenže zase tu je efekt, který by se dal pelíškovsky nazvat „rozkaz zněl jasně“. Zdá se mi, že hovoříme o dalším problému, který nelze plně vyřešit na úrovni, na které vznikl.


Čtěte více:

Trhy mylným očekáváním dotlačí Fed ke zvednutí sazeb nad 5 %, domnívá se ekonom William Lee
23.11.2022 12:00
Už od Jackson Hole Fed jasně říká, že jeho politika má za cíl snížení ...
Týdenní výhled: Zápis Fedu i staronové střídání stráží v Disney. Otřesy v kryptu krotí sentiment
21.11.2022 13:15
V programu na nejbližší dny nenajdeme jednu zásadní událost, od které ...
Sníží Fed příští rok sazby, nebo ne? Přední ekonomové na Wall Street se neshodují
24.11.2022 10:56
Největší banky na Wall Street se shodují, že Federální rezervní systém...
Fed to s utahováním přežene, obává se ekonom Mankiw
28.11.2022 11:58
Známý ekonom a autor učebnic Greg Mankiw se na svém blogu svěřoval s o...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data