Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Evropské akcie vstoupily do býčí fáze, Tesla není jen „naleštěná automobilka“

Perly týdne: Evropské akcie vstoupily do býčí fáze, Tesla není jen „naleštěná automobilka“

27.01.2023 14:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Jeffrey Kleintop ze společnosti Charles Schwab se domnívá, že recese v globální ekonomice s sebou přináší obraty v relativní návratnosti amerických a zahraničních trhů. Taková recese přitom podle něj nyní nastala a evropské trhy jsou již ve své býčí fázi. Gene Munster z Deepwater Asset Management zase analyzuje výsledky Tesly a hovoří o tom, co podle něj bude z fundamentu společnosti v budoucnosti klíčové.

Rozhodující ukazatel u Tesly: Gene Munster z Deepwater Asset Management se domnívá, že z fundamentu Tesly je nyní nejdůležitější vývoj hrubých marží. Poslední čísla jsou podle něj na této úrovni slabší. CNBC pro srovnání uvedla, že ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 dosáhla Tesla marží ve výši 29,2 %, v následujícím čtvrtletí dokonce 30 %, pak ale nastal pokles a v posledním čtvrtletí minulého roku se marže pohybovaly na 24,3 %.

Tesla hovoří o tom, že její marže by v budoucnu měly být nad maržemi tradičních automobilek. Munster u nich považuje za standard 16 % a dodal, že Tesla může tedy mít marže na 25 %, či na 17 %, což je velký rozdíl. Právě vývoj v této oblasti pak podle něj bude pro akcie klíčový. Investor také upozornil na to, že Tesla pro letošní rok hovoří o 50 % růstu, ale zároveň tvrdí, že by měla prodat 1,8 milionů vozů. Což ale podle experta implikuje jen 37 % růst a na 50 % by se firma dostala s dalšími asi 200 tisíci vozy.

Munster míní, že Tesla se může skutečně „zastřelovat“ na 2 miliony prodaných vozů, poptávka po jejích autech přitom prudce vzrostla v reakci na snížení prodejních cen. Tento krok ale má také dopad na marže. Akcie se pak podle experta mohou v následujících měsících pohybovat bez trendu až do doby, kdy budou investoři mít jasnější představu, jaké bude mít snížení cen dlouhodobější dopad na poptávku a výsledky firmy.

Eric Jackson z EMJ Capital podle svých slov považuje za nejdůležitější počet vyrobených a prodaných vozů, marže jsou až na druhém místě. Opírá se v tom o tvrzení Elona Muska, podle kterého je během útlumu ekonomiky nejdůležitější udržet prodané objemy, vyšší příjmy z nich lze generovat později například přes prodej upgradu softwaru. Podle Jacksona je to podobné jako u Netflixu, kdy se investoři radovali z počtu nových uživatelů a neřešili tolik, jaký konkrétní program noví uživatelé zakoupili.

Jackson podle svých slov nesouhlasí s názory, podle kterých je Tesla jen „naleštěná automobilka“, a tudíž by její valuační násobky měly být znatelně níž než nyní. Jackson se domnívá, že Tesla je softwarovou společností, která má mnohem více aktivit než jen výrobu aut. A jejich potenciál s sebou nese oprávněnou valuační prémii.

Směr evropské akcie? Jeffrey Kleintop ze společnosti Charles Schwab se domnívá, že globální ekonomika se už minulý rok posunula do recese, i když jen mírné. Stratég k tomu dodal, že v takových případech v minulosti docházelo k otočení relativních výkonů amerických a zahraničních akciových trhů. Předchozí cyklus přinesl výrazný náskok amerických akcií, expert ale míní, že nyní se může situace měnit.

Stratég operuje s následujícím grafem, který porovnává relativní výkony amerického trhu a trhů dalších vyspělých zemí. Po recesi na počátku osmdesátých let si vedla mnohem lépe druhá skupina, mezera se začala uzavírat před nástupem další recese a po roce 2000 se relativní výkony prohodily. Další změna nastala kolem finanční krize, po ní ale opět přišlo období postupného mohutného náskoku amerických trhů. Jak bylo uvedeno, expert se domnívá, že nyní může nastat další cyklus s opačným efektem:
01
Zdroj: Charles Schwab, Youtube, CNBC

Podle stratéga celý cyklus netrvá měsíce, ale roky a nyní je stále čas na přesun k mezinárodním akciím. Ve prospěch evropských akcií hovoří i nižší valuace, včetně vyššího dividendového výnosu. Na CNBC k tomu připomněli současné slušné výsledky rozvíjejících se trhů, které dlouhou dobu zaostávaly za těmi americkými.

Kleintop míní, že evropské trhy jsou již ve své býčí fázi a medvědí trh již skončil. To je pro něj základní scénář, který by mohla narušit vyšší inflace vyvolaná otevíráním čínského hospodářství. To by sice mohlo Evropě pomoci na straně růstu, ale také by to mohlo zvýšit inflační tlaky. Pokud by na ně ECB reagovala vyšším než očekávaným utahováním monetární politiky a Fed se naopak dostal do situace, kdy by v druhé polovině roku začal sazby snižovat, relativní atraktivitu evropských akcií by to snižovalo. Stratég to ale považuje za riziko, ne za hlavní scénář.

Nůžky mezi eurozónou a USA: Podle následujícího grafu míří index ekonomických překvapení od Citi v USA směrem dolů. Vrcholu dosáhl v listopadu minulého roku. Na rozdíl od něj evropský index pokračuje v růstu a mezi oběma ekonomikami se tak rozevírají nůžky. Podobná byla situace minulý rok touto dobou, mezera se nakonec uzavřela obratem v USA:
02
Zdroj: Twitter

 

Čtěte více:

Globální recesi letos očekávají dvě třetiny ekonomů, vyplývá z průzkumu Světového ekonomického fóra
16.01.2023 13:28
Dvě třetiny hlavních ekonomů ze soukromého a veřejného sektoru očekáva...
Víkendář: Proč se Krugman domnívá, že Tesla nebude dalším Microsoftem
22.01.2023 8:16
K Tesle se nyní vyjadřuje celá řada lidí a panuje spousta názorů týkaj...
Rekordní návratnost kapitálu na americkém trhu – pohled od Applu až po Teslu
24.01.2023 17:32
Pokud nějaká firma vydělává „hodně“, mělo by to přilákat konkurenci, k...
Co říkají vedoucí indikátory o recesi v letošním roce
25.01.2023 18:00
Při diskusích o tom, zda americké hospodářství míří do recese, můžeme ...
Analytik k výsledkům Tesly: Žádná katastrofa se zatím nekoná
26.01.2023 12:20
Včerejší výsledky Tesly vyvolaly tradičně velké vášně na obou stranách...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m