Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Evropské banky pod tlakem výprodejů. Jak dnes zareaguje ECB?

Rozbřesk: Evropské banky pod tlakem výprodejů. Jak dnes zareaguje ECB?

16.03.2023 9:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zatímco na začátku týdne strašily trhy krachy bank v USA, včera se nervozita přelila i do Evropy v souvislosti s problémy banky Credit Suisse. Akcie druhé největší švýcarské banky včera odepsaly téměř 25 %, zatímco pravděpodobnost bankrotu (měřeno CDS) vystřelila nad 50 %, což spustilo výprodej napříč evropským bankovním sektorem. Do toho bude dnes zasedat ECB, která se v únoru zavázala zvýšit úrokové sazby o 50bps. Minimálně peněžní trhy ale o takto razantním zpřísnění měnové politiky pochybují a přehodnotily sázky jen na +25bps.

Ve prospěch 50bps růstu sazeb hovoří nejen silný únorový závazek ECB, ale také fakt, že opatrnější reakci by si mohly trhy vyložit jako potvrzení vážností problémů evropských bank. Naproti tomu bude ECB zřejmě zdůrazňovat, že primárním problémem zůstává setrvale vysoká inflace, a zvláště pak její jádrová složka, která dále akceleruje. To by ostatně měla ukázat i nová prognóza, jež sice přinese nižší výhled na celkovou inflaci v eurozóně (díky nižším cenám energií), ale zároveň i vyšší jádrové tlaky, které jsou v tento moment klíčovou proměnnou v reakční funkci centrální banky.

Hlavním argumentem pro 25bps zvýšení sazeb jsou rizika pro finanční stabilitu spojená s turbulentním vývojem posledních dní. Je však dost dobře možné, že se ECB rozhodne ujistit trhy svojí připraveností zajistit finanční stabilitu prostřednictvím jiných nástrojů než sazeb. Těch má ECB ve svém arzenálu dostatek, ať již jde o standardní i mimořádné likvidní facility nebo TLTROs, kterými dokáže daleko efektivněji (než skrze sazby) adresovat případné problémy s likviditou v evropském bankovním systému.

Shrnuto, podtrženo, nejpravděpodobnější je z našeho pohledu stále růst sazeb o 50bps, jakkoli přiznáváme, že podstatným rizikem je opatrnější reakce centrální banky. Z hlediska doprovodné komunikace však čeká ECB, resp. Christine Lagarde složitý úkol, který může způsobit významnou volatilitu. S ohledem na nová rizika a nejistoty očekáváme mírnější rétoriku směrem k dalšímu zpřísňování měnové politiky. Pokud však dojde ke zmírnění finančního napětí – k čemuž může pomoci i dnešní oznámení o dodání likvidity Credit Suisse ze strany švýcarské centrální banky – ECB inflační boj nezastaví a sazby bude dále zvyšovat.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna včera prudce oslabovala v reakci na výprodeje v evropském bankovním sektoru spojeného s problémy švýcarské banky Credit Suisse. Oproti euru odepsala česká měna více než procento a poprvé od ledna se dostala nad hranici 24,00 EUR/CZK, téměř tříprocentní ztrátu si pak připsala na frontě s dolarem. Nervozita v evropském bankovním sektoru tak přebila veškerá makro data, přičemž nejinak tomu bude i dnes, kdy zamíchá kartami zasedání ECB.

I pokud by mělo finanční napětí v Evropě přetrvávat a koruna dále ztrácet půdu pod nohama, nečekáme, že by došlo k dramatické korekci. Předpokládáme totiž, že by v případě potřeby zafungoval intervenční závazek ČNB. Připomeňme, že ČNB byla na devizovém trhu naposledy aktivní v říjnu minulého roku, kdy se koruna přiblížila tehdejší intervenční úrovni 24,70 EUR/CZK. ČNB zároveň ve svém včerejším prohlášení ujistila, že aktuální vývoj monitoruje, přičemž zdůraznila, že tuzemský bankovní sektor je dobře kapitálově vybavený a banky jsou povinny dodržovat přísná regulatorní pravidla včetně těch pro řízení likvidity.

Eurodolar

Dramatické pohyby na úrokových křivkách, které trhy neviděly za posledních třicet let, se projevily i na obchodování s eurodolarem. Krize okolo švýcarské banky Credit Suisse způsobila, že původně americké bankovní problémy se přeměnily v globální averzi k riziku a v těchto časech se daří samozřejmě dolaru. Eurodolar tedy směřoval až k úrovni 1,055, přičemž obrat a jisté oživení na straně eura nastalo až v noci kdy na trhy směřovaly zprávy o pomoci švýcarské centrální banky ve prospěch Credit Suisse (dostala prozatím likviditní linku 50 mld. CHF).
Dnešek na eurodolaru bude tudíž nejen o ECB, ale i o reakci bankovních titulů na rozhodnutí švýcarské centrální banky. Trh, resp. výnosová křivka aktuálně počítá “jen” se zvýšením o 25bps, tudíž pokud ECB přihodí +50bps (což je nás scénář - viz úvod), tak to může být interpretováno jako hospodářsko-politická chyba podkopávající finanční stabilitu. Euro(dolar) by tudíž ze zvýšení o 50bps profitoval jen velice krátkodobě.

Regionální Forex

Finanční nákaza zasáhla i středoevropské devizové trhy, kde se opět nejslabším článkem stal jako vždy maďarský forint. Měnový pár EUR/HUF dokonce během včerejšího dne atakoval hranici 400. Ta prozatím překonána nebyla, nicméně pokud ECB odpoledne zvedne sazby o +50bps zřejmě se to povede a forint bude minimálně do zasedání Fedu příští středu dále oslabovat.


 

Čtěte více:

Pravděpodobnost letošního poklesu sazeb a pozor na to, co si kdo přeje
15.03.2023 15:37
Již řadu měsíců hovoří řada ekonomů o tom, že tržní očekávání letošníh...
S Braněm Sotákem po pádu SVB: Chyba hrubá a ta zásadní, kde trestá trh, recesi se nevyhneme a proč Fed nemá zastavit růst sazeb
15.03.2023 19:16
Na pádu Silicon Valley Bank (SVB) se dají najít paralely s rokem finan...
Nasdaq 100 posílil o 0,4 %, Netflix +3,01 %
15.03.2023 21:15
Obchodní seance uprostřed týdne přinesla opět vyšší volatilitu, a to v...
Credit Suisse díky pomoci 50 miliard švýcarských franků od centrální banky jen získává čas
16.03.2023 8:30
Příslib finanční pomoci od centrální banky poskytl druhé největší švýc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data