Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ představil výsledky vysoko nad očekáváním a potvrdil výhled pro rok 2023

ČEZ představil výsledky vysoko nad očekáváním a potvrdil výhled pro rok 2023

21.03.2023 7:30, aktualizováno: 21.3. 9:02
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Energetika ČEZ dosáhla za poslední čtvrtletí roku očištěného zisku 26,1 miliardy korun a EBITDA 42,3 miliardy korun, v obou případech vysoko nad očekáváním trhu dle konsensu agentury Bloomberg 18,95 mld. , resp. 33,71 mld. . Celý rok 2022 ČEZ zakončil s očištěným ziskem 78,4 mld. při celoročním výhledu firmy 65-75 mld. a EBITDA 131,6 mld. při výhledu firmy 115-125 mld. . ČEZ pro rok 2023 potvrzuje celoroční výhled na úrovních 30-40 mld. očištěného zisku a 105-125 mld. na EBITDA. Výsledek hospodaření indikuje rekordní dividendu pro akcionáře, uvedla firma. 80% výplatní poměr ze zisku (horní mez dividendové politiky 60-80 %) indikuje dividendu 117 Kč/akcie, uvedl ČEZ v prezentaci. "Představené výsledky ČEZ vnímáme celkově jako solidní beze změny výhledu pro rok 2023 oproti předchozím prohlášením. Očekáváme pozitivní reakci trhu," uvedli v prvotní reakci analytici Patria Finance.

Výsledek roku 2022

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v roce 2022 výše 131,6 mld. a čistý zisk hodnoty 80,7 mld. . „Významný meziroční nárůst reflektuje enormní růst cen v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, rekordní zisk z obchodování s komoditami na zahraničních trzích a vysokou provozní spolehlivost elektráren ČEZ,“ uvedla firma. „Skupina ČEZ navíc přispěla k řešení energetické krize a prokázala, že je spolehlivým společensky odpovědným partnerem. V roce 2023 odvede českému státu více než 100 mld. na dividendách, daních z příjmů a odvodech z tržeb výroby,“ dodává ČEZ ve zprávě. 

Výhled pro rok 2023

Výhled hospodaření pro rok 2023, zahrnující nově zavedená zdanění, zveřejnila Skupina ČEZ již v únoru: EBITDA ve výši 105 až 125 mld. a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy 30 až 40 mld. . Spolu s celoročními výsledky jej potvrzuje.

Hospodaření Skupiny ČEZ v roce 2023 bude ovlivněno legislativním opatřením v oblasti odvodů  z nadměrných tržeb výroby, ke kterému přistoupila většina zemí EU za účelem financování snížení koncových ceny energií pro spotřebitele, upozorňuje ČEZ. „A dále z titulu nově zavedené daně z neočekávaných zisků, která byla v ČR schválena na roky 2023 až 2025. Nad rámec běžné daně z příjmů ve výši 19 % bude část zisku navíc zdaněna sazbou 60 %. Jedná se o část základu daně z příjmů, která převyšuje průměr základů daně z příjmů v letech 2018–2021 navýšený o 20 %,“ upozorňuje firma dále.

V roce 2023 očekáváme EBITDA ve výši 105 až 125 mld. a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy na úrovni 30 až 40 mld. . Široký interval reflektuje vysokou otevřenou pozici výroby na úrovni 17 až 23 % a vysokou volatilitu cen elektřiny na velkoobchodních trzích. Při zajišťování budoucí výroby musíme být nadále obezřetní s ohledem na trvající riziko spojené se zajištěním kreditního rizika. Po celý rok 2022 ČEZ – stejně jako ostatní velcí evropští výrobci elektřiny – čelil enormním požadavkům na likviditu kvůli povinnosti dodávat hotovost burzám a obchodním protistranám z titulu zajištění uzavřených komoditních obchodů, prostřednictvím kterých postupně předprodává svou výrobu. Při extrémním výkyvu cen komodit v srpnu byl ČEZ nucen v rámci maržových požadavků uhradit téměř 50 mld. v řádu hodin a celkové maržové vklady, tj. hotovost uložená dočasně jako kauce do doby vypořádání kontraktu, přesáhly hodnotu 195 mld. , “ uvádí člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Výroba

Provozní výnosy dosáhly hodnoty 288,5 mld. , meziročně o 27 % více. „Výrazný růst zisku segmentu VÝROBA byl způsoben zejména extrémním nárůstem realizačních cen elektřiny v důsledku války na Ukrajině a rekordní výrobou jaderných elektráren. Omezení dodávek plynu z Ruska do Evropy (meziroční pokles o 56 %) a celková nejistota vedly ke skokovému nárůstu nákladů na výrobu elektřiny z emisních zdrojů, a tím velkoobchodní ceny elektřiny. Ceny dodávek plynu vzrostly meziročně o 348 % a ceny dodávek elektřiny o 327 %. Průměrná cena elektřiny s dodávkou na rok 2023 se vloni obchodovala za téměř 300 EUR/MWh, zatímco průměrná realizační cena výroby ČEZ s dodáním v roce 2022 byla 100 EUR/MWh,“ uvádí ČEZ s tím, že vysoké volatility na mezinárodních trzích dokázal využít obchodní tým ČEZ, který vydělal 18 mld. , což činí téměř 1/4 konsolidovaného čistého zisku Skupiny ČEZ za celý rok 2022. 

Rok energetické krize naopak negativně působil na segment PRODEJ. Provozní zisk společnosti ČEZ Prodej, která dodává elektřinu a plyn domácnostem v ČR, meziročně poklesl o 22 %. „Důvodem byl zejména extrémní nárůst pořizovacích cen elektřiny a plynu a vysoké náklady na krytí výkyvů spotřeby zákazníků,“ konstatuje firma.

Rekordní dividenda pro akcionáře

Dosažený zisk za rok 2022 indikuje rekordní dividendu pro akcionáře. „V případě stanovení dividendy na horní hranici intervalu platné dividendové politiky by mezi akcionáře bylo rozděleno 63 miliard korun. Pro majoritního akcionáře Českou republiku by to znamenalo příjem 44 miliard . Navíc v roce 2023 odvede Skupina ČEZ českému státu nově zavedenou daň z neočekávaných zisků a odvod z nadměrných tržeb z výroby v celkové výši 30 – 40 mld. a dále 26 – 30 mld. z titulu běžné daně z příjmů. Jedná se o doplatek daně z příjmů za rok 2022 nad rámec uhrazených záloh během roku a o zálohy na daň z příjmů roku 2023 ve výši 19 %. Celkem odvede letos Skupina ČEZ českému státu na dividendách, daních z příjmu a odvodech z tržeb výroby více než 100 mld. ,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„Skupina ČEZ v energetické krizi obstála, přispěla k jejímu řešení a prokázala, že je spolehlivým společensky odpovědným partnerem. Základním krokem pro vyřešení energetické krize bylo zajištění přístupu České republiky k dodávkám LNG, zkapalněné formy zemního plynu, dodávanému do Evropy námořní dopravou. Společně s českým státem se nám podařilo získat kapacitu odpovídající 1/3 roční spotřeby plynu v ČR. A to prostřednictvím LNG terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven, který byl spuštěn jako první v Evropě od ruské invaze za pouhých 6 měsíců. To byl zásadní krok pro zvládnutí loňské krize, pro energetickou bezpečnost ČR, nezávislost na Rusku a znamená důležitou pojistku pro případ omezení dodávek zemního plynu z jiných zdrojů v budoucnu. Dále jsme navzdory všem omezením a sankcím dokázali zajistit dostatečné zásoby jaderného paliva na nejbližší období a také veškeré dodávky kvalitního materiálu a služeb pro provoz výrobních zdrojů. Za zmínku určitě stojí také zasmluvnění dodávek nového neruského paliva pro Temelín od Westinghouse a Framatome na 15 let od roku 2024 a získání společnosti Škoda JS,“ uvádí dále šéf ČEZ Beneš.

Výroba a investice

Výroba z jaderných zdrojů dosáhla rekordní úrovně 31 TWh, meziročně o 1 % více. Výroba z obnovitelných zdrojů stávajících společností Skupiny ČEZ, meziročně klesla o 13 % vlivem počasí a poklesu výroby z biomasy z důvodu odstávky v elektrárně v Poříčí.

Výroba z uhelných zdrojů v ČR dosáhla 15,7 TWh a meziročně klesla o 3 % z důvodu delších odstávek elektrárny Ledvice a ukončení provozu elektrárny Mělník 3 v roce 2021.

Produkce paroplynové elektrárny Počerady meziročně klesla o 22 % v důsledku bezprecedentního růstu ceny plynu po ruské invazi na Ukrajinu.

Investice v rámci stávajících společností Skupiny ČEZ dosáhly téměř 35 mld. , meziročně o téměř  3,5 mld. více. Směřovaly zejména do posilování distribuční sítě v ČR a do bezemisních výrobních aktiv.  "Nárůst v oblasti distribuce reflektuje zejména připojování nových, především střešních solárních elektráren, a v oblasti výroby zejména výstavbu tepelného napaječe z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic," uvádí ČEZ

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce meziročně klesla o 5 %, klimaticky a kalendářně přepočtená pak o 4 %. Spotřeba u velkých podniků klesla o 3 %, spotřeba domácností klesla o 10 %, především v důsledku teplého počasí v roce 2022 a úspor spotřeby domácností plynoucí z vysokých cen komodit.

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

ČEZ zítra oznámí rekordní výsledek hospodaření ve výši 73,7 mld. Kč (výhled analytika)
20.03.2023 12:23
ČEZ zítra před otevřením trhu zveřejní výsledky hospodaření za 4. kvar...

Váš názor
  • Já prostě nevím...
    22.03.2023 11:09

    ...ČEZ ohlásil...a potvrdil na příští rok.... Související otázky: Jaká je definice tzv. energetického šmejda? Jaká má být úloha státu v regulaci koncových cen pro maloodběr a podniky?
    Ullsperger
  • Tak aspoň víme
    21.03.2023 20:41

    Kde ty extrémní zisky za elektřinu skončí. No a prý to níže zastropovat nešlo. No nešlo, protože prase by málo mlaskalo.
    štíreček
  • Aha
    21.03.2023 10:29

    Tak se potvrdilo že nás okradli protože mohli ne protože by prodělali.
    HenryFord
    • Re: Aha
      21.03.2023 11:15

      já třeba u ČEZ vůbec nemusím být, ani distribuce (EgD) a ani dodávky energie, pokud máte pocit, že Čez Vás okrádá, proč u něj jste? Přejít jinam může každý.
      Marcinescu
      • Re: Aha
        22.03.2023 11:46

        U čezo jsem proto,protože jsem akcionář,až mě vypakujou,tak půjdu jinam. je to jako piju kofolu,tak mám Kofolu.
        kočák
      •  
        21.03.2023 11:46

        Já u ČEZu nejsem. Můj dodavatel oznámil cenu na tento rok +20%. Pak přišel režim se stropy a ČEZ jako dominantní dodavatel řekl že to napálí po stropy. Tak oznámil dohodu za kterou se to má prodávat A tak se všichni přidali. O pár dní přišel nový ceník s cenou na stropy tedy o 100% vyšší. Přejít a kam? Když jediná levná elektřina je Praze a tu nám tady neprodají.
        HenryFord
    • Kdy?
      21.03.2023 11:08

      Prodej a nákup elektřiny je dobrovolný úkon prodávajícího a kupujícího. Kdo vás okradl?
      Pracovitý Prosecký
      • Re: Kdy?
        22.03.2023 11:06

        Elektřina je zatím stále považována za nutný statek pro život.
        Ullsperger
      • Re: Kdy?
        21.03.2023 11:48

        Jaj a to vám řekl kdo? Kolik drátů si můžete natahat do domu od kolika dodavatelů?
        HenryFord
        •  
          21.03.2023 20:43

          Distributor není dodavatel.
          Velkamedvědice
      • Re: Kdy?
        21.03.2023 11:23

        Přece ti, jež umožňují vnášet do obchodu s ele antitrzni prvky. Vezměte např. systém povolenek. Jaký mají smysl, když s nimi kšeftuji i ti, jež žádné emise neprodukuji? A navíc, jejich množství v oběhu není určen trhem, nýbrž úředníkem v Bruselu.
        drahota
        • demagogie
          21.03.2023 11:31

          poškozování životního prostředí není antitržní prvek. Nebo vám by se to líbilo, abychom se dusili jako v podkrušnohoří a ostravsku v osmdesátých letech?
          Marcinescu
          • Re: demagogie
            21.03.2023 11:51

            To je krásná povídačka o životním prostředí. Co tak úplně zrušit lidi aby to životní prostředí nekazili? Proč až v 80 letech proč ne už 50, 40, 30 20 10? Tehdy se v každé chalupě topilo celý den v kamnech.
            HenryFord
            • Lidi jsou neštovice
              21.03.2023 20:44

              na zeměkouli. A vrátí se jim to. Tak to je to v pořádku.
              Velkamedvědice
            •  
              21.03.2023 12:01

              On to ví a pochybuji, že tomu sám věří.
              drahota
          • Re: demagogie
            21.03.2023 11:35

            Antitrznim prvkem jsou v tomto případě spekulace s regulacemi - povolenkami. Tyto spekulace nemají se životním prostředím nic společné.
            drahota
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m