Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cyklické zvedání sazeb odkrylo hlubokou strukturální změnu v bankovním systému

Cyklické zvedání sazeb odkrylo hlubokou strukturální změnu v bankovním systému

31.05.2023 17:18

Čtenář si možná vzpomene, že během období velmi nízkých sazeb a výnosů dluhopisů se objevilo pár analýz a teorií, podle kterých takové prostředí bankám škodí. Tj., snižuje jejich ziskovost, finanční sílu a tím i úvěrovou nabídku a celou ekonomiku. Nyní jsou sazby mnohem výš, ale nezdá se, že by si v novém prostředí banky libovaly. Třeba v USA spíše naopak. Jak to?

Kdysi jsem zaslechl jistě hodně nadnesenou úvahu, že zemědělec není nikdy spokojen. Když je špatné počasí, stýská si, že bude malá úroda. Když je počasí dobré, stýská si, že bude úroda velká a tudíž ceny nízko. U bank to je alespoň na první pohled stejné – problémy mají ať jsou sazby nízko, nebo vysoko. Tedy alespoň někde. Na pohled druhý bychom asi poukázali zejména na to, že problém nyní nemusí být ani tak v tom, že sazby jsou vysoko. Ale v rychlosti a razanci jejich pohybu tímto směrem. To je jev do nemalé míry cyklický. Ale roli tu zřejmě hrají i odvětvové strukturální faktory.

Matt Levine z Bloombergu nedávno poukazoval na dva možné pohledy na samotné fungování bank. Podle toho prvního si půjčují krátkodobě a ony samy půjčují a investují dlouhodobě. Nejlepší pro jejich hospodaření tak je situace, pokud jsou dlouhodobé sazby výrazně nad těmi krátkodobými. Banky pak za své finance platí málo a za finance, které poskytují jiným, dostávají hodně. Nejhorší je naopak situace, kdy se krátkodobé sazby dostanou nad ty dlouhodobé a to rychle.

Alternativní pohled na fungování bank říká, že financování bank je ve skutečnosti také dlouhodobé povahy. Depozita totiž mohou být z velké části formálně krátkodobá, netermínovaná. Nicméně lidé mají na starosti jiné věci, než sledovat, jestli úročení jejich depozit odpovídá situaci na trhu. A případně chodit do banky a přesouvat své vklady jinam. Posun směrem do situace nižších dlouhodobých a vyšších krátkodobých sazeb by v takovém systému tolik problémů nedělal. Proč?

Banky by totiž v tomto druhém režimu nečelily takovému tlaku zvedat sazby u depozit na úrovně, které by už nebezpečně ohrožovaly jejich finanční zdraví. Zejména v prostředí, kdy rostoucí sazby přímo snižují hodnotu některých bankovních aktiv. Zrovna tak by tolik nehrozily takzvané runy na banky. Volně přeloženo útěky klientů některých bank v případě, že by se šířily obavy o zdraví těchto finančních institucí (a fungující jako sebenaplňující se proroctví). Jaká z těch dvou teorií je relevantní?

Nedávno jsem viděl graf, který porovnával vývoj bankovních depozit v USA a v Kanadě. V první zemi začal obracet směrem dolů ještě před vypuknutím tenzí v sektoru regionálních bank. Příčinou může být přesun lidí od depozit k fondům peněžního trhu daný lepšími výnosy u nich. Ony tenze pak mohly celý proces ještě nakopnout (s tím, že nastal přesun i v rámci bankovního systému od bank menších k větším). V Kanadě ale nic takového neproběhlo, tedy ani ta první fáze.

Hodně se nyní hovoří o tom, že depozita jsou s nástupem různých aplikací a online služeb mnohem pohyblivější, než dříve. Tj., teorie „dlouhodobých“ pasiv a depozit padá se všemi důsledky. Velice pravděpodobně tedy nastal posun od systému fakticky dlouhodobých depozit k systému skutečně krátkodobých a flexibilních depozit. I když rozdíl mezi Kanadou a USA může ukazovat, že behaviorální a kulturní faktory stále hrají svou roli.

Třeba Izabella Kaminska se domnívá, že ale nastane obrat nazpátek. Tedy že finanční sektor, včetně fintechu, se bude snažit zase zvětšit frikce na straně depozit a svého financování a posunout jejich povahu směrem k oné dlouhodobosti. Pak jsou tu samozřejmě možnosti další regulace a to směrem ke složitosti. Či naopak jednoduchosti – prostě výrazně vyšší požadavky na vlastní kapitál bank, respektive všeho, co jimi efektivně je.

Ještě k onomu vracení se k vyšším frikcím, které by na první pohled paradoxně zvyšovaly stabilitu bank: Něco podobného můžeme pozorovat u měn, kdy jejich plná flexibilita a otevřenost toku kapitálu může někde zvyšovat riziko pro danou ekonomiku. Možná můžeme zobecnit, že volný pohyb kapitále/depozit musí zapadat do celkového kontextu, či odolnosti systému. Čímž jsme třeba zase u vyššího kapitálu bank.

 

Čtěte více:

Spolupráce Fordu s Teslou a Cybertruck čekající, až se nabije F-150
30.05.2023 15:06
Bývalý ředitel Fordu Mark Fields hovořil na CNBC o nově ohlášené spolu...
Ark Invest: Umělá inteligence a velké technologické firmy
31.05.2023 6:51
NVIDIA je stále sázkou na umělou inteligenci, ale valuačně již není ta...
Robotaxíky a hodnota Tesly – pár finance fiction úvah
30.05.2023 17:31
Ark Invest věří Tesle, včetně toho, že bude významným hráčem na novém ...
Wood: Americká ekonomika spěje k deflaci, Čína těžko investovatelná
31.05.2023 15:28
V dalším rozvoji umělé inteligence a s ní souvisejících investičních p...
ČNB: Dluhy českých domácností u bank v dubnu stouply na 2,19 bilionu korun
31.05.2023 15:59
Dluhy českých domácností u bank v dubnu meziměsíčně stouply o 31 milia...

Váš názor
  •  
    01.06.2023 13:41

    "Podle toho prvního si půjčují krátkodobě a ony samy půjčují a investují dlouhodobě. Alternativní pohled na fungování bank říká, že financování bank je ve skutečnosti také dlouhodobé povahy." Ani jedna z těch alternativ není správná. Banky si na poskytování úvěrů nic nepůjčují. Banky poskytováním úvěrů půjčované peníze vytváří. Automaticky tak při poskytnutí úvěru v bilanci banky vzniká dlouhodobé aktivum v podobě poskytnutého úvěru a krátkodobé pasivum v podobě bezhotovostních peněz připsaných na vkladový účet klienta, kterému banka poskytuje úvěr. Tento automatický nesoulad mezi splatností aktiv a pasiv nemůže banka řešit jinak, než zajištěním se proti riziku změn úrokových sazeb. Pokud banka poskytuje daný úvěr za fixní sazbu a související vzniklý vklad úročí plovoucí sazbou, dostává se do rizika růstu úrokových sazeb a toto riziko musí aktivně řídit/zajistit, zpravidla prostřednictvím úrokového swapu. Na banku, která se proti úrokovému riziku zajišťuje, pak nemůže jakýkoliv vývoj úrokových sazeb jakkoliv negativně dopadnout. Banka u každého úvěru určuje výši své "fixní" úrokové marže již v při poskytnutí úvěru okamžiku zajištění úrokového rizika na celou dobu splácení daného úvěru. Jakékoliv následné změny úrokových sazeb pak na příjem v podobě úrokové marže již nemají žádný vliv. Tohle je úplný základ podnikání bank. Řešit nějak systémově, že některé banky na řízení rizik kašlou tím, že se jim zvednou kapitálové požadavky je úplně absurdní trestání těch odpovědných za hříchy těch neodpovědných. Stačí jen zpřísnit dohled na bankami v ohledu řízení rizik.
    Richard Fuld
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů