Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vyšší kapitál bank jako řešení bankovních krizí – co na to hodnota akcií bank?

Vyšší kapitál bank jako řešení bankovních krizí – co na to hodnota akcií bank?

01.06.2023 17:13

Po finanční krizi roku 2008 a také po evropské dluhové krizi (která byla spíše krizí platební bilance) se v souvislosti s bankovními akciemi řešila přísnější regulace. A požadavky na vyšší míru vlastního kapitálu. Vše se začíná opakovat s tenzemi v bankovním sektoru USA a jinde. Podle takového celkem zažitého tržního pohledu přitom platí, že více vlastního kapitálu je pro bankovní akcie mínusem. Z pohledu teorie zase v „dokonalém“ světě změna poměru dluhu a vlastního jmění nemá na hodnotu vliv (ani tu není obědů zadarmo). O čem se tu ale vlastně hovoří a na čem záleží?

1. Výnosy, riziko a beta: Hodnota akcie je z fundamentálního pohledu dána tím, co by podle očekávání měla přinášet svým akcionářům v budoucnu. A svou rizikovostí. Tedy zjednodušeně řečeno tím, jak moc se věci mohou vydat jiným směrem, než je ono základní očekávání. U akcií se s rizikovostí většinou pracuje přes tzv. betu. Ta ukazuje, jak moc je akcie riziková relativně k trhu. Pokud je tedy beta na hodnotě 1, měla by akcie mít stejné riziko, jako trh. Pokud je na 2, tak dvojnásobné riziko a podobně. Třeba JPMorgan má (historickou) betu ve výši kolem 1,1, Morgan Stanley 1,4

2. Vyšší vlastní kapitál, méně dividend na akcii: Vezměme si nyní hypotetickou banku, která vyplácí celkem na dividendách 100 dolarů (všechny její zisky), její beta je 1. Dejme tomu, že tato banka má dvě akcie, každá tedy vyplácí 50 dolarů dividendy. Požadovaná návratnost by tu s 3,5 % bezrizikovými sazbami a 5,5 % rizikovou prémií byla na 9 % (3,5 % + 1 x 5,5 %). A hodnota jedné akcie by byla 5 / 9 %, tedy 555 dolarů.

Dejme tomu, že akcionáři ve světle dění v bankovním sektoru dojdou k závěru, že by jejich banka měla hodně navýšit vlastní kapitál. Konkrétně získají ještě dva akcionáře a jejich vklad použijí na smazání všech dluhů banky. Respektive vyplacení všech majitelů depozit. A nyní počítají s tím, že oněch 100 dolarů zisků se bude dělit mezi čtyři akcionáře*. Pokud by se nic jiného nezměnilo, hodnota jedné akcie by nyní byla 25 / 9 %, tedy 277 dolarů

3. Ale také nižší riziko: V popsaném případě by první dva akcionáři silně tratili, ale je zřejmé, že banka prohozením dluhů za vlastní kapitál také něco získala – snížila se její rizikovost, zvýšila odolnost. A to má bezesporu svou hodnotu.Ve výše uvedeném příkladu by hodnota akcií například zůstala na 555 dolarech, když by beta akcie klesla z 1 na méně než 0,2**. Což je samozřejmě masivní změna, ale hovoříme tu také o extrémní posun v kapitálové struktuře a extrémním zředění zisků a dividend na akcii.

V praxi se požadavky na vlastní kapitál pohybují mnohem níže, často znatelně pod 10 % (k aktivům, která jsou ovšem vážena jejich rizikem. Pokud bychom vzali pro demonstraci zavděk účetními hodnotami, tak třeba JPMorgan má hodnotu dluhů kolem 570 miliard dolarů a hodnotu vlastního jmění asi 300 miliard.

4. Celkový efekt různý: Pointa výše uvedeného zjednodušeného příkladu je v tom, že zvyšování vlastního kapitálu u bank má dvojí dopad na hodnotu akcií – přes zisky a dividendy na akcii a přes jejich rizikovost. Tyto dvě síly jdou proti sobě a výsledek záleží na konkrétní situaci***. Minimálně na mediální úrovni se ale linka „nižší riziko – nižší beta – vyšší hodnota“ moc neřeší.

Ve valuační praxi pak hodně záleží na tom, jak daný investor, či expert pracuje s betou. Většinou jsou totiž pro ní brány jako směrodatný ukazatel její historické hodnoty. To ale dává smysl jen u firem, které jsou usazené a nedochází k nim k větším strukturálním změnám na straně pasiv, či aktiv. Dá se podle mne přitom dost dobře argumentovat, že pokud jsou banky příliš zranitelné, efekt snížení rizika vyšším kapitálem by z hlediska změn hodnoty převažoval. Tedy v systému, kdy akcionáři bank nesou vždy zodpovědnost za to, co banka dělá.
*Zisky by o něco málo vzrostly kvůli tomu, že banka by již neplatila úrokové náklady z depozit. Zde pro jednoduchost předpokládám, že z depozit nebylo vypláceno nic. A výnosy z aktiv se nemění.  

**Noví akcionáři by v takovém případě do banky vložili každý právě 555 dolarů, dohromady 1110 dolarů. Čímž, byly splaceny ony všechny dluhy, banka je 100 % financována vlastním jměním. Snížilo betu na 0,2 a generovalo nezměněnou hodnotu akcií – podobně jako v jiných případech je tu zřejmá kruhová iterace, kdy noví akcionáři/investoři odhadují, co jejich investice udělá s hodnotou firmy a tudíž kolik jsou ochotni investovat (což zase určuje onu změnu hodnoty).

***Matematicky lze odvodit vztah mezi betou a mírou zadlužení přesně. V dokonalém světě bez daní a frikcí se přitom vše vynuluje a změna kapitálové struktury nemá na hodnotu akcií dopad. Ovšem pokud do hry nevstupují dodatečné „nemodelové“ proměnné, situace je jiná. 


Čtěte více:

Bloomberg: Nákupní horečka se mění v přebytek, export uhlí z Evropy rychle roste
01.06.2023 14:17
Obchodníci hledají kupce pro hromady nevyužitého uhlí, než se stane be...
Britové nakupují elektromobily příliš rychle, díru ve financí by vláda mohla zalepit novou daní
01.06.2023 12:35
Britští motoristé si pořizují elektromobily mnohem rychleji, než se oč...
Evropské akcie obrátily vzhůru. Náladu zvedají komentáře z Fedu i čínská data
01.06.2023 12:57
Čína dokázala částečně napravit včerejší negativní překvapení ze slabš...
Dolarových milionářů v ČR loni přibylo, jejich majetek klesl, uvedla Capgemini
01.06.2023 13:31
Dolarových milionářů v Česku loni přibylo o stovku na 32.300, hodnota ...
Schodek rozpočtu se v květnu prohloubil na rekordních 271,4 miliardy korun
01.06.2023 14:33
Schodek státního rozpočtu se v květnu prohloubil na 271,4 miliardy ko...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data