Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ohlédnutí za uplynulou výsledkovou sezónou v ČR – srpnové dokončení neúplné mozaiky; díl II. (+ komentář analytika)

Ohlédnutí za uplynulou výsledkovou sezónou v ČR – srpnové dokončení neúplné mozaiky; díl II. (+ komentář analytika)

03.09.2014 15:48
Autor: Pavel Petr, Patria Online

V prvním díle jsme si prošli prvních šest cenných papírů na pražské burze, které ohlásily své výsledky. Dnes se podíváme na zbývající část.

Týden po výsledcích ČEZu se se svými výsledky přidala společnost Philip Morris. Výsledek byl ovlivněn příznivými výsledky prodejů lepších o 11,8 % meziročně a také nižšími náklady. Společnost v prvním pololetí dosáhla tržeb ve výši 6,4 mld. Kč. Čistý zisk koncernu vzrostl o 23,4 % na 1,05 mld. Kč.

O dva dny později prezentovala svoje výsledky hodně probíraná společnost NWR. Vzhledem k tomu, že u této společnosti jsme v posledních týdnech viděli řadu procentuálně velkých pohybů kvůli probíhajícím jednání o restrukturalizaci, nejsou výsledky tak velkým hybatelem kurzu grafu. Společnost ohlásila provozní zisk na úrovni 9,5 mil. EUR, na úrovni čistého zisku však vykázala ztrátu 30 mil. EUR.

Na konci měsíce srpna během tří dnů reportovalo své výsledky hned šest společností. VIG nezklamal ani nepřekvapil a víceméně vyplnil očekávání trhu. Spíše pozitivní je stabilizace byznysu v Rumunsku, kde se podařilo udržet zisk před zdaněním. Cena akcie na ohlášené výsledky výrazněji nezareagovala a společnost zavřela o dvě koruny výše než den před ohlášením výsledků. V dlouhodobějším pohledu, se jednalo o maximum měsíce srpna.

Pivovary poprvé reportovaly své výsledky

Společnost Lobkowicz si odbyla svou premiéru i ve smyslu publikace výsledků díky vstupu na burzu. A výsledky nebyly špatné. Společnosti se dařilo zvyšovat tržby a snižovat náklady. Tržby rostly díky navýšení cen a také vyššímu objemu prodaného piva. Náklady klesly díky uzavření jednoho provozu, nižším nákladům na pronájem a několika dalším položkám. Akcie na to reagovala lehkým posílením, ale při pohledu na dlouhodobý graf to zrak investora neupoutá.

Sázkař Fortuna se vytasil s dobrým výsledkem, když čistý zisk stoupl o 19 % v prvním pololetí roku. Motorem zlepšení byly tři velké sportovní události, proto lze očekávat, že je to částečně jednorázové zlepšení. Fanoušci prosázeli o 20,8 % více peněz a potvrdili, že fotbal je sportem číslo jedna.

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens oznámil pozitivně laděné výsledky. Meziročně zlepšil jak tržby (o 9 %), tak zisk (o 33 %). Výsledky, hlavně tedy tržby, byly hnány prodejem hotových výrobků z nové výrobní kapacity v Egyptě, ale také příznivějším kurzem EURCZK. Při pohledu na graf na výsledky akcie vystřelila na maximum 647 Kč za kus a zavřela na 645 Kč. Jedná se tak o maximum za poslední měsíc.

Den po výsledcích pivovarů Lobkowicz zveřejnila své výsledky také společnost Stock Spirits. Výsledky společnosti byly negativně ovlivněny zvýšením polské spotřební daně. Tržby poklesly o 10 % a objem prodaných výrobků o 13 %. Trh v Polsku je pro Stock Spirits klíčovým. Nestabilní vývoj na měnách ještě společnosti přitížil. Přes negativní vývoj společnost dokázala navýšit svůj tržní podíl v Polsku. V Čechách je tomu naopak, i přes rostoucí objem prodané produkce.

Celou českou výsledkovou sezónu uzavřela společnost Orco Property Group. Oznámila ztrátu ve výši 63 mil. EUR, po finanční ztrátě 36,5 mil. EUR. Tržby se propadly na polovinu a společnost navíc oznámila, že své akcie stáhne z pražské burzy. Po stažení z Budapeště zůstane akcie tedy pouze v Paříži a Varšavě. Firma také oznámila, že odprodá rozestavěný projekt ve Varšavě a získá za něj 63 mil. EUR.

„Adeptů na pozitivní překvapení se nabízí několik. Z větších vah v indexu bych vybral Komerční banku a O2 CR“, řekl k české výsledkové sezóně Tomáš Tomčány, analytik Patria Direct. Komerční banka podle něj opět překvapila nízkými rizikovými náklady, operátor O2 potěšil nákladovými úsporami a zlepšením trendu hospodaření v mobilním segmentu. „Výsledky dodaly akciím obou titulů silnou podporu, když zaznamenaly silný růst,“ doplnil Tomčány. Výsledková sezóna ČR ale podle analytika Patria Direct přinesla zajímavé výsledku i u menších emisí. „Vyzdvihl bych výsledky mediální skupiny CETV či tabákového koncernu Philip Morris CR,“ upřesnil Tomčány. Oživení v regionu podle něj pomohlo CETV, Philip Morris ČR těžil především ze slabé koruny. „Jednoznačným zklamáním byly výsledky, respektive před výsledky zveřejněný profit warning bankovní skupiny Erste, uzavřel Tomáš Tomčány.“

 


Čtěte více:

Rok 2015 jako rok velkého zklamání
03.09.2014 12:51
Hlavní ekonom banky Natixis Patrick Artus obvykle nehýří optimistickým...
J. Korb: Ukrajina v centru dění; ČEZ otevírá nový obchodní kanál (video)
03.09.2014 12:47
Alespoň částečné zklidnění na Ukrajině dopřává trhům pozitivní podpory...
Výrobce textilií Pegas Nonwovens uvažuje o vydání dluhopisů
03.09.2014 12:06
Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens (637,9 CZK, -0,17...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů