Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Technická analýza: Jen mírně oslabuje, japonská centrální banka vyhlíží inflaci

Technická analýza: Jen mírně oslabuje, japonská centrální banka vyhlíží inflaci

20.10.2014 15:56
Autor: Martin Novotný, Patria Finance

Přes poměrně nudnou první polovinu roku 2014 se měnovému páru nyní dostává mnohem více vzrušení. Za srpen a za září připsal americký dolar proti jenu téměř 10 %, následně však jeho vliv oslabil a nyní opět nabírá na síle. Index spekulativního sentimentu se nachází při hodnotě 1,12 bodů, když 53 % obchodníků drží long pozici.

Fundament

Po dvou měsících, ve který index předstihových ukazatelů v Japonsku rostl, zamířil dnes do červených čísel. Inflace bez cen potravin pravděpodobně zůstane na 1,25 %, avšak některé odhady zářijových dat naznačují riziko poklesu na rovné 1 %. Inflace je z tohoto pohledu velmi klíčový ukazatel, jelikož hrozbu deflace si Japonsko nemůže znovu dovolit.

Dle vyjádření guvernéra Bank of Japan Kurody bude monetární autorita pokračovat v politice kvantitativního uvolňování až do dosažení 2% inflačního cíle. Japonské ekonomice, která je široce zaměřená na export, mohlo oslabení jenu z posledních dvou měsíců mírně pomoci, a tak se současné posílení jeví jako nežádoucí. V podobném duchu se vyjádřil i premiér Abe a přesunul tak pozornost ze své osoby zpět na BoJ.

Svoji roli v aktuálním pohybu měnového páru sehrává také japonský GPIF (Government Pension Investment Fund). Ten zaměří své portfolio nově více na rizikovější aktiva (zejména zahraniční akcie a dluhopisy), a to ze současných 23 % na 30 % aktiv. Podíl domácích bondů poklesne z 60 % na 40 % celého portfolia. Měnový pár reagoval otevřením do nového týdne značným gapem směrem výše.

Technika

Japonský jen od začátku října bere americký dolar útokem a přes střední linii Bollingerova pásma se sesunul až k jeho spodní hranici. Zde bylo jeho posílení zastaveno také 50denním klouzavým průměrem, který od počátku září poměrně prudce roste a protnul zespodu 200denní MVA.

Oscilátor Billa Williamse %R vystoupil z přeprodaných úrovní s posilujícím dolarem se dostal k hodnotě -65. Signální linie nástroje MACD se pohybují poblíž nulové hodnoty, sloupce se zmenšují z překoupených úrovní směrem k nulové hodnotě.

Indikátor Fractal ukazuje hranici podpory na úrovni 105,18 USDJPY, od které se měnový pár odrazil a využil ji k současnému oživení jako odrazový můstek. Současná hodnota 106,88 USDJPY se nachází nad úrovní týdenního pivotu na 106,56 USDJPY, což dává americkému dolaru šanci k dalšímu posílení.

jen_ta   

Preferovaný scénář: LONG pozice. Odraz od supportní úrovně kolem 106,00 USDJPY může dodat měnovému páru sílu, kterou spolu s příznivým fundamentem zužitkuje v útoku na úrovně nad R1 při 108,00 USDJPY.
Alternativní scénář: SHORT pozice. Pokud se japonskému jenu podaří překonat týdenní pivot směrem dolů, může atakovat hodnoty pod 105,51 prvního supportu.

Výše uvedený dokument nazvaný Postřehy Patria Forex není analýzou investičních příležitostí nebo investičním doporučením. Při jeho tvorbě nebo šíření Patria Direct ani Patria Online nepostupovala podle požadavků zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu upravujících pravidla pro analýzu investičních příležitostí nebo investiční doporučení

Informace zde uveřejněné jsou získávány z několika důvěryhodných zdrojů. Přesto, že byl tento dokument připravován v dobré víře, nemůže Patria Direct ani Patria Online přijmout odpovědnost a zaručit úplnost nebo přesnost informací zde uvedených s výjimkou údajů vztahujících se k Patrii Direct nebo Patrii Online. Tento dokument sděluje názor Patrie Direct ke dni zveřejnění a může být změněn bez předchozího upozornění. Úspěšné investice v minulosti neindikují příznivé výsledky do budoucna. Tento dokument nepředstavuje v žádném případě nabídku k nákupu či prodeji investičních nástrojů. Investiční nástroje nebo strategie zde zmíněné nemusí být vhodné pro každého investora. Názory a doporučení zde uvedené neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Zákazníci jsou povinni se o výhodnosti investic do jakýchkoli investičních nástrojů zde uvedených rozhodovat samostatně, a to na základě náležitého zvážení ceny, případného nebezpečí a rizik, jejich vlastní investiční strategie a vlastní právní, daňové a finanční situace.

Kurzy, ceny, výnosy, zhodnocení, výkonnost či jiné parametry dosažené jednotlivými investičními nástroji v minulosti nemohou v žádném případě sloužit jako indikátor nebo záruka budoucích kurzů, cen, výnosů, zhodnocení, výkonnosti či jiných parametrů takovýchto nebo obdobných investičních nástrojů. S investicí je vždy spojeno riziko kolísání hodnoty a návratnost původně investovaných prostředků není zaručena. Investiční nástroje denominované v cizích měnách jsou rovněž vystaveny fluktuacím vyplývajících ze změn devizových kurzů, které mohou mít jak pozitivní, tak i negativní vliv na jejich kurzy, ceny, zhodnocení či výnosy z nich plynoucí v jiných měnách, popřípadě jejich jiné parametry.



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách