Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční výhled na rok 2015 – Akcie

Investiční výhled na rok 2015 – Akcie

28.12.2014 14:00
Autor: Research, Patria Finance

První dvě části Investičního výhledu na rok 2015 s podtituly Ekonomika najdete ZDE a Měny ZDE.

Akcie jsou naší preferovanou třídou aktiv

Z různých tříd finančních aktiv i pro rok 2015 nadále preferujeme akcie, především pak akcie z vyspělých ekonomik a trhů. Akcie jsou sice pohledem na historický vývoj očekávaného P/E nadhodnoceny asi o 20 % v USA a 25 % v Západní Evropě ve srovnání s pěti i desetiletými průměry, v relativním srovnání jsou však akcie podle nás atraktivní vůči dluhopisům, což platí především pro Evropu. Dividendový výnos v Evropě totiž znatelně převyšuje zdejší (reálné) úrokové výnosy. Základním tahounem dalšího růstu cen akcií by měl zůstat růst firemních zisků, přičemž počítáme se zpomalením jeho tempa. V Evropě či Japonsku pak vidíme i dodatečný prostor pro další růst ocenění (násobků), vzhledem k našim předpokladům tamní velmi uvolněné měnové politiky.

Doporučujeme vybírat tituly v západní Evropě


Z regionálního pohledu tak doporučujeme investici do akcií v (západní) Evropě, kde by levná ropa a slabé euro měly podpořit hospodaření zejména průmyslových a exportně zaměřených společností (nejlépe s minimální či žádnou expozicí na Rusko), a vzhledem k slabým vyhlídkám ekonomik v Evropě je zde podle nás prostor pro pozitivní překvapení.

Akcie v USA zůstávají z našeho pohledu také nadále atraktivní, především pro první polovinu roku. Růst akciových indexů v USA však může během roku pomalu ztrácet tempo, s ohledem na riziko, že ekonomika začne výhledově zpomalovat, i se zahájením cyklu zvyšování sazeb. K investicím do akcií proto navrhujeme přistupovat selektivně.

V Evropě sázíme na banky, IT a (exportní) cyklická odvětví a v rámci nich společnosti se silnou rozvahou…

Evropské akcie by v příštím roce měly těžit z pozvolného oživování evropských ekonomik. Ze sektorů v Evropě nadále považujeme za nejatraktivnější bankovní sektor. Snižování odhadů růstu v Evropě v posledním půlroce negativně dolehlo na akcie bank, což je dáno vysokou citlivostí bankovních titulů na makroekonomická data. I když s výraznějším růstem v Evropě zatím nelze počítat, pouhé mírné zlepšení výkonu evropské ekonomiky by mělo valuaci sektoru podpořit. Navíc, vyhlídky růstu dále vylepší slabé euro, levná ropa či solidní momentum růstu v zámoří.

K lepší výkonnosti finančních titulů by také mělo pomoct námi očekáváné další uvolnění měnové politiky ECB, přestože silnou podporu pro reálnou ekonomiku z této strany nepředpokládáme. Největšími beneficienty podpůrných kroků ECB skrze nižší náklady financování by měly být banky ze zemí periferie. Obnovit důvěru investorů v bilanci bank měly za úkol letošní zátěžové testy ECB. Ačkoliv výsledek testování vnímáme pro banky pozitivně, k vyššímu ocenění sektoru skrze nižší rizikovou prémii zatím nedošlo. Naznačuje to i protichůdný vývoj na bankovních akciích a CDS instrumentech, které historicky vykazují vysokou korelaci. Zatímco pojištění proti defaultu bank (tzv. CDS) v letošním roce dále zlevnilo, akcie bank za trhem letos zaostávaly. Korekce tohoto vývoje tak vytváří prostor pro vyšší ocenění bankovního sektoru.

Sázku na oživení v Evropě lze také hrát skrze vybrané investice v dalších cyklických odvětvích, jakými jsou průmysl nebo cyklické spotřební zboží. Investice do těchto sektorů by měly spíše směrovat na exportně zaměřené Německo nebo země navázané na německou ekonomiku. Ty by totiž měly nejvíce těžit z poklesu eura a nízkých cen ropy v příštím roce. Mezi námi preferované sektory v Evropě dále řadíme i sektor technologií. V prostředí nízkých sazeb lze rovněž čekat nárůst zpětných odkupů akcií, vyplacených dividend či M&A aktivity. Napříč námi doporučovanými sektory proto doporučujeme zaměřit se na akcie společností se silnými rozvahami.

Konkrétní námi doporučované tituly pravidelně udržujeme formou přehledu „Dlouhodobých investičních příležitostí“.

…v USA na průmysl, zdravotnictví a informační technologie


V USA považujeme za nejatraktivnější sektory průmysl, zdravotnictví a informační technologie.

Sektor průmyslu může nabídnout zajímavé investiční příležitosti s ohledem na fakt, že podíl investic na HDP v USA je nyní pod dlouhodobým průměrem (v této fázi hospodářského cyklu), přičemž mezera výstupu se postupně uzavírá. To lze pozorovat např. přes klesající míru nezaměstnanosti. Následovat by tudíž měl nárůst investic a mezi nejzajímavější tituly podle nás budou patřit ty s významnou vazbou na strukturálně atraktivní sektor leteckého průmyslu či kamionové přepravy. Rizikem v sektoru jsou naopak obory navázané na těžbu ropy z břidlicových ložisek, kde očekáváme útlum investic, kterým se doporučujeme raději vyhnout.

Zdravotnictví v USA i po silných dvou uplynulých letech může podle nás nadále těžit s dalšího postupného rozšiřování programu „Medicaid“, tj. rozšiřování zdravotní pomoci v nízkopříjmových skupinách obyvatel. Očekáváme tedy další vysoké přírůstky (pojištěných!) ošetřených a vybírali bychom mezi společnostmi, které mohou z tohoto trendu nastartovaného tzv. Obamovou zdravotní reformou těžit. Celý sektor může navíc v budoucnu profitovat z dalších vln předpokládané konsolidace.

Mezi stálice v našich preferovaných sektorech patří i sektor informačních technologií, kde vidíme zajímavý potenciál i v roce 2015. Spotřebitelská nálada v USA by se totiž měla udržovat na vysoké úrovni. Americkému spotřebiteli by navíc měl prospět, resp. podpořit ho v útratách, i levný benzín, setrvalý růst cen akcií v posledních letech nebo silně rostoucí zaměstnanost a námi předpokládané zrychlení růstu mezd. Mimo spotřebních technologií považujeme za perspektivní i cloudovou distribuci podnikového softwaru nebo dodavatele kapitálového vybavení do polovodičového sektoru.

Konkrétní námi doporučované tituly pravidelně udržujeme formou přehledu „Dlouhodobých investičních příležitostí“.

Na domácí burze v roce 2015 doporučujeme investovat do bank a titulů s udržitelnou dividendou


Na domácí burze, v souladu s naším názorem na evropské akcie, věříme v růst bankovních titulů Erste Bank a Komerční banky. Vyšší (o riziko očištěný) růstový potenciál podle nás nabízejí akcie rakouské Erste Bank. V uplynulém roce významně pokleslo riziko spojené s rozvahou banky, zmírnily se také obavy z dalších ztrát v Maďarsku. Podpůrnými faktory jsou i výrazná váha české a slovenské dcery na podnikání skupiny s dobrými vyhlídky pro příští rok či minimální angažovanost v Rusku a v dalších zemích postsovětského prostoru.
Ve prospěch Komerční banky mluví její silná kapitálová přiměřenost, což bance při absenci vhodných investičních příležitostí (nízkých sazeb) umožňuje vyplatit vyšší dividendu. Ta by podle nás mohla v příštím roce růst minimálně na 270 z letošních 230 .
Tuzemské akcie již delší dobu lákají investory svými slušnými dividendovými výnosy. Investorům radíme vybírat tituly, které mají nejvyšší potenciál vyplácet stabilní nebo rostoucí dividendu. Mezi ně řadíme akcie již zmiňované Komerční banky, dále pak akcie Pegas Nonwovens a Philip Morris CR. Nejistota ohledně výše dividendy přetrvává v případě společností ČEZ a O2 CR. Investice do těchto titulů (ve snaze nalézt stabilní dividendy) proto nyní nedoporučujeme.


Čtěte více:

Dlouhodobé investiční příležitosti - nenechte Vaše peníze zahálet!
04.02.2015 11:00
Investování na akciových trzích představuje náročnou disciplínu v obla...
Pivovarnický sektor - zajímavá investiční příležitost
05.02.2015 17:00
Není zrovna tajemstvím, že aktuální valuace akciových trhů v USA a Záp...
Krátkodobé investiční tipy - udělejte ze spekulace svého ziskového spojence!
11.03.2015 17:00
Asi jen málokdo nebude souhlasit s tvrzením, že aktivní investování na...
Krátkodobé tipy - platební budoucnost i sázka na cestu do oblak!
12.03.2015 17:00
Ve včerejším článku jsme klientům znovupředstavili produkt analytické...
Krátkodobé tipy - ikona doby Apple ale i bankovní gigant jsou v kurzu!
01.04.2015 11:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Zhodnocení investičních doporučení Patria pro 1Q15
09.04.2015 17:00
Pro rok 2015 jsme doporučovali investovat do akcií v západní Evropě a ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.