Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Turecká panika mírní, padající lira ale ohrožuje energetiky včetně Akenerji s podílem ČEZ

Turecká panika mírní, padající lira ale ohrožuje energetiky včetně Akenerji s podílem ČEZ

14.08.2018 14:57, aktualizováno: 14.8. 15:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropské burzy se v úterý vlažně zotavují po dvou dnech těžkých výprodejů, když díky ujišťování turecké centrální banky a vlády částečně polevila nervozita investorů ohledně nákazy tamní měnovou krizí.

Turecká lira v úterý mírně zpevnila poté, co centrální banka přislíbila, že bude dodávat likviditu na trh, a ministr financí Berat Albayrak řekl, že ve čtvrtek uspořádá konfenrenční hovor s investory, svůj první od nástupu do funkce téměř před dvěma měsíci.

Panevropský index STOXX 600 nicméně přidává již jen vlažně a umazal tak většinu dopoledních zisků. Index evropských bank,  který v úvodu seance poskytl širšímu trhu podporu, otočil směr a oslaboval o 0,3 procenta poté, co turecký prezident Tayyip Erdogan pohrozil bojkotem amerických elektronických produktů a prohlásil, že je třeba udržovat "pevný politický postoj".

Banky byly obavami o Turecko zasaženy nejvíce a jejich index propadl na 21měsíční minimum. Investoři však začínají nabývat optimismu, že expozice evropských bank vůči Turecku je zvládnutelná. 

"Evropských bank s nějakou expozicí vůči Turecku je jen pár, takže ty včerejší celkové výprodeje akcií bank se zdály trochu přehnané," řekl Jauke de Jong, analytik pro akcie z AFS Group.

Největší ztráty kvůli vystavení tureckému riziku v posledních dnech utrpěly akcie Unicredit, BBVABNP Paribas a ING, které mírně oslabovaly i během úterní seance. Index bank eurozóny odepisoval 0,3 procenta.

Pozornost investorů se mezitím obrací zpět k výsledkům firem. Antofagasta padal o 6,6 procenta, a byl tak druhým nejslabším z 600 titulů v indexu STOXX. Tento chilský producent mědi vykázal pokles zisku za první pololetí kvůli nižší kvalitě rudy a vyšším nákladům a uvedl, že napětí v zahraničním obchodu pravděpodobně poškodí poptávku. 

Akcie německého podniku veřejných služeb RWE vyskočily o 3,5 procenta, když uvedl, že dohoda o rozdělení divize Innogy probíhá podle plánu, a ohlásil za první pololetí zisk v souladu s odhady.

V ohrožení energetiky včetně Akenerji s podílem ČEZ

Analytici pro energie Bloombergu nicméně v čerstvě vydané zprávě varují před dopadem tureckých otřesů na hospodaření energetik, zejména těch z cizoměnovým financováním a importem energií. Podle této analýzy právě Odas a Akenerji, ve které 37% podíl ovládá ČEZ, budou propadem liry zasaženy nejsilněji. Akenerji má dle dat Bloombergu 72% podíl cizoměnového dluhu a hodnotu 21,0 čistého zadlužení k EBITDA. 

Akenerji, pod kterou spadají větrné, vodní elektrárny a plynová elektrárna, způsobuje klesající kurz turecké měny problém v oblasti splácení úvěrů, které má v amerických dolarech, zatímco většinu příjmů má v tureckých lirách. "U společností Akenerji i u distribuční společnosti Akcez jsou tak realizované účetní ztráty z důvodů přecenění úvěrů podle klesajícího kurzu liry. S podobnými problémy se potýkají i další zahraniční investoři nejen v energetickém sektoru," potvrdila pro ČTK mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Podle Hospodářské komory ČR tak potíže mohou mít české firmy, které v Turecku dostávají zaplaceno v lirách. "Řada firem je ale vyplácena v dolarech, na ty bude mít propad turecké měny malý dopad. Řada společností si také u dlouhodobějších transakcí ošetřila kurzová rizika," uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

Například česká firma Energo-Pro, která v Turecku provozuje pět vodních elektráren a staví dvě velké přehrady s vodními elektrárnami, má u všech projektů dlouhodobě nasmlouvané dolarové tarify. "To je obrovskou výhodou. Propad turecké liry má tak na naši firmu minimální dopad. V těchto dnech důkladně analyzujeme situaci, bezprostřední negativní dopad na náš turecký byznys není. Uvidíme ale, jak se situace bude dále vyvíjet," uvedla mluvčí skupiny Hana Hikelová.

Lira od začátku letošního roku oslabila vůči dolaru již o více než 40 procent, a to zejména kvůli zhoršujícím se vztahům mezi Tureckem a Spojenými státy a obavám z tlaku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na snižování úrokových sazeb. Investoři se obávají, že turecké podniky budou mít kvůli slabé liře potíže se splácením dluhů v cizích měnách.

Český vývoz do Turecka loni dosáhl 53 miliard korun, dovoz pak 36 miliard Kč.

Energetiky tíží i ruské sankce 

Z jiné strany energetiky zasáhne napětí mezi USA a Ruskem, nové sankce vůči zemi vyhlášené. Energetiky Fortum či Uniper s výraznějším podílem aktivit v Rusku budou dle dat Bloomberg zasaženy nejvíce oslabujícím ruským rublem vůči v euru vyjádřeným ziskům. Na příkladu Enel Russia situace zasáhne také smluvené podmínky divestic, konkrétně elektrárny Reftinskaja.


 
 

Čtěte více:

Martin Novák: Trend cen elektřiny obrací, investice ČEZ směřují do nových technologií
08.08.2018 7:26
ČEZ hlavními čísly za druhé čtvrtletí – tržbami, čistým ziskem i EBITD...
Argentina kvůli korupčnímu skandálu a Turecku zvyšuje úroky na 45 procent
14.08.2018 8:34
Argentinská centrální banka zvýšila hlavní úrokovou sazbu na 45 procen...
Petr Dufek: Růst české ekonomiky se vrací k udržitelnějším hodnotám
14.08.2018 9:43
Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku rostla o půl procen...
Energetika se stala divokou kartou trhu, technologie nad 600 % návratností od posledního dna
14.08.2018 12:15
JPMorgan před několika dny zveřejnil svůj čerstvý grafový přehled dění...
RWE po rozchodu s innogy na pozitivní notě (komentář analytika)
14.08.2018 11:22
Německý producent energie RWE, jenž se po nedávné rošádě s E.ON stane ...
Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta
14.08.2018 12:17
Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta, tedy s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data