Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kapitalizace Microsoftu u dvojnásobku celého energetického sektoru, cah flow poloviční

Kapitalizace Microsoftu u dvojnásobku celého energetického sektoru, cah flow poloviční

12.02.2024 17:32

Nyní se na trzích dost hovoří o růstu kapitalizace velkých technologických firem. Ten totiž opět nabral na otáčkách a třeba Microsoft za poslední půl roku posílil asi o 30 % a za poslední měsíc více než 8 %. Právě na něj se dnes podíváme v jednom zajímavém srovnání, které připomíná, o čem je základ fundamentu u akcií. A také to, jak se mění největší firmy na trhu.

1. Kapitalizace dvojnásobná, tok hotovosti poloviční: Tržní kapitalizace Microsoftu je nyní něco nad 3,12 bilionu dolarů. Jak poukazuje Crescat Capital, kapitalizace celého energetického sektoru se přitom nachází u 1,6 bilionu dolarů. Připomenout si můžeme, že kdysi šlo o sektor, který svou velikostí dominoval celému akciovému trhu. A současné proporce tak vypráví i příběh hlubokých strukturálních změn v ekonomice. Ten občas shrnuji pod zkratku posunu od „tvrdého k měkkému“, tedy od oceli a dalších komodit k myšlenkám, softwaru a podobně.

Hodnota akcií firmy a její kapitalizace je v principu dána tím, co by podle očekávání měla přinášet svým vlastníkům. To jsou dividendy, které se odvíjí od takzvaného volného cash flow na vlastní jmění (v AJ značené FCFE). Jde o tok hotovosti, který je k dispozici akcionářům, i když k nim v dané době nemusí dorazit – firma jej může použít i na zvyšování zásoby hotovosti v rozvaze, či třeba snížení dluhů.

Zmíněný Crescat Capital porovnává vedle kapitalizace i tzv. volné cash flow Microsoftu na straně jedná a energetiky na straně druhé. Nejde přímo o FCFE, ale o jeho pomyslného většího bráchu - volný tok hotovosti „na celou firmu“, které odráží její provoz a investice. Od FCF k FCFE tedy může být ještě kroků, ale i porovnání FCF něco naznačuje. Jak zde konkrétně vyznívá?

FCF Microsoftu nyní podle CC dosahuje 67 miliard dolarů, u energetického sektoru to je 135 miliard. Microsoft má tak cca dvojnásobnou kapitalizaci, ale poloviční FCF. Ve výsledku jeho poměr kapitalizace k FCF dosahuje 47, u energetik to je asi 11. A takové rozdíly jsou dány tím, že tu v podstatě hovoříme o dvou extrémech z hlediska dlouhodobého očekávaného růstu a možná i rizika. To, kolik jsou investoři ochotni „platit“ za současné FCF, je totiž dáno bezrizikovými sazbami, rizikovými prémiemi a očekávaným růstem FCF, respektive FCFE a dividend. Bezrizikové sazby jsou pro všechny stejné, zbývají tedy prémie a růst.

2. Je to růstu: O energetické transformaci, posunu od ropy k elektřině a podobně se dnes hovoří již běžně. Nějaký jasný všeobjímající konsenzus překvapivě nepanuje. Ale je celkem zřejmé, že v současném nastaveném směru staletý byznys model velkých ropných firem dostává vážné trhliny. Některé firmy z odvětví se mohou zaměřit na maximalizaci krátkodobějšího FCF (osekání investic), některé se mohou snažit o posun na model nový (tj., vyšší investice). Ale na růstový profil Microsoftu, který je zase oblíbenou postavou příběhů umělé inteligence, se jim tak či onak dosáhnout nedaří ani zdaleka.

K tomu se dá teoreticky uvažovat i o tom, že investoři vidí rizika u Microsoftu z popsaných důvodů jako mnohem nižší. Potvrzovala by čísla tuto tezi? Běžně se v této souvislosti používá tzv. beta, která zjednodušeně řečeno ukazuje, jak akcie byla a/nebo by měla být riziková relativně k celému trhu. Microsoft jí měl (historickou) do roku 2020 nad 1,2, pak mu začala klesat a nyní se pohybuje kolem 0,9. Z akcie o něco rizikovější než trh se z tohoto pohledu stala akcie o něco méně riziková, než celý trh.

Co třeba Exxon? Jeho beta se v letech 2020 – 22 zvedla z cca 0,9 až na 1,45, ale nyní už je u 1. BP si prošlo se svou betou podobnou horskou dráhou, nyní je dokonce u 0,7. V podstatě stejné je to u Shellu. Takže riziko je podle tohoto pohledu u energetik podobné, či dokonce menší, než u Microsoftu. A ona valuační prémie Microsoftu je tak dána výhradně očekávaným růstem.

 

Čtěte více:

Posuny inflačních očekávání a současná monetární politika
07.02.2024 17:40
Občas se hovoří o tom, že americké centrální bance se během posledního...
Systematický sklon k přehánění?
08.02.2024 18:14
Pohled na změny v ziskových očekáváních ukazuje na určitý systematický...
Co se za těmi čísly skrývá?
09.02.2024 17:44
Pokud měl jeden soused k obědu celé kuře a druhý nic, v průměru se oba...
Týdenní výhled: Americký index S&P 500 poprvé nad 5.000 body. Americká inflace překvapí a česká klesne?
12.02.2024 14:10
Index S&P 500 se poprvé dostal přes hranici 5 000. Překvapí nás znovu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací
8:59Start trhů bude nevýrazný, Philip Morris ČR bez nároku na dividendu, BlackRock posílil v Monetě, známe výsledky ARM či AIRBNB  
6:33Invesco: Index Nasdaq aneb jak inovace poznamenávají váš šálek kávy
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
Enel SpA (03/24 Q1)
PL - Jednání NBP, základní sazba
Plug Power Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Prysmian SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
US Foods Holding Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
Warner Bros Discovery Inc (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Telefonica SA (03/24 Q1)
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.