Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?

Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?

15.04.2024 9:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Od úvodu roku 2024 mohou čeští investoři a investorky využít novou možnost, jak se připravovat na svou budoucnost a zároveň za to být odměněni daňovým zvýhodněním od státu. Nová flexibilní možnost, jak se zajistit na stáří, se jmenuje Dlouhodobý investiční produkt (DIP) a stát skrze něj vyslyšel zejména ty, kdo se chtějí sami rozhodovat, do jakých instrumentů svoje prostředky s cílem využití pro bohatší život v pokročilejším věku zainvestuje, a i ty se rozhodl daňově podpořit. Patria Finance umožnila otevřít DIP a začít si v něm investovat v prvním možném okamžiku. Čím je DIP zajímavý? Jak si jej velmi snadno otevřít a začít v něm investovat s Patria Finance? I na to odpovídáme v následujícím textu.

DIP s Patria Finance

V čem je DIP jiný a zajímavý?

Do letošního roku měli klienti, kteří si chtěli připravit peníze na svou budoucnost, dvě základní možnosti včetně uplatnění daňových odpočtů - penzijko a investiční životní pojištění. Od letošního roku se s příchodem DIPu celkový limit slučuje na 48 tisíc a je na klientovi, přes jaké produkty si daňovou úlevu uplatní. Výhodou DIPu je, že se dá uplatnit celá investovaná částka a není tedy třeba řešit minimální limit.

U DIPu si klienti rozhodnou sami, do čeho investovat. U Patria Finance je to nejširší možná paleta investičních nástrojů, kterou umožňuje zákon. Jde o akcie, ETF, vybrané dluhopisy a podílové fondy. Oproti běžnému portfoliu není možné nakupovat investiční certifikáty a obecně rizikovější produkty, typicky s pákou. Naopak lze chytře začít například skrze Pravidelné investice do ETF způsobem velmi srozumitelným, nákladově zvýhodněným a z pohledu velikosti investice už od 500 .

Jak lze DIP sjednat?

Zájemce o DIP si jej v Patria Finance může aktivovat snadno online přes záložku DIP v obchodní platformě WebTrader. V tu chvíli mu vznikne vedle běžného portfolia portfolio DIP. Do něj jednoduše pošle prostředky (z běžného portfolia přes volbu Interní převod v záložce Portfolio) a hned poté může klient do DIPu nakupovat, jak je zvyklý, ať už jednorázově nebo formou pravidelných investic do ETF. Ten, kdo už je klientem Patria Finance se tedy při investování chová tak, jak je zvyklý, pouze s novou volbou, do jakého portfolia nakupuje - zda do běžného nebo do DIPu.

Věnujte pouhých pět minut Vašeho času videu, ve kterém Vám ukazujeme, jak snadno DIP v Patrii otevřít a investovat v něm:

Ti, kdo klienty Patrie ještě nejsou, tak mohou učinit plně online a během několika minut. Proces otevření účtu jsme dále zrychlili a usnadnili nedávným zavedením BankID. 

Žádné správcovské poplatky

Vedení obchodního účtu je u Patrie zdarma, poplatková struktura pro DIP je totožná jako při investici v rámci běžného portfolia. Rozdíl DIP oproti běžnému investování je v možnosti výběru prostředků z DIPu. Ta je zákonem omezená, a to nejdříve v 60 letech věku klienta a po uplynutí minimálně 120 měsíců existence DIPu. Díky těmto omezením může být produkt daňově zvýhodněn. Do DIP portfolia tedy můžete prostředky vkládat, nakupovat cenné papíry a prodávat cenné papíry, ale nesmíte z něj do splnění podmínek vybírat. Pokud by došlo k předčasnému výběru prostředků, byl by DIP ukončen a klient by musel dodanit do té doby uplatněné daňové výhody a případné příspěvky od zaměstnavatele. Kvůli minimální délce 120 měsíců tedy platí, že čím dříve si klient DIP založí, tím dříve se k penězům v budoucnu dostane. 

Kdo by mohl o DIPu uvažovat?

DIP je zajímavý pro ty, kdo se chtějí připravovat na budoucnost a zároveň chtějí větší flexibilitu v tom, do čeho, jak a kdy budou svoje prostředky investovat. Zkrátka si sami rozhodnout, do čeho investovat místo doposud vnucených a nabídkou omezených strategií.

Vzhledem k povinné minimální délce DIPu lze využít investiční nástroje, kterým svědčí delší investiční horizont, jako jsou akcie. 

Ideální je pak DIP pro klienty, kteří chtějí dlouhodobě investovat do nízkonákladových burzovně obchodovaných fondů ETF, které v Patrii naleznete ve WebTraderu pod záložkou Pravidelné investice. Informace o nich naleznete také na samostatné stránce https://finance.patria.cz/etf/

Základní informace o DIP s Patria Finance naleznete na adrese https://finance.patria.cz/dip/ a další otázky rád odpoví tým klientské péče na telefonním čísle 221 424 240 či na e-mailové adrese patria@patria.cz.


Dlouhodobý investiční produkt

Upozornění pro investory: Výše uvedené sdělení není investičním poradenstvím ani investičním doporučením, nezohledňuje znalosti, zkušenosti v oblasti investování do investičních nástrojů ani finanční situaci investora, jeho cíle či postoj k riziku. Toto sdělení není nabídkou podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“) ani veřejnou nabídkou podle § 1780 občanského zákoníku. Hodnota, cena či příjem z investičních nástrojů se může měnit anebo být ovlivněna pohybem směnných kurzů. V důsledku těchto změn může být hodnota investice do investičních nástrojů znehodnocena. Návratnost investice není vždy jistá, každá investice obnáší riziko. Vysoký výnos představuje vyšší riziko, nízký výnos není vždy zárukou nižšího rizika. Úspěšné investice v minulosti neindikují ani nezaručují příznivé výsledky do budoucna.

(Komerční sdělení)

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

TOP investice Čechů a Češek podle Patria Finance: silná jména, dividendy i AI. DIP vzpruhou příštího roku pro investory i trh?
05.10.2023 11:35
Jaké akcie a ETF jsou nejvíce vyhledávány českými investory a investo...
Dlouhodobý investiční produkt: Jak si zvýhodněným investováním přilepšit ve stáří?
05.10.2023 16:13
Česko s rokem 2024 radikálně změní stávající možnosti zajištění se ve ...
Dlouhodobý investiční produkt prošel Sněmovnou. Jaké úpravy po cestě doznal?
15.11.2023 14:38
Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení dlouhodobý investiční p...
Už dnes od 15:00 online konference Kam pro výnosy při padajících sazbách + extra téma Dlouhodobý investiční produkt
29.11.2023 13:05
Dlouhé období boje s inflací a vysokých úrokových sazeb je u konce ...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Prezident podepsal předlohu zavádející dlouhodobý investiční produkt
22.12.2023 14:18
Prezident Petr Pavel podepsal vládní předlohu, která mění státní podpo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y