Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Obrovská hodnota robotaxíků, inflace stabilizovaná u 3 %?

Perly týdne: Obrovská hodnota robotaxíků, inflace stabilizovaná u 3 %?

12.04.2024 12:10
Autor: Redakce, Patria.cz

V Německu a Nizozemí za posledních 70 let prudce klesá počet odpracovaných hodin, RBC Capital Markets hovoří u Tesly o obrovské hodnotě robotaxíků. Goldman Sachs predikuje stabilizaci inflace u 3 % a Aswath Damodaran tvrdí, že právě její vývoj bude pro akcie důležitější než kroky centrální banky.

Obrovská hodnota robotaxíků: Tom Narayan z RBC Capital Markets hovořil na CNBC o plánech Tesly, která by měla podle slov jejího šéfa v srpnu představit svůj model robotaxíka. Analytik uvedl, že robotaxíky či přesněji řečeno celá oblast autonomního řízení a jeho různé využití představují asi 60 % celkové jím odhadované hodnoty akcií Tesly. Tento odhad je přitom založen na predikcích tržeb a výsledků společnosti dosažených za několik desetiletí. To, zda Tesla představí robotaxík letos v srpnu nebo v jiný termín, tak z tohoto pohledu nehraje velkou roli.

Autonomní taxíky nebudou podle experta běžně nabízenou službou ještě po celou řadu let. I tak ale chápe Muskovy výroky a kroky, protože šéf Tesly se snaží „poukázat na hodnotu, kterou tyto aktivity mají.“ A ta je podle Narayana „obrovská“. Na CNBC k tomu poukázali na rozdílnou technologii, kterou Tesla využívá. Místo laserových systémů (Lidar), které používá například Waymo, se Tesla totiž spoléhá na kamery. Analytik k tomu řekl, že Tesla půjde zpočátku pravděpodobně dál cestou kamer, ale nakonec může dojít k tomu, že se přikloní k Lidaru. „Musk už měnil názor i dříve.“ Podle experta se kvůli autonomnímu řízení budou měnit rovněž města tak, aby v nich bylo možné nové systémy používat.

Narayan se domnívá, že autonomní řízení by celkově mělo výrazně snížit počet smrtelných nehod na silnici. Na CNBC se ale v této souvislosti diskutovalo o tom, kolik nehod je pro společnost i v takové situaci přijatelných v případě, že je zaviní „chyba počítače“. Analytik k tomu uvedl, že 94 % nehod je nyní způsobeno lidským faktorem a on proto čeká prudký pokles celkového počtu nehod. Za porovnatelnou se podle něj dá také považovat situace v letecké dopravě, kdy na jejím počátku docházelo k mnohem většímu množství nehod než dnes.

K tomu na CNBC dodali, že otázkou jsou i právní spory v případě nehod zaviněných autonomním řízením. Narayan přitom souhlasí s tím, že „začátek bude složitější, ale nakonec se tam dostaneme.“ Poukázal ale na Čínu, která podle něj v oblasti reálného používání autonomního řízení kráčí rychle vpřed.

Inflační stabilizace: Goldman Sachs v následujícím grafu ukazuje své predikce dalšího vývoje inflace. Ta by se podle nich měla stabilizovat u 3 %:

 perly 1

Zdroj: Goldman Sachs, X

Zisky nahoru, ale tvrdohlavá inflace: Aswath Damodaran z NYU poukázal na CNBC na rostoucí odhady zisků obchodovaných firem. Proti tomu ale stojí vývoj inflace, která se nyní zdá být „trochu tvrdohlavější“. Právě její vývoj bude přitom podle něj hlavním tahounem dění na akciových trzích. Na nich je také podle experta nyní více skeptiků. Nejlepším indikátorem inflačních očekávání je pak podle profesora situace na dluhopisovém trhu. A rostoucí výnosy, které se nyní pohybují kolem 4,5 %, ukazují, že „investoři čekají inflaci stále kolem 3 % bez ohledu na to, co říká Fed.“

Damodaran poukázal na silnou ekonomickou aktivitu a rostoucí ceny komodit. Kvůli nim podle něj nelze vyloučit vyšší inflaci. Centrální banka přitom může na základě dalšího vývoje sazby snižovat, zvyšovat, nebo ponechat tam, kde se nachází. Důležité ovšem je to, že výnosy dluhopisů, které jsou z hlediska akciového trhu důležitější než sazby Fedu, si půjdou vlastní cestou. Damodaran se totiž domnívá, že budou reagovat zejména na vývoj inflace a moc do nich nebude promlouvat, kde se právě nachází sazby centrální banky.

Zda budou výnosy dlouhodobých dluhopisů na 3 % či 5 %, tedy podle ekonoma nezávisí zdaleka tolik na Fedu, jako na vývoji inflace. Akciový trh by pak podle něj mohl ve druhé polovině roku mířit „ke zklamání“. Rizika jsou totiž nyní vychýlena spíše tímto směrem než směrem k pozitivním překvapením.

Méně odpracovaných hodin: Následující graf ukazuje, jak během desetiletí klesal průměrný počet odpracovaných hodin ročně. Nejvýraznější je tento trend v Německu a Nizozemí:

perly 2

Zdroj: X

 
 
 

Čtěte více:

Kofola potvrdila předběžná čísla, dnes vyjdou výsledky amerických bank a futures jsou zelené
12.04.2024 8:50
Kofola včera oznámila výsledky. Erste Bank dostala novou cílovou cenu....
Bloomberg: Apple bude brzy vyrábět čipy M4, chce jimi vybavit počítače Mac
12.04.2024 8:43
Americký výrobce chytrých telefonů Apple bude brzy vyrábět čipy nové g...
Rozbřesk: ECB chce snížit sazby v červnu, rozhodnou příchozí data
12.04.2024 9:08
Zatímco ve Spojených státech se pod vlivem vyšších inflačních čísel po...
Akcie míří vstříc bankovním výsledkům na pozitivní vlně
12.04.2024 11:02
Páteční dopoledne je na hlavních trzích pozitivní. Daří se akciím, kdy...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y