Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %

ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %

02.05.2024 14:40, aktualizováno: 2.5. 15:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022. Většina analytiků pokles sazby v tomto rozsahu očekávala.

Tisková konference bankovní rady se uskuteční v 15:45. Guvernér ČNB Aleš Michl na ní vysvětlí důvody dnešního rozhodnutí. Představí také novou makroekonomickou prognózu centrální banky, o kterou se členové bankovní rady při rozhodování o nastavení sazeb opírali.

"Ačkoli se inflace nachází již na 2% cíli centrální banky, ČNB postupuje v opatrnějším snižování sazeb, což avizovala již od zahájení cyklu poklesu sazeb koncem minulého roku. To je však v kontextu posledního vývoje na trzích a výrazného přehodnocení rychlosti snižování sazeb ze strany Fedu předpokládatelný postup. Nejistotou také zůstává zvýšená inflace u služeb, která nabádá k opatrnému uvolňování měnové politiky nejen v ČR, ale i v USA či eurozóně. Trh je v posledních týdnech spíše ve vleku globálních událostí a tuzemské úrokové sazby delších splatností se dostaly na nejvyšší úroveň od konce minulého roku, což bude prostor pro rychlý pokles hypotečních sazeb snižovat navzdory dnešnímu snížení sazeb ČNB," komentoval kroky ČNB hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

aa 

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Zároveň ale při vyšších úrocích roste zhodnocení vkladů na účtech.
 
 
 
Vedle základní úrokové sazby snížila bankovní rada ve stejném rozsahu i lombardní a diskontní úrokovou sazbu. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, je nově 6,25 procenta. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, klesla na 4,25 procenta.

"Dnešní rozhodnutí centrální banky se tradičně nejrychleji promítne na trhu u těch produktů, u kterých jsou úrokové sazby nejvíce svázány s krátkodobou sazbou ČNB, resp. 3M Priborem. Lze tak očekávat další pokles úrokových sazeb u korporátních úvěrů, kde se průměrná sazba u korunových úvěrů dostala v březnu na 7,3 %, což byla nejnižší úroveň od dubna roku 2022. Úrokový rozdíl mezi korunovými a eurovými půjčkami se tak v březnu snížil jen na jeden procentní bod, zatímco ještě v první polovině loňského roku se pohyboval kolem 4 p.b. a nejvýraznější – i přes 6 p.b. – byl v polovině roku 2022," říká Seidler.

aaa

Také úrokové sazby u vkladů se podle Seidlera budou snižovat v souladu s poklesem hlavní sazby ČNB, což indikuje již vývoj vkladových sazeb s dohodnutou splatností, a to jak u domácností, tak firem – ty jsou v současnosti nejnižší od poloviny roku 2022 a od svých nejvyšších hodnot v polovině loňského roku poklesly zhruba o jeden procentní bod.

a

"Pro hypoteční sazby dnešní rozhodnutí centrální banky nakonec žádný citelný vliv mít nemusí – jednak tato informace je v delších sazbách již obsažena, jednak tyto zmíněné sazby byly v posledních týdnech citelně ovlivněny globálním vývojem a zejména přehodnoceným očekávání trhu ohledně rychlosti poklesu sazeb Fedu. Delší mezibankovní sazby, které jsou pro hypoteční sazby klíčové, se v posledních týdnech zvýšily téměř o jeden procentní bod a jsou tak nejvyšší od přelomu listopadu a prosince minulého roku," doplňuje ekonom České bankovní asociace.

a1 

Pokles úrokových sazeb zahájila ČNB loni v prosinci, kdy v prvním kroku snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Předtím byly sazby rok a půl v neměnné výši sedmi procent. Letos v únoru ČNB snižování sazeb zrychlila, když sáhla k poklesu o půl procentního bodu, na březnovém zasedání stejný krok zopakovala.

Zdroj: ČBA, ČTK

 
 

Čtěte více:

Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu
01.05.2024 22:02
Zámořské akcie dnes zažily růstový den, který byl odstartován rozhodnu...
Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
02.05.2024 9:08
Fed včera podle očekávání sazby nezměnil a i když doprovodný komentář ...
ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném
02.05.2024 8:55
ČNB dnes oznámí novou výši sazeb. Evropská komise odsouhlasila nový b...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.05.2024
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  
8:15UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o uložení projektu fúze sloučení do sbírky listin
8:10Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot
6:41Yardeni: Býčí trend by měl i přes korekci pokračovat, zisky míří k novým rekordům
16.05.2024
22:01Dow Jones poprvé v historii v průběhu dne nad hranicí 40 000 bodů  
17:58Nové technologie si samy dláždí finanční cestu ke svému rozmachu
17:20Akcie jsou na maximech opatrnější, jejich odolnost se však zvedla  
17:03J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Pozvánka na Valnou hromadu
15:17Jakub Blaha: Tržby Walmartu rostou díky zákazníkům s vyššími příjmy  
14:51Freris o nových clech na čínské zboží a stavu tamní ekonomiky
14:50Zisk i tržby Walmartu překonaly odhady, firma zvýšila celoroční výhled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
7:45Engie SA (03/24 Q1)
11:00EMU - CPI, y/y